![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Wlasnie sobie chodze po stronach i znalazlam kolejne ciekawe statystyki zanotowane przez Ule Charytoniuk na wyledzie prof. Kopra.
*** Na podstawie badan Szwedzi ustalili prawdopodobienstwo wystapiena dysplazji u szczeniat z roznych skojarzen: - oboje rodzice wolni od dysplazji 24 - 37.5 % - jeden rodzic z dysplazja 44.7 - 50 % - oboje rodzice z dyzplazja 84.1 do nawet 93 % !! Jezeli dziadkowie sa wolni od dysplazji, to prawdopodobienstwo spada do nawet 8.7 % !! *** W USA zbadana zostala wiarygodnosc przeswietlen w roznym wieku: 12 m-cy - 68.9 % 18 m-cy - 82.7 % 24 m-cy - nawet 95.4 % Co oznacza, ze prawdopodobne jest, ze roczny pies z lekka dysplazja moze miec w wieku 2 lat zdrowe stawy (ze wzgledu na trwajacy wciaz rozwoj). Wiec jesli mamy psa o duzej wartosci, u ktorego stwierdzono lekka dysplazje, nie uzywajmy go, ale i nie wycofujmy z hodowli - powtorzmy badania w wieku 2 lat.
![]() |
#2 |
VIP Member
|
![]()
I jeszcze zasady zwalczania dysplazji u psow (biora one pod uwage jedynie genetyke i pomijaja czynniki srodowiskowe, jak zle karmienia, przeciazanie psa podczas wzrostu, itp):
1. Kojarzyc psy o normalnych stawach biodrowych (->wolnych od dysplazji); 2. Psy normalne winny pochodzic od normalnych rodzicow i dziadkow; 3. Normalni rodzice powinni dawac 75% zdrowego potomstwa; 4. Do kojarzenia nalezy wybierac partnerow z najwyzszym % urodzonego normalnego potomstwa (co najmniej 75%); 5. Do rozrodu nalezy wybierac suki o doskonale uksztaltowanych stawach biodrowych - lepszych niz u rodzicow.
![]() |
#3 |
Distinguished Member
|
![]()
No właśnie jeśli chodzi o prześwietlnienia, to czy przypadkiem nie bywa tak, że czasem ta osoba, która sprawdza stawy przypadkiem się... pomyli? Jakoś źle zrobi zdjęcie, czy co tam jest (bo nie wiem)? I najlepiej jest robić zdjęcie około 24 miesiąca zycia psa, tak? (Muszę się upewnić
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
love and terror
|
![]() Quote:
Widzialam (tzn na zdjeciach ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Co do uzywania psow - oczywiscie, ze najlepiej uzywac psy HD-A, ale tak samo najlepiej uzywac psow jedynie z tytulem championa... ![]() Quote:
![]() |
![]() |
#6 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
love and terror
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() A Wrocław strasznie daleko ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
dr hab.Marek Nowicki Uniwersytet warminsko-Mazurski Katedra i Klinika Chirurgii i Rentgenologii ul.Oczapowskiego 14 10-957 Olsztyn Do tego jest jeszcze "niedaleko" wet np w Warszawie. Renten robila tam Bozena i z tego co wiem, to byla zadowolona... ![]() dr Tadeusz Narojek SGGW, Wydzial Medycyny Weterynaryjnej, Katedra Nauk Klinicznych Oddzial Diagnostyki Porazkowej ul.Nowoursynowska 159c 02-787 Warszawa
![]() |
![]() |
#10 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() A ekhm... Bożena od jakiego Wilczaka? ![]() ![]() (prędzej będę wiedziec, o jakiego psa chodzi po jego włansym imieniu, niż po imienu właściciela ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Distinguished Member
|
![]()
Eh, Max, pierwszy dorosły wilczakowy pan, którego poznałam
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
The Grim Reaper
|
![]()
Wiem, odgrzebuje temat ale.... Tak sobie przypomniałem o czymś.
O tym, że zwierzaką z dysplazją mozna ulzyć. Masażem. cytuje za stroną koleżanki Wskazania do masażu # Porażenia i niedowłady wiotkie oraz spastyczne # Zaniki mięśni z bezczynności lub niedoczynności # Mielopatia degeneracyjna # Przykurcze mięśniowe # Niedokrwienie mięśni # Dysplazja stawu biodrowego i łokciowego (szczególnie po operacji) # Choroba Legg-Calve-Parthesa (szczególnie po operacji) # Dyskopatia (szczególnie po operacji) # Nawykowe zwichnięcie rzepki (szczególnie po operacji) # Po zabiegach rekonstrukcji więzadeł # Przewlekłe stany zapalne # Zwichnięcia stawów # Usprawnianie po złamaniach kości więcej macie na http://www.masazzwierzat.pl/ A koleżanka, którą troche znam ma już pewne doświadczenie bo zajmuje się tym masażem od kilku lat. Np przy mnie robiła rehabilitację lonusiowi, takiemu małemu kanapowcowi wielkości swinki morskiej któremu coś przegryzło kręgosłup. Chodzić to on nigdy bez wózka nie bedzie bo ma tył niewładny, ale terz już np. sam się załatwia. To może i w dysplazji jakoś to pieskom pomoże? Zwłaszcza że dziewczyna zna wilczaki. Dla zainteresowanych tematem mogę się z nią skontaktować żeby napisała więcej o rehabilitacji konkretnie w przypadku dysplazji. Igi
![]() |
#14 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Poprostu to pokazuje ze hodowca, ktory zrobil wszystko zeby miec wolnych od displazii szczienkow (t.z.rodzice i dziadki sa wolne od HD) nie jest winny jeszli (tfu, tfu, tfu) u pieska bedzie HD duzego stopnia. To juz odpowiedzlane za to Natura i Los. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
Niechcalam robic nowej temy.
teras czytam diskusje o wetach ktore robia HD i ED u nas na Litwie i jak by...oni nie maja licenzii z FCI i nie sa dobrymi wetami (ale o to pisza te, ktore nie sa zadowolone wynikami ![]() Pytanie: czy w Pl sa weterinarzy ktore robia oficialne badania z sertifikatem FCI? gdzie oni sa? czy moze wystarczy zrobic fotke u siebie w kraju i poslac do nich? to jak tam u Was z ta oficialnoscia? |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Member
|
![]()
Robiam Maxowi zdjécie u Narojka w Warszawie. Temat byl wówczas dosc pilny bo przyjedzala do Maxa panna do krycia. Dr Narojek zgodzi sié mi to szybko zdjécie zrobic w klinice z ktorá wspólpracuje. Po opis jezdzilam do niego do domu chyba na Pulawská. W lublinie tez majá uprawnienia ale jak mi kazali trzy dni przed przygotowywac psa to zwátpilam.
A swojá drogá Margo myslé ze temat ten wymaga szerszego podejscia. Tak naprawdé to my malo wiemy np. 1.w jakim kraju sá przeswietlenia obowiazkowe, 2.czy wpisujá do rodowodów, czy dajá osobne zawiadczenie tak jak ma Hero z Rofa tatus Eresh. Wiem ze Eresh ma w polskim rodowodzie dane dotyczáce przeswietlenia jej rodziców ale: 3. czy tak jest zawsze, czy w innych krajach jest inaczej, 4.skád czerpiesz dane dotyczáce przeswietlen wilczaków umieszczajác je na wolfdogu. Wiem, ze osoby ktore np. kupujá wilczaka czy kojarza w pary powinny same u hodowcy dojsc do odpowiednich zaswiadczen czy wpisów i tak naprawdé niekoniecznie wiemy gdzie zagládac czy czego wymagac. Czesto wiéc siegamy po dane z wolfdoga mimo, ze tak naprawdé to powinna byc nasza odpowiedzialnosc za sprawdzenie odpowiednich dokumentow a nie Twoja. Jak bedziesz miala chwile wolná i moglabys nas oswiecic to mysle ze nie tylko dla mnie jest to temat interesujácy. Moze jakis szerszy artykulik? Przepraszam za brak polskich literek ale ten angielski komputer ich po prostu nie ma.
![]() |
#17 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
Tinka była prześwietlana całkowicie "na żywca", pozwoliła sobie bez większego entuzjazmu zrobić cztery zdjęcia, w tym jedno na grzbiecie z wyciagniętymi łapami. Ogromnie pomogło że od mniej więcej dwoch tygodni trenowaliśmy komendę "rentgen" - pies kładzie się kołami do góry i pozostaje w tej pozycje przez jakiś czas, po czym dostaje za to smakołyki. Niniejszym pragnę obalić twierdzenie, że starego psa nie można nauczyć nowych sztuczek ![]() ![]() Wet który robił zdjęcia mówił mi, że robi prześwietlenia do rodowodów dla dr Siembidy - robi zdjęcia w K-wie i bezpośrednio przesyla mu do intepretacji i oceny, tak że właściele psów jadą po wynik i wpis do rodowodu bez psa. PS Tylko nie myślcie przypadkiem, że ona sama wskoczyła na stół i ułozyła się kliszy ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
|
![]()
u nas na LT teras sa duze diskusje czy nasze dwa wety maja uprawnienia robic oficialny FCI rentegen t.z. wydaja oficialny sertifikat o wynikach HD i ED.
jiedny mowa ze maja, drugie ze nie, bede musziala sama pojsc i zapytac. ![]() Kedy robilam Harce HD od razu wet zrobil i ED. wedlug regulaminu hodowlanego LT u nas wszystkie psy z FCI I grupy, oproc korgi, kardigany shelti i shiperke musza miecz zrobiony HD od 12 miesiaca zycia i do hodowli moga isc psy z HD A, B i C. najpierw dostajes przekerowanie z swojego odzialu do weta, tam on podpisuje dokument z dannymi psa (dokument napisany po angielsku) gdzie posle badania on wpisuje jakie wyniki sa u psa. rentgen robi minimalne po dwa razy fotki i HD i ED zeby nie bylo nieporozumien. Tylko u nas sam wet (t.z. te dwe na caly kraj) same robia analiz fotek i podaja jakie wyniki sa. kedy robilam Harce, to ten wet robil na mnie nawet testowanie, jakie wedlug mnie wyniki musza byc (ja u niego mialam lekcii chirurgii ![]() poznej on pise list do LKD z wynikami, postempluje rodowod psa, gdzie wpisuje rezultat, oraz podpisuje ten dokument na angielskim jezyke. no to wedlug mnie oni robia dobrze i znaja sie na tym (wiem jak ten wet pracuje i jak on robi RTG), tylko jest jeden maly ale... z ta oficalnoscia. jak z Shekspyre :"to byc, czy nie byc..." ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||||||||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Co do oficjalnosci to wazne jest badanie kazdego weterynarza, ktory ma "blogoslawienstwo" Zwiazku Kynologicznego. I wynik taki MUSI uznac kazdy kraj FCI. Co do papierkow to co kraj to obyczaj. Kazdy ma inne. Czasem jest to mala karteczka, czasem wielka lista z wypisanym kazdym szczegolikiem (jak np w Niemczech). A tutaj masz wypisane co ma (wedlug FCI) zawierac kazde "Oświadczenie o dysplazji stawów biodrowych i łokciowych": Jeszcze jedno o uznawaniu zagranicznych wyników HD Quote:
Ale Hartl stale podkresla, ze nie wolno hodowac na psach niebadanych, bo to nie hodowla, ale rozmnazanie. I dlatego mimo, ze wszystko zalezy od klubow rasy to jesli chodzi o "smietanke" hodowcow tej rasy to wszyscy maja psy przebadane.... Nawet jesli w ich kraju nie jest to wymagane.. Quote:
![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|
|