![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#13 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Oceny przyznawane przez sędziów muszą odpowiadać następującym definicjom: Ocena „DOSKONAŁA” (DOSK.) może być przyznana psu bardzo bliskiemu ideałowi wzorca rasy, będącemu w doskonałej kondycji fizycznej i psychicznej, który wykazuje harmonię oraz klasę w postawie i ruchu. Jego zalety jako przedstawiciela rasy pozwalają zignorować drobne niedoskonałości, ale piętno płci musi być wyraźne. Wybacz, ale pies, ktory budowa i wygladem calkiem sie rozni od psow tej rasy (podobny typ reprezentuje jedynie jego corka, a w Opolu rowniez obecna tam suczka z Wloch - co do ktorej poczatkow myslalam, ze jest jedna z corek Czambora) nie moze byc oceniony na ocene dosk, skoro nie posiada podstawowych cech tej rasy... ![]() Co do oceniania to krytyka nie dotyczy CALOSCI sedziowania, ale paru KONKRETNYCH punktow, ktore ostatnio czesto sie powtarzaja co oznacza, ze ktos zafiksowal sedziom bledne sedziowanie... Jesli chodzi o Lodz, to moje pytania tez sa konkretne? - Czy uwazasz, ze pies z uchem 9cm ma ucho za male???? Skoro wedlug wzorca moze miec MAKSYMALNIE 10.5cm? Minimum NIE MA. - Czy uwazasz, ze samiec wazacy 29kg jest ZA GRUBY? Skoro abolutnym minimum jest 26 kg, a dobrze by bylo gdyby przytyl do min 30kg... - Czy uwazasz, ze powinno sie obnizac ocene za ogon noszony w gore, gdy we wzorctu jasno napisane jest OGON (...) Przy pobudzeniu zwykle noszony sierpowato w górę. To byly rzeczy, ktore nie tylko obnizyly lokate, ale i ocene o jeden stopien. Nie chodzi o ocenianie "bo nie docenil mojego pimpusia". Akurat moje dorosle pimpusie w formie nie byly, no poza Jolka, bo jej wiek na to pozwala... Ale tam bylo sporo psow, ktore o wiele bardziej zaslugiwaly na dobre oceny, bo prezentowaly sie rownie dobrze, a nawet lepiej niz BOBowiec, a o wiele blizej im do wzorca wilczaka... I np w sukach Enid Wilk z Polskiego dworu byla BEZ POROWNANIA lepsza od Eetee II od Úhoště.... Bo pierwsza to CzW, a druga to czyste CzO...
![]() |
|
|