Quote:
Originally Posted by Katka
Czy na forum o rasie nie może się pojawić temat o psach nie-do-końca-typowych? Może w bazie też powinny pojawić się tylko psy idealnie zgodne ze wzorcem - ile ich będzie?
|
Ale nikt nie zabrania dyskutowania. Tym bardziej, ze liczba tych IDEALNYCH = 0.
Sprawa dotyczy czegos innego. Ja np bardzo lubie owczarki (nadal). Ale podobaja mi sie JEDYNIE te nietypowe, bo uzytkowe... Dlatego nie mam ONow, bo nie lubie hodowac takich, ktore sa wbrew wzorcowi rasy...
Natomiast na forum mamy czasem sytuacje odwrotna... Probe zmiany rasy w cos czym ta rasa byc NIE MIALA. "Lansowanie" wygladu, ktory od wzorca odbiega... Jesli komus nie podobaja sie WILCZAKI to bez sensu sa proby, aby CzW przerobic na saarloosa/molosa/owczarka (niepotrzebne skreslic). Czyz nie latwiej jest zmienic rase i hodowac zgodnie ze wzorcem (choc innej rasy).
Ale ciagle umyka sednos sprawy - nie chodzi o psy mniej typowe. Bo kazdy pies ma mniejsze lub wieksze wady... Ale o sytuacje, gdy ktos nie jest w stanie zniesc krytyki... A ta pojawia sie czy to na ringu wystawowym, czy tez przy bonitacji.... Jesli ktos uwaza, ze jego pies to najwiekszy cud tej rasy i jedyny doskonaly pies, ktorego uroda nie podlega dyskusji to nie powinien go ani wystawiac, ani pokazywac, bo jeszcze (o trwogo) moze sie pojawic jakis osobnik, ktory nie podziela tego zdania...