View Single Post
Old 05-09-2010, 13:32   #2
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

ja mam młodziutką suczkę i wszystko jeszcze przed nami, ale postaram się odpowiedzieć

a) mieszkanie
wilczak łatwo dostosowuje się do kazdych warunkow mieszkalnych. ja wychowywalam swojego w mieszkaniu 10m2 + drugi pies. dało radę-przynajmniej mniej sprzątania przy nauce czystości . w bloku problemem moga byc schody jesli nie ma windy. juz 4-5 miesieczny pies jest ciezki do noszenia

b) ogródek
też mam działkę i ogródek, ale nie wypuszczam psów samych by się wybiegały. po pierwsze moja suka sama się nie wybiega (mamo nuuuuda co będziemy robić na tym placyku?) po drugie stosuje zasade, ze JA jestem centrum psiego wszechswiata i JA zapewniam rozrywke i inne psie przyjemnosci. nie daje szansy samodzielnego znalezienia sobie zajecia-kopania dolow, szczekania przy furtce na wszystko co sie rusza itd. (chrobliwie nie znosze plotowych dziamgaczy).

c) spacery
dużo zalezy od temperamentu konkretnego psa. ja mam suczke o umiarkowanym temperamencie (napewno nie aż takim jak mozna przeczytac w charakterystykach rasy). od 3 tygodni ciężko i długo pracuję i nie mam czasu ani sily dla psów. wychodzą 3-4 razy dziennie:

rano godzinka, półtorej-trochę biegania za zabawką + praca umyslowo-wechowa

południe-zalezy jak się wyrobię-obowiązkowo dawka ruchu-zwykle pływanie dopoki pozwala pogoda, pozniej bede myslec + troche posluszenstwa

wieczor-zwykly spacer przed siebie i nauka omijania zwierzat gospodarskich . na więcej niż godzinkę nie mam siły. odliczam miesiace do przeswietlenia na HD by moc wieczorkiem wybiegac za rowerem czy quadem.

w sobotę mamy wieczorem agility (nie lubię, ale nie mam nic innego), niedziela to dzien socjalizacyjny-wyjazd do miasta, na jakas impreze plenerowa itd.

mialam szczescie i moja suka (8,5 miesiaca) ma fajny genetycznie charakter i byla swietnie zsocjalizowana w hodowli, wiec nie poswiecam az tyle czasu na socjalizację. raz w tygodniu miasto (przejażdzki autobusem, dworzec kolejowy itd) i raz w miesiacu wiekszy wyjazd (wystawa, targi, zawody sportowe, duze miasto).

jesli jestesmy na wyjezdzie (typu obóz, spotkanie) nie spacerujemy wcale. jesli padam na pysk i jeden dzien idzie tylko na siku też jakos wytrzymuje

Last edited by jefta; 05-09-2010 at 13:36.
jefta jest offline   Reply With Quote