Thread: Cacib ŁÓDŹ
View Single Post
Old 10-05-2013, 17:42   #14
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by dorotka_z View Post
Szczerze mówiąc wg mnie to jest główny problem wilczaków a nie sędziowie (aczkolwiek nie twierdzę, że Ci są nieomylni i nie popełniają błędów).
To chyba mowimy o innych wystawach. Poza tym tu jest regulamin wystaw:

Oceny przyznawane przez sędziów muszą odpowiadać następującym definicjom:
Ocena „DOSKONAŁA” (DOSK.) może być przyznana psu bardzo bliskiemu ideałowi wzorca rasy, będącemu w doskonałej kondycji fizycznej i psychicznej, który wykazuje harmonię oraz klasę w postawie i ruchu. Jego zalety jako przedstawiciela rasy pozwalają zignorować drobne niedoskonałości, ale piętno płci musi być wyraźne.

Wybacz, ale pies, ktory budowa i wygladem calkiem sie rozni od psow tej rasy (podobny typ reprezentuje jedynie jego corka, a w Opolu rowniez obecna tam suczka z Wloch - co do ktorej poczatkow myslalam, ze jest jedna z corek Czambora) nie moze byc oceniony na ocene dosk, skoro nie posiada podstawowych cech tej rasy... BOB to powinien byc NAJLEPSZY pies ze stawki... A prawda jest taka, ze budowa, ale i prezentacja bila go na glowe wiekszosc wystawianych tam osobnikow...

Co do oceniania to krytyka nie dotyczy CALOSCI sedziowania, ale paru KONKRETNYCH punktow, ktore ostatnio czesto sie powtarzaja co oznacza, ze ktos zafiksowal sedziom bledne sedziowanie...

Jesli chodzi o Lodz, to moje pytania tez sa konkretne?
- Czy uwazasz, ze pies z uchem 9cm ma ucho za male???? Skoro wedlug wzorca moze miec MAKSYMALNIE 10.5cm? Minimum NIE MA.
- Czy uwazasz, ze samiec wazacy 29kg jest ZA GRUBY? Skoro abolutnym minimum jest 26 kg, a dobrze by bylo gdyby przytyl do min 30kg...
- Czy uwazasz, ze powinno sie obnizac ocene za ogon noszony w gore, gdy we wzorctu jasno napisane jest OGON (...) Przy pobudzeniu zwykle noszony sierpowato w górę.
To byly rzeczy, ktore nie tylko obnizyly lokate, ale i ocene o jeden stopien.

Nie chodzi o ocenianie "bo nie docenil mojego pimpusia". Akurat moje dorosle pimpusie w formie nie byly, no poza Jolka, bo jej wiek na to pozwala... Ale tam bylo sporo psow, ktore o wiele bardziej zaslugiwaly na dobre oceny, bo prezentowaly sie rownie dobrze, a nawet lepiej niz BOBowiec, a o wiele blizej im do wzorca wilczaka...
I np w sukach Enid Wilk z Polskiego dworu byla BEZ POROWNANIA lepsza od Eetee II od Úhoště.... Bo pierwsza to CzW, a druga to czyste CzO...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote