Quote:
Originally Posted by anula
PS2. Czy "silna PRZESTRZENNA akcja" oznacza, ze biegł zakosami??? Jakos nie zaobserwowalam, ale rzeczywiscie gorzej mi sie go wczoraj prowadzilo...
|
Quote:
Originally Posted by Irmina
Podpytałam - silna, przestrzenna akcja - pewny ruch, dynamika....
|
Nie, nie.... Racje ma jefta:
Quote:
Originally Posted by jefta
to schemat z wystaw ONkow, dlatego mnie rozsmieszyl i pytalam o sedziego 
|
"Przestrzenna akcja" to okreslenie sedziow od ONkow, bo tam jest to wymagane. "Przestrzenna akcja", czyli to co widzimy jako mocny wyrzut lap do przodu, mocny wyrok do tylu. Wymagany i niesamowicie ceniony jest u owczarkow, ale to wada wilczakow... Aby pies mial "przestrzenna, mocna akcje" musi miec mocne katowanie tylu (te nogi daleko w tyle) i przodu (czyli pieknie rozwinieta "klate") i do tego krotkie nogi. Nic z tego wilczak miec nie moze....
Stad czesto te zmiany na lokatach na wystawach - dla sedziego od owczarkow (lub sedziego sedzujacego "na owczarki") typowy wilczak bedzie mial DENNY, MALO WYDAJNY, MALO EFEKTOWNY, SLABY ruch...
PS1. "Malo wydajny", "malo przestrzenny" to w rzeczywistosci nie jest wada - bo dzieki takiemu ruchowi wilczak przebiegnie 100km (a wystawowy ONek nie). Generalnie powinno sie zmienic styl opisywania i u wilczakow pisac, ze maja WYDAJNY ruch. A ONki "malo wydajny ruch, gdzie pies traci mase energii na bezsensowne wyrzuty lap"
PS2. Czasem daje sie "oszukac" sedziego wlasnie tym ciagnieciem - wtedy wilczaki "zgarniaja" ziemie lapami i wydaje sie, ze maja ladny wykrok...