Rocco - ´ch taaak, odkaz. Trochu mě zlobí prohlížeč, takže jsem se přes něj nikam ani nedostala, nehledě na to, že jsem tomu podtržítku napřed přikládala jiný význam (to asi kvůli těm očím).

Jaký je tedy výsledek té ankety?
Hanka - Kde jste četla o agresivitě?
- no především mě zarazil článek na těchto stránkách. Jmenoval se Agresivita I., autor: amaruk, překlad: Pavel, 12/12/2002. Hned první věta zní: Na základě mých zkušeností s českosl. vlčáky jsem zjistila, že většina z nich se chová agresivně.
Bum bác, tak nevím, dál se autorka zmiňuje o agresi z nejistoty a chybách ve výchově.
A pak jsem si poskládala pár věcí dohromady, jako např. neopomenutelný fakt, že tohle mladé plemeno má vlčí genový základ a ostřejší krev německých ovčáků. Mimochodem tento fakt by leckteré babičce s kníračem v náručí lehce přivodil srdeční kolaps i při nevinné srážce s takovým psem. Plus příběh vlčice chované zkušenými dobrými lidmi od malička v zajetí, která se k nim chovala taky moc fajn, až na to, že se stávalo, že ty samé lidi, kterým dávala najevo svoji náklonnost někdy vzápětí pokousala. Což mi trochu připomíná - sice indivindi- nešťastný případ Mc Navara, kdy se právě mohlo stát, že páníček podcenil povahu svého psa. Pak i v jednom z příspěvků toho téma je zmínka o psu, který by ho asi "sežral", kdyby si Navara vzali (stále indivindi?). Plus pro mě právě objevené Pavlovo podhoubí téhle problematiky: "nejkousavějším plemenem je podle statistik NRL německý ovčák a jeho kříženci".
Tím nechci říct, že tohle jsou neochvějné důvody, proč si něco takového hned myslet, pro mě jsou to ty náznaky, o kterých jsem mluvila a víc mě zajímají zkušenosti dlouholetých chovatelů, kteří by průměr chování čsv mohli znát. Když to tak shrnu, já to snad ani vědět nechci, tak moc bych ráda čévéčko..! :-DD
A jestli se důslednou výchovou v mezích možností kynologa-amatéra dá z čsv vychovat nejlepší pes na světě, pak vlastně není co řešit. :-)