View Single Post
Old 09-09-2010, 18:25   #20
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Jak Admin łaskawie podzieli temat, to będzie fajny topik, w oderwaniu od tego fascynującego, pierwszego postu.

W przypadku ogłoszeń o sprzedaży szczeniąt Wilczaka mamy pewien zgrzyt. Bo ogłoszenie to reklama-ma zachęcić czytającego do „KUP TERAZ” i nawet, jeśli dołożymy do tego całą procedurę w postaci rozmowy telefonicznej, osobistej, wizyty itp., to i tak trudno oczekiwać, że autor owej reklamy (ogłoszenia) nagle podczas rozmowy w cztery oczy, zmieni opcję o 180 stopni i zacznie potencjalnego, zainteresowanego straszyć. Możemy dyskutować o etycznej stronie ogłoszenia, a właściwie bardziej o etycznej stronie konsekwencji takiej a nie innej treści, ale w obliczu niczym nieskrępowanego bajkopisarstwa na prywatnych stronach hodowli, ja się przestaję dziwić.
Bo tu wchodzi mechanizm zwyczajnej konkurencji: kup moje a nie sąsiada.
Lata temu, biegając po wystawach zaczepiałam wystawców różnych ras i pytałam o dane psy. Odpowiedź można podsumować jednym zdaniem: doskonały dla dzieci, do rodziny, do bloku, świetnie się uczy, bardzo wierny. I opis ten dotyczył KAŻDEJ oglądanej rasy. Więc jeśli wilczaki zostają wrzucone w te same schematy-to nic nowego.
Problem moim zdaniem leży gdzie indziej-w świadomości odpowiedzialności za sprzedane psy. Liczenie, że potencjalny chętny na szczeniaka przeczytał i ZROZUMIAŁ wszystko, co zostało o Wilczakach napisane w sieci (z naciskiem na te mniej różowe opisy), jak dotąd pokazuje, że można bardzo źle trafić. Oczywiście można i dobrze, czego każdy z nas nawzajem sobie życzy, a przede wszystkim psom.
Khan-ja tu zupełnie nie "piję" do Ciebie, bardziej patrzę na zjawisko ogólnie. Dziwią mnie obietnice dotyczące przyszłego eksterieru, gabarytów czy "użytkowości" szczeniaków, bo ludzie to łykają jak młode pelikany, są przeświadczeni o wyjątkowości kupionego szczeniaczka, a potem są zwrotki, bo choroba, bo nie starczyło determinacji na ułożenie wspólnego, harmonijnego życia.
Rozumiem jednocześnie problem ogłoszeń: jak w dwóch zdaniach zachęcić kupujących i być w miarę rzetelnym.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote