Quote:
Originally Posted by makota
Problem w tym, że "styl" w jakim o ten punkt zaczepienia i swego rodzaju pomoc zapytałeś odpycha kogokolwiek od dania Ci odpowiedzi.
|
Sama sobie przeczysz, gdyż gdybym właśnie zapytał Was: ""jak wybrać szczeniaka, które hodowle polecacie", to zaraz skwitowalibyście to krótko, że "nikt Ci nie powie skąd masz wziąć szczeniaka, bo nie jest regułą, że dobra hodowla wypuszcza same piękności" i dzięki temu już na samym starcie utknąłbym w martwym punkcie.
TOP Lista z kolei miała mi właśnie posłużyć do tego, abym na jej podstawie mógł przynajmniej rozeznać się w co bardziej wartych uwagi liniach hodowlanych (które dopiero skierowałyby mnie do konkretnych hodowli w danym specyficznym typie wilczakowym, jaki by mi szczególnie odpowiadał) i nie szukał tych informacji po całym tutejszym forum (tym bardziej, że te są z reguły porozsiewane w setkach wątków i prawie zawsze nieodmiennie w formie jakiejś off-top'owej ciekawostki), tracąc na te przekopywania się masę czasu (którego obecnie nie mam zbyt wiele, więc chciałbym go tym sposobem sobie zwyczajnie zaoszczędzić).
P.S. Co zaś się tyczy tych personalnych zaczepek pod moim adresem, to darujcie je sobie, gdyż nie dam się więcej w te przepychanki słowne tutaj wciągnąć, skoro nie niosą one ze sobą nic ubogacającego Nasze krótkie życie (a są wyłącznie potworną stratą czasu i energii, którą o wiele rozsądniej można spożytkować na znacznie bardziej ciekawsze zajęcia).
Quote:
Originally Posted by anula
Co Ci mam powiedziec: ja swojego wilczaka wybralam raczej pochopnie i dosyć przypadkowo - i jestem baaaaardzo zadowolona 
Obyś się zatem nie przeliczył w swoim jakże przemyślanym wyborze 
|
Miałaś po prostu dużo szczęścia i tyle, które nie musi być przecież zaraz udziałem innych wielbicieli wilczaków - Ci bowiem z nich, którzy wezmą pod swój dach pierwszego lepszego CzW (sugerując się jedynie jego "rasowością") po zaledwie kilku miesiącach mogą z tego tytułu obudzić się z przysłowiową ręką w nocniku (jeśli ich słodki szczeniak wyrośnie na całkiem inny typ niż zakładali i co gorsza, mając charakter bardzo odmienny od "wzorcowego", na jaki byli tylko przygotowani), kiedy tylko zdadzą sobie sprawę, iż lepiej było przed samym zakupem poświęcić nie co więcej swojego czasu na dokładniejsze zaznajomienie się z światem hodowlanym CsV (i co za tym idzie poszczególnymi jego liniami).
Quote:
Originally Posted by makota
I to od tego właśnie pytania zadanemu samemu sobie powinieneś zacząć poszukiwania swojego idealnego wilczaka
|
No tak... tylko jak można zacząć poszukiwania, kiedy nie ma się właśnie owych wyjściowych punktów zaczepienia w postaci dokładnej mapy linii hodowlanych (dzięki którym tylko można dotrzeć do konkretnych hodowli w danym typie), a jedynie jakąś chaotyczną bazę danych, w której nie sposób się połapać (nawet jeśli obejmuje ona tylko przodków z paru dekad wstecz)???