Thread: Etyka hodowcy
View Single Post
Old 18-02-2010, 17:24   #6
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Katka View Post
No to proszę:
Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
hodowac POPRAWNE psy mozna JEDYNIE wtedy, gdy ma sie swiadomosc WAD jakie posiadaja i pies i suka. Tylko wtedy jest sie w stanie wychodowac psa zgodne ze wzorcem.
Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Sprawa dotyczy czegos innego. Ja np bardzo lubie owczarki (nadal). Ale podobaja mi sie JEDYNIE te nietypowe, bo uzytkowe... Dlatego nie mam ONow, bo nie lubie hodowac takich, ktore sa wbrew wzorcowi rasy...

Natomiast na forum mamy czasem sytuacje odwrotna... Probe zmiany rasy w cos czym ta rasa byc NIE MIALA. "Lansowanie" wygladu, ktory od wzorca odbiega... Jesli komus nie podobaja sie WILCZAKI to bez sensu sa proby, aby CzW przerobic na saarloosa/molosa/owczarka (niepotrzebne skreslic). Czyz nie latwiej jest zmienic rase i hodowac zgodnie ze wzorcem (choc innej rasy).
Mozesz je wykasowac ze swojej listy... Gdy pisalam o Czamborze to bylo to JASNE - podawalam jego imie...
Powyzsze cytaty odnosza sie do sprawy OGOLNIE - oczywiscie pod to lub tamto mozna padciagnac takze Czambora...ale tak samo jak 500 innych psow... Bo nie sa skierowane do samego zainteresowanego, a odnosza sei do problemu z takim a nie innym nastawianiem hodowcow...

I jak napisze, ze wilczak nie powinien byc strachliwy to nieoznacza to automatycznie nagonki na suke XXX pani YYY.... Albo tekst, ze powinien byc wilczy nie jest atakiem na samca WWW pana TTT, czy suki QQQ pani EEE...
Nawet jesli ich psy daloby sie wstawic w te ramki...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 18-02-2010 at 17:26.
z Peronówki jest offline   Reply With Quote