Quote:
Originally Posted by Salvator
Szybkie te relacje jeszcze się wystawa nie zakończyła a na WF dogu już jest jad  post z 13 koniec wystawy był 18
|
A moze czasem warto zerknac do wzorca lub chocby podciagnac sie troche ze znajomosci rasy?

Wtedy staje sie jasne, ze zamiast jadu jest dazenie, aby wystawy byly sedziowane SPRAWIEDLIWIE i FACHOWO...
Quote:
Originally Posted by dorotka_z
Nie wiem dlaczego wygrywały te a nie inne psy.
|
Teoretycznie ocena psa powinna byc prowadzona na postawie jego zgodnosci ze wzorcem uwzgledniajac jego forma danego dnia jak i prezentacje...
Zgodze sie jednak z Toba, ze po obejrzeniu filmow i fotek trudno sie nie zgodzic z uczestnikami - ze nie da rady wywnioskowac dlaczego wygrywaly te a nie inne psy....
Ja osobiscie jestem zdania, ze jesli ktos chce szalec ze skala ocen to powinien juz jednak zerknac do wzorca, aby nie nie bylo "baboli"...
A babolem jest obnizenie oceny za wysoko noszony ogon... Babolem jest tez przegrana psow w walce o lokaty i tytuly wlasnie z tego powodu (czyt prawidlowo noszonego ogona)....
Jesli juz sedzina chcialaby stosowac pelna skale ocen (a trzymalaby sie wzorca) i przyznac oceny "bardzo dobre" to niestety, ale na wlasnie na taka note (a nie tytul "Zwyciezcy Rasy") zaslugiwala wlasnie Calanthe - dlaczego? TO chyba kazdy widzi.....
Ogolnie cala stawka championow byla niesamowicie slaba... Mlod(sze)e psy byly o niebo lepsze....