![]() |
![]() |
|
Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Nie chciałam się wcinać w smutny wątek Gaja, pozostaje już tylko nadzieja, że Lea wyjdzie obronną łapką z tego dramatu-czego jej ogromnie życzę.
Ale w powiązaniu z tematem (niestety): nie widać tego w miastach, za to widać poza nimi. Są wakacje i ilość porzucanych psów rośnie lawinowo. Kto ma kontakt z fundacjami otaczającymi opieką porzucone zwierzaki-wie najlepiej jaka to skala ![]() ![]() Psy sobie radzą - łączą się w grupki, grupy i sfory. I polują, mniej lub bardziej skutecznie, ale uczą się, wspierają... Widuję jedną małą grupkę 3 psów, które usiłują upolować królika lub kota (tych tez mamy 'urodzaj') i w końcu, kiedyś im się uda...Od niedawna nie widuję pary bażantów - kto wie czy nie padły ofiarą polowania ![]() Druga ekipa to już pokaźne stado-7 sztuk.Trzymają się zdecydowanie dzikich terenów, z dala od zabudowań. Niestety ich rewir dzieli ruchliwa ulica - niedawno Roman zaliczył gwałtowne hamowanie, bo jeden z psów postanowił sobie przejść przez ulicę. Udało się - tym razem (mam tylko nadzieję, że jak któryś nie będzie miał szczęścia, to zginie na miejscu a nie będzie konał godzinami na poboczu-bo tam ma małe szanse na jakąkolwiek pomoc). No i skąd ten temat-z łatwością uwierzę, że takie wykładanie trucizny w okolicach lasu może być spowodowane podobnymi do wyżej opisanych sytuacjami.Wiem, nieludzkie, podłe....no brak słów, ale co drugi rolnik czy hodowca zwierzyny domowo-podwórkowej, który zaliczył stratę ze strony polującej sfory - będzie chciał radykalnego rozwiązania, bez zastanawiania się nad skutkami. Niewiele z tym możemy zrobić, ale możemy mieć świadomość takich sytuacji i może uchronić naszego psa (i siebie) przed takim koszmarem. Wniosek ogólny jest załamujący-z każdej strony (polujących stad, trucia zwierząt) stoi człowiek i za każdym razem konsekwencje ponoszą zwierzęta ![]() |
![]() |
![]() |
|
|