![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Już po wystawie. Dwa dni i dość odmienne sędziowanie w ringu.
W sobotę p. Maciej Kozber nie miał zbyt trudnej oceny, bo stawki były nieduże. Szczególnie kładł nacisk na ruch - widać to było szczególnie w klasie młodzieży suk, gdzie na 3. miejscu wylądowała suka z powodu niepoprawnego ruchu (cytat: "krzywego") mimo, iż sam właściciel (G.) gorączkowo kłócił się z sędzią i jego argumentem było, że to Zwycięzca Klubu.... W niedzielę p. Ewa Pyrchała niby sprawdzała kolor oka, głowę i ogólnie wygląd, ale charakter i ruch miał raczej małe znaczenie. W młodzieży wygrała suka, która dzień wcześniej poleciała za ruch (pomijając długi ogon, ONowatą sierść i mocne kątowanie tylnych kończyn). Dla mnie jednak osobiście porażką było uzasadnienie sędziowania, jakie usłyszałem w naszej klasie (suki, pośrednia). Suka miała wszystko w porządku, ale .... (tu myślałem, że sędzina wypomni fakt, że Xipe ciągnęła trochę do swojej konkurentki, ale nie...) cały jej "ruch psuje nieco zbyt wysoko noszony ogon" i ja, jako właściciel powinnienem nad tym popracować. ![]() UWAGA: OŚWIADCZAM, ŻE NIE MAM ZAMIARU NICZEGO ZMIENIAĆ W SPOSOBIE NOSZENIA OGONA XIPE. CO BYM ZMIENIŁ, TO CO NAJWYŻEJ ZNAJOMOŚĆ WZORCA PRZEZ SĘDZIEGO :P Cytat ze wzorca na stronie zkwp.pl: "Przy pobudzeniu wzniesiony szablasto.". Xipe z powodu ogona nie miała szansy na CACIBa, ani res. CACIBa. Ulvar też miał ogon za wysoko i przegrał w walce o CACIB. Szkoda tylko, że sędzinie nie przeszkadzał ogon między nogami.
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
Czyli "na wschodzie bez zmian...?"
![]() Ale pan Kozber mnie zainteresowal - sedzia, ktory ocenia ruch to skarb, wiec chetnie sie przejade zobaczyc go "w akcji"... ![]()
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Ogon to chyba niekonczacy sie problem
![]() Zastanawiam sie w jaki sposob trzeba pracowac nad psem by ogon sie spodobal, wygaszac go za kazdym razem gdy pokaze dobry charakter? w kazdym razie my podpisujemy sie wszystkimi czterema lapkami Urciowego za wysoko noszonym ogonem ![]() ![]()
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Zobacz co bedzie potem - sciga sie wilczaki, ze ogony maja za krotkie, oczy za jasne, nogi za dlugie, katowanie za slabe, ze sa za lekkie, glowy maja za suche, kaciki za przylegajace.... Zeby sie przypodobac TAKIM sedziom to moze od razu kupmy sobie w Czechach szare uzytkowe ONki i wtedy tych sedziow zadowolimy... ![]() Wydaje mi sie, ze zamiast pokornie przyjmowac proby degenerowania naszej rasy moze jednak warto sie w ringu zaczac odzywac... Bez wojen z sedziami - po prostu gdy slyszycie, ze pies Wasz nosi ogon za wysoko po prostu odpowiedziec, ze przeciez nosi go tak jak wymaga tego wzorzec.... Bo wyglada na to, ze milczenie sedziowie traktuja jako zgadzanie sie z ich uwagami... A zobaczcie, ze sedziowie powtarzaja glupoty, ktore wlasnie uslyszeli od hodowcow wilczakow...
![]() |
![]() |
#5 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Ja & Urciowaty Last edited by avgrunn; 21-10-2012 at 21:28. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Kropla drąży kamień.... ![]()
Last edited by z Peronówki; 21-10-2012 at 22:01. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Byliśmy, zobaczyliśmy. Ciężko znaleźć miejsce parkingowe, więc chyba za rok nie przyjedziemy
![]() Ulvar nawet nie był w porównaniu o CACIB, w swojej klasie był na drugiej lokacie. Sędzina uznała, że wilczak nie może mieć dominującego charakteru ![]() Myślę, że Panią Pyrchałę można polecić bejbikom i szczeniaczkom. Ma dobre podejście do psów, nie stresuje ich, nie robi nic na siłę, jest bardzo cierpliwa i wyrozumiała. Chciałabym jeszcze pogratulować Mandżurowi, bo to chyba najpiękniej wystawiający się wilczak jakiego widziałam! A to troszkę beznadziejnych zdjęć: https://picasaweb.google.com/fraxini...MH1oqyMhK_RkAE |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|