Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-07-2006, 13:26   #1
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Default Ochładzanie futrzaków w upały

Ogłaszam konkurs na najlepsze pomysły na schładzanie Antosi w zimowym futrze w upały.

Na razie wypróbowałam:

1. obcięcie futerka na brzuchu,
2. prysznic zimny (choć nie lodowaty) rano i wieczorem,
3. chłodne okłady na łapki i łeb
4. miska z zimną wodą (to oczywiste)
5. wentylator
6 wilgotny recznik do leżenia
7. spacery tylko gdy robi się chłodno

Czy ktoś może wymysli coś jeszcze? Nie mam na razie pomysłu na nagrodę dla zwycięzcy konkursu, ale sprawa pilna, bo stare suczysko słabnie mi w upały
PS Klimatyzacja na razie niestety nie wchodzi w grę
Rona jest offline   Reply With Quote
Old 09-07-2006, 11:24   #2
monikasz
Junior Member

monikasz's Avatar

Jeśli masz taką możliwość - zasłonić wszystkie okna, a suczysko położyć w łazience na zimnych kafelkach. Jak nagrzeją się pod nią kafelki, to przeniesie się na następne itd. Odkrywcza chyba nie jestem
monikasz jest offline   Reply With Quote
Old 09-07-2006, 14:47   #3
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by monikasz
Jeśli masz taką możliwość - zasłonić wszystkie okna, a suczysko położyć w łazience na zimnych kafelkach. Jak nagrzeją się pod nią kafelki, to przeniesie się na następne itd. Odkrywcza chyba nie jestem
Dzięki, ale to robimy niejako automatycznie. Cała noc robię przeciągi, a nad ranem zamykam okna do wieczora + rolety i zaslony. Nam jest w miare OK, ale my nie mamy na sobie zimowego futra z fraktalnym podszerstkiem ....
Psica caly dzien lezy na plykach w przedpokoju wtulona w drzwi wejsciowe skad sączy się chlodniejsz powietrze (juz niedlugo, bo klatka schodowa wyziebiona po zimie powoli sie ociepla ) Potem przenosi sie w inne chlodniejsze miejsce i znow wraca pod drzwi.

Nie trzeba być ekspertem od psów, zeby widziec jak strasznie sie bida męczy. Nasza wet twierdzi, że w jej wieku mechanizm regulacji ciepła może szwankować, naczynia są bardziej kruche, stąd większe niebezpieczeństwo udaru, wylewu itp. (odpukać) Na spacerach przeważnie ciagnęła, a teraz nawet wieczorem chodzi przy nodze łapka za łapką, czasem tylko podbiega pare kroczków... Zupełnie nie jak ona!

Niby wiem, że ma juz ludzkie 70-80 lat, ale jeszcze niedawno nurkowała jak szalona w Rudawie za patykami i biegała jak kozica po Lasku Wolskim...
Old 09-07-2006, 20:24   #4
monikasz
Junior Member

monikasz's Avatar

Rona - szkoda mi Twojej suni ... W zasadzie pomysłów więcej chyba nie mam
Jeszcze mi się przypomniało jedno, a o czym nie napisałam wcześniej. Miałam wcześniej huskiego i dodatkowo wstawialiśmy do łazienki miskę wypełnioną kostkami lodu - powietrze się chłodziło i było przyjemniej. Trzeba jedynie pilnować, by zwierzak nie dorwał się do lodu, bo grozi przeziębieniem ...
Old 09-07-2006, 20:37   #5
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by monikasz
Miałam wcześniej huskiego i dodatkowo wstawialiśmy do łazienki miskę wypełnioną kostkami lodu - powietrze się chłodziło i było przyjemniej. Trzeba jedynie pilnować, by zwierzak nie dorwał się do lodu, bo grozi przeziębieniem ...
Dzięki, spróbuję, idę robić lód, może coś pomoże... Ona nawet nie pije dużo - z jednej strony to lepiej, bo nie zwiększa jej się ciśnienie, ale wet mowi, ze powinna pić więcej niż zwykle. Mam wrażenie, że Tinka instynktownie oszczędza energię i stad to leżenie cały dzien prawie bez ruchu...

Oby się choć trochę ochłodzilo!!!
Old 09-07-2006, 21:22   #6
Sebastian
Member

Sebastian's Avatar

Send a message via Skype™ to Sebastian Send Message via Gadu Gadu to Sebastian

spoko Tinka, skoro nawet młodzieniaszek Taro sie zachowuje jak Tinka i zdycha przy drzwiach to ona poprostu jest silna bestia
Old 09-07-2006, 22:28   #7
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Sebastian
spoko Tinka, skoro nawet młodzieniaszek Taro sie zachowuje jak Tinka i zdycha przy drzwiach to ona poprostu jest silna bestia
Eh, Sebastian, to nie jej pierwsze upalne lato więc mam porównanie - takiej słabiutkiej jej nie pamiętam ... Bywało że zdychała z gorąca, ale wieczorem się ozywiała, biegała, rozrabiała, a teraz jest inaczej... bardzo wyrywa sie na spacer, ale z powrotem bywaja problemy i to z tego malutkiego parku gdzie ją zabraliśmy kiedy byłes w K-wie.
Old 10-07-2006, 19:16   #8
igienator
The Grim Reaper

igienator's Avatar

A jak zniesie chłodny prysznic? Ew. można się poświęcić, i w ciągu dnia sadzać psa przy otwartym zamrażalniku... W nocy mrozić ponownie.
Old 10-07-2006, 21:55   #9
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by igienator
A jak zniesie chłodny prysznic? Ew. można się poświęcić, i w ciągu dnia sadzać psa przy otwartym zamrażalniku... W nocy mrozić ponownie.
Od prysznica zaczynamy i konczymy dzien . Margo mi uświadomiła, że woda dobrze przewodzi cieplo i mokre futro nagrzewa się szybciej niz suche, gdy podszerstek 'robi' za izolacje. Wiec prysznicujemy psa rano i wieczorem, a gdy jest najcieplej - tylko chlodne oklady na łebek! No chyba, ze sama pakuje sie do wanny, wtedy juz nie zwazamy na pore dnia!
Zamrazalnik, no cóż... nie wiem jak lodówka by to zniosła..... chyba wolalabym nie zostawac bez tak przydatnego urządzenia w taka pogodę jak teraz Ale dzieki, moze sporbujemy na chwile eksperymentalnie!
Old 11-07-2006, 08:55   #10
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Otwarcie lodowki spowoduje lepsze nagrzanie pomieszczenia, wg zasady ze nic w przyrodzie nie ginie
Z kostkami lodu bym uwazala bo mozna zafundowac psu angine, zwlaszcza jak te kostki beda tak drastycznie rozne od panujacej temperatury.
Chyba pozostaje prysznic i wilgotny recznik na poslaniu a jesli w domu chlodniej niz na dworzu to odpuscic maksymalnie spacery podczas dnia... moje kudlacze nawet niespecjalnie sie rwa na spacery...leza porozkladane w najchlodniejszych miejscach domu ( tylko w nocy Chey przychodzi sie przytulac i ogrzewac ...marznie czy co???? )

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 11-07-2006, 12:29   #11
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Send a message via Skype™ to Joanna

My od czasu do czasu wychodzimy.... na klatkę schodową. Szczególnie po spacerze. Zostawiam otwarte drzwi i Dewi ćwiczy sobie waruj zostań. A ja chłodzę mieszkanie. Na dziś planujemy porządki w................... piwnicy. Założę się o każde ptasie mleczko, że sucz będzie zachwycony
Old 11-07-2006, 15:06   #12
monikasz
Junior Member

monikasz's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga
Z kostkami lodu bym uwazala bo mozna zafundowac psu angine, zwlaszcza jak te kostki beda tak drastycznie rozne od panujacej temperatury.
Rozmrażanie kostek lodu w misce (chodziło mi o dużą miskę), która np. leży w umywalce nie jest na szczęście drastyczną metodą schładzania powietrza. Kostki tak szybko się nie rozpuszczają - temperatura w pomieszczeniu spada zaledwie o parę stopni ... Natomiast faktycznie lepiej psu nie dawać do gryzienia lodu czy też nie wrzucać go do miski z wodą.
Zamrażalnik zostawiłabym w spokoju - szkoda sprzętu
Old 11-07-2006, 19:17   #13
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Joanna
My od czasu do czasu wychodzimy.... na klatkę schodową. Szczególnie po spacerze. Zostawiam otwarte drzwi i Dewi ćwiczy sobie waruj zostań. A ja chłodzę mieszkanie. Na dziś planujemy porządki w................... piwnicy. Założę się o każde ptasie mleczko, że sucz będzie zachwycony
Klatka schodowa nie cieszy się entuzjazmem Tinki, moze dlatego, że obok wprowadziła się nowa suczka
Piwnica? Zobaczy się - sprawdzimy czy da się tam znaleźć choć kawałek miejsca dla suki wśród bardzo cennych skał
Old 17-07-2006, 11:52   #14
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki
Default Re: Ochładzanie futrzaków w upały

Quote:
Originally Posted by Rona
Czy ktoś może wymysli coś jeszcze?
Alez OCZYWISCIE ze mam : wreszcie Per Olav moze sie Tobie odwdzieczyc za wykonywanie tlumaczen artykulow na jego strone.... Niech zafunduje Tinie 2miesieczne wakacje u nich w domu. Na pewno nie bedzie miala nic przeciwko, bo tam gdzie mieszka Per Olav nadal pogoda jest znosna, a Tina na 100% powinna polubic Norwegie. Tym bardziej, ze Fellow to bardzo przystojny i dobrze wychowany CzW...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 17-07-2006, 12:56   #15
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo
Alez OCZYWISCIE ze mam : wreszcie Per Olav moze sie Tobie odwdzieczyc za wykonywanie tlumaczen artykulow na jego strone.... Niech zafunduje Tinie 2miesieczne wakacje u nich w domu. Na pewno nie bedzie miala nic przeciwko, bo tam gdzie mieszka Per Olav nadal pogoda jest znosna, a Tina na 100% powinna polubic Norwegie. Tym bardziej, ze Fellow to bardzo przystojny i dobrze wychowany CzW...
Pomysł przedni i jako jednoosobowe jury ogłaszam Cię zwycięzcą konkursu! Przy okazji pomyśl o jakiejś stosownej nagrodzie!

Problem tylko w tym, że nie wyobrażam sobie rozstania z Tinką na całe dwa miesiące, musiałbym tam z nią pojechać, a to dla Per Olava mogłaby być juz za wysoka cena za tłumaczenia
Old 17-07-2006, 13:17   #16
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona
Problem tylko w tym, że nie wyobrażam sobie rozstania z Tinką na całe dwa miesiące, musiałbym tam z nią pojechać, a to dla Per Olava mogłaby być juz za wysoka cena za tłumaczenia
Bez obaw.... Jak znam Per Olava to chetnie powita Tine nawet w towarzystwie calej rodziny.... Ale musicie sie dobrze zastanowic, czy lubicie takie klimaty i losie spacerujace po podworku co rano....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 17-07-2006, 13:20   #17
Sebastian
Member

Sebastian's Avatar

Send a message via Skype™ to Sebastian Send Message via Gadu Gadu to Sebastian

Ok to jak to jest ostatecznie z CSV w Norwegii mógłbym tam z moim pojechac na stałe czy nie czy np będize 100 letnia kwarantanna??
Old 17-07-2006, 14:40   #18
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Sebastian
Ok to jak to jest ostatecznie z CSV w Norwegii mógłbym tam z moim pojechac na stałe czy nie czy np będize 100 letnia kwarantanna??
Nie, nie.... potrzebujesz badanie krwi (tzn Taro), ale to 5 minut roboty....i 6 mies czekania. O reszte nie ma sie co martwic....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 17-07-2006, 15:05   #19
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo
Bez obaw.... Jak znam Per Olava to chetnie powita Tine nawet w towarzystwie calej rodziny.... Ale musicie sie dobrze zastanowic, czy lubicie takie klimaty i losie spacerujace po podworku co rano....
Łosie i renifery są OK, z nimi zetknełam się w Finlandii - wyjatkowo miłe zwierzęta! Gorzej gdy na nas napadnie jeden z pozostałych przy życiu pięciu lub sześciu zbuntowanych norweskich wilków, co to nie chcą grzecznie siedzieć w rezerwatach tylko ryzykując życiem biegają po polach i lasach
Reply

Posting Rules