View Single Post
Old 26-11-2010, 12:32   #2
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by spadzista View Post
Przepraszam bardzo ale powtórzyłam pytanie za Gagą, które zostało zignorowane na rzecz wielkich problemów z grzesiem...
Nie zostalo... dalam mozliwosc wypowiedzenia sie innym hodowcom....

Quote:
Quote:
In the mean time 30 CsW's were tested for DMDegenerative Myelopathy)
7 Affected (they have this disease)
17 Carrier (they carry the mutated gene)
6 Free
Several of these 7 affected CsW's already have physical problems...
rozumiem, że od czerwca sytuacja się uspokoiła i statystyki radykalnie się zmieniły równolegle z ilością przebadanych psów. to świetnie! . bo od powyższego skóra cierpnie .
Jako pierwsze zawsze wykrywane sa psy chore, bo to wlasnie chore psy sie bada. Zdrowe badane sa ze znacznym opoznieniem, bo ich testy robione sa "dla papierka" - w ramach ogolnych "akcji"....

Dlatego stytystyka tak mocno sie zmienila.

Co do ilosci:
w chwili obecnej mamy wyniki 106 psow. Do tego czesciowe wyniki (bez padan) 108 innych.

Quote:
Nie wiem po czym wnioskujesz, że jestem przeciwniczką badań - uważam, że hodowcy unikając pewnych kosztów sami pod sobą dołki kopią...
Kopia rozmnazajac psy chore.
Tu mamy jednak do czynienia z "przelomem" - badania na DM wczesniej nie byly dostepne. Nikt psow nie testowal, bo nie bylo takiej mozliwosci. A nie dlatego, ze mamy w rasie najwieksza grupe durnych hodowcow. Bo to, ze takie testy zostaly zrobione (a raczej, ze udowodniono, ze wilczaki mozna testowac jak ONy), ze opracowano test na karlowatosc, ze trwaja badania nad innymi chorobami, swiadczy wlasnie o tym, ze zdrowie liczy sie dla hodowcow CzW o wiele bardziej niz w wiekszosci innych ras...

Teraz jest test, ludzie zaczynaja badac. Jeszcze czasu potrwa, zanim w hodowli bedziemy hodowac na psach w 100% przebadanych. A wiele lat uplynie zanim sie hodowry pozbedziemy. Ale jest na to szansa, tyle sila niczego nie zdzialasz. Efekt bedzie wprost odwrotny....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote