Quote:
Originally Posted by CDaniela
Já se samozřejmě také zamýšlím nad tím Co potom?
PRA čsv pokud vím netrápí, nebo aspoň ne v takové míře, aby testování bylo aktuální. Co se dwarfismu týče, můj názor je takový - Když chovatel netestuje a narodí se mu postižené štěně, je to jen jeho problém. Takové štěně se pozná dříve, než bude k odběru. takové štěně neprodá.
DM se projeví mnohem mnohem později, v podtstě na konci reprodukčního období zvířete. A to je ten rozdíl.
|
S Tebou nejde nesouhlasit, vše co píšeš je pravda a dívám se na to stejně... přesto nejsem zastáncem toho zavádět tuto povinnost hned teď. Vycházím ze zkušeností z minulosti... jaká byla panika kolem DKK, ještě v roce 2006 bylo haló kolem toho, že se budou výsledky zveřejňovat.
S DLK to už bylo trošku jinak - nezavedla se hned povinnost, ale lidi se k tomu začali nabádat. Povinně se DLK rentgenuje od letoška, přičemž loni, kdy to ještě povinné nebylo, už dobrovolně DLK dělalo víc než polovina majitelů. Před čtyřmi lety to nedělal nikdo.
No a ohledně DM prostě zavládla svým způsobem hysterie. Za rok co se o ní mluví to už ale podstatně vychladlo, usadilo se to, lidi pochopili že to není žádné strašidlo které by mělo plemeno zabít... prostě si myslím že všechno nové potřebuje svůj čas, aby se to "usadilo" a že cesta dobrovolnosti a motivace je na začátku efektivnější, než rovnou dávat tvrdá nařízení. Jsem přesvědčený o tom, že do dvou let bude situace stejná jako s DLK, testovat začne pro svoji "prestiž" či "chovatelskou důveryhodnost" čím dál víc lidí... až tomu tak bude, tak zavedení tohoto testu jako podmínky chovnosti bude mnohem míň "bolestivé". Taky lidi budou mít k této otázce pragmatičtější přístup, tak jako tomu dnes je např. u DKK.
Na začátku jsem si říkal, že to lidem bude trvat tak tři roky než si zvyknou na tuto "novou" věc, ale podle zřejmého posunu v myšlení lidí za jediný rok si myslím, že to bude dříve. Takže co se tohoto týká, jsem optimista.
Karel