Quote:
Originariamente inviata da GabrielaVesela
Pokud by nekdo zodpovedny napsal, proc se primichani Mutar utajilo a ze byla tedy hlavni chyba to tajit, byly by pak ty dve strany schopne se usmirit, poucit a dalsi podobne pokusy jiz nedelat, ci delat verejne ?
|
Přimíchání Mutar se muselo utajit, protože zaprvé nebyl k němu žádný rozumný důvod. Zadruhé - při tehdejších i současných předpisů by nebylo možné ho zapsat do registru tak, jak byl zapsán. A zatřetí - proč si do chovu míchat další krev NO, nyvíc s nejasným původem ?
Quote:
Chapu doufam dobre, ze neni tematem to, jestli se nejak moc poskodila rasa, ale hlavne to, ze se o tom nevedelo ?
|
Plemeno se poškozuje jakýmkoliv nekotrolovaným chovem. Novým vedením a konferencí byly schváleny jasné podmínky pro podobné křížení a protože by bylo pod kontrolou, tak organizátoři celé akce s Mutarami je prostě pod falešnými papíry nechali zapsat v Itálii a tam je množí. Poté, co jsem zveřejnil informaci o Mutarách a stěžoval si oficiální cestou a jejich zapsání (za což mi byla udělena důtka a navrženo vyloučení z Klubu) bylo organizátory řečeno, že vše bylo uděláno kvůli vylepšení DKK (ani Armín, ani Lupína nemohou být oficiálně vyhodnoceni) a v případě, že se objeví u jejich potomků pozitivní nález DKK (tedy C,D, E), bude jejich množení okamžitě zastaveno (tehdy se to vydávalo za jakýsi "šlechtitelský pokus"). Už v prvním vrhu se C objevilo ale samozřejmě se množí dále. Plemeno je tedy poškozeno.
Quote:
Arminka znam jen z videa, byl hrozne sikovnej, takze by mi ani ten nevadil, jako vadi ostatnim, kteri tomu rozumi vic... asi proto, ze povaha ma pro mne vetsi vahu nez vzhled a prece jen to neni jezevcik, ale je mi myslim jasny, ze se diskutuje o principu, jak se to provedlo...
|
Nikoliv. Diskutuje se o tom, proč se to vůbec provedlo. Znám 1000 super psů, ale to není důvod jejich krev přimíchávat do populace ČsV. Navíc jak jsem měl možnost Armína vidět naživo při závodech a mluvil s lidmi, kteří s panem Hrachem a Armínem se znají léta, Armín je super pes na pachové práce. Ale zrovna tohle je vlastnost, kterou my u ČsV moc zdokonalovat nepotřebujeme. Od NO by se nám hodily spíše vlohy pro obranu a motivace na "nepamlskovou" odměnu. Ale ani jedno tedy Armín nemá nijak zvlášť vyvinuté.
Každé přikřížení je chovatelským pokusem. A každý pokus je pokusem pouze v případě, že splňuje ty nejzákladnější 3 podmínky (což jsme se učili už na základní škole):
1. Určit si cíl pokusu, který chceme ověřit nebo dosáhnout
2. Zpracovat dopředu, jakým způsobem budeme pracovat a jak postupovat a jak vyhodnocovat, tedy podmínky a vyhodnocení
3. Výsledky vyhodnotit
Ani jeden z těchto bodů nikdy nebyli organizátoři křížení Mutar schopni doložit. Po zveřejnění celého případu narychlo zpracovávali jakési elaboráty, kde je sice mnoho slov a rádobyodborných konstatování, ale opět ani jedno jasné slovo.