View Single Post
Old 21-10-2012, 20:03   #1
Huan
Member

Huan's Avatar

Send a message via Skype™ to Huan Send Message via Gadu Gadu to Huan

Już po wystawie. Dwa dni i dość odmienne sędziowanie w ringu.

W sobotę p. Maciej Kozber nie miał zbyt trudnej oceny, bo stawki były nieduże. Szczególnie kładł nacisk na ruch - widać to było szczególnie w klasie młodzieży suk, gdzie na 3. miejscu wylądowała suka z powodu niepoprawnego ruchu (cytat: "krzywego") mimo, iż sam właściciel (G.) gorączkowo kłócił się z sędzią i jego argumentem było, że to Zwycięzca Klubu....

W niedzielę p. Ewa Pyrchała niby sprawdzała kolor oka, głowę i ogólnie wygląd, ale charakter i ruch miał raczej małe znaczenie. W młodzieży wygrała suka, która dzień wcześniej poleciała za ruch (pomijając długi ogon, ONowatą sierść i mocne kątowanie tylnych kończyn). Dla mnie jednak osobiście porażką było uzasadnienie sędziowania, jakie usłyszałem w naszej klasie (suki, pośrednia). Suka miała wszystko w porządku, ale .... (tu myślałem, że sędzina wypomni fakt, że Xipe ciągnęła trochę do swojej konkurentki, ale nie...) cały jej "ruch psuje nieco zbyt wysoko noszony ogon" i ja, jako właściciel powinnienem nad tym popracować.

UWAGA: OŚWIADCZAM, ŻE NIE MAM ZAMIARU NICZEGO ZMIENIAĆ W SPOSOBIE NOSZENIA OGONA XIPE. CO BYM ZMIENIŁ, TO CO NAJWYŻEJ ZNAJOMOŚĆ WZORCA PRZEZ SĘDZIEGO :P

Cytat ze wzorca na stronie zkwp.pl: "Przy pobudzeniu wzniesiony szablasto.". Xipe z powodu ogona nie miała szansy na CACIBa, ani res. CACIBa. Ulvar też miał ogon za wysoko i przegrał w walce o CACIB. Szkoda tylko, że sędzinie nie przeszkadzał ogon między nogami.