![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() A co do Cheya to wyjaśniam: włascicielka Barsabel (PD) gdzieś tam w necie napisała jakobym prowadzała Cheitana przed wystawą do fryzjera w celu wyprostowania futra. Podobno niestety fryzjer kiepski bo "wprawny obserwator" dojrzy, że po zrobieniu dwóch kółek w ringu cheyowe futro ponownie się zaczyna falować Ot i cala rewelacja. Jako że jedyną wartością tej informacji jest jej zabawność to sporo osób podchwyciło i mamy wspólny niezły ubaw z cheyowego "fryzjera" ![]() Aby uprzedzić ew, pytania - Cheitan ma otwartą sierść (tzn. miał bo teraz to nie ma jej w ogóle - żadnej, nie tylko otwartej ![]() ![]() W mniejszym stopniu pofalowaną sierść miał (mial bo dawno go nie widziałam) Camio a poza tym jednak trochę wilczaków z taką sierścią biega po świecie. Na ile jest to wada? Użytkowo może być gdyż taka sierść dłużej trzyma wilgoć. Nie jest to jednak wada dyskwalifikująca (jak np. fatalny charakter), w zależności od stopnia "otwartości" być może ta nieprawidłowość obnizyłaby ocenę z bonitacji choć raczej pozostałaby tylko zaznaczona w karcie bonitacyjnej. Jak powiedział p.Oskar- to jest pies na dioskonałą ale ze względu na sierść o BOBy może być trudno ![]() Co ciekawe- w parze z nieprawidłowością "prostości" włosa idzie doskonały gatunek - sierść sztywna, ostra ![]() Jak widać nic w przyrodzie nie ginie tylko zmienia właściciela ![]() Ciekawa jestem na ile ta cecha zostanie przekazana dzieciakom Cheitana, to się okaże za kilka miesięcy bo u szczeniaka tego nie zobaczysz. W kazdym razie przodkowie Cheya byli na tyle wartościowymi psami, że owo futrzate odchylenie od normy zupełnie nie stało na przeszkodzie w pracy hodowlanej. I jak widać nadal nie stoi bo przyszli właściciele maluchów Harmonii i Cheya wiedzą czego mogą się spodziewać ![]() Bo pomijając tę sierść to co mamy u Cheitana? -doskonałe proporcje przy imponujących rozmiarach - ile jest czw tak okazałych i jednocześnie tak lekich w ruchu? ![]() - silnie samczy wyraz wielkiego lba z jasnym okiem,niedużym uchem, dłuuugie łapy, doskonały zgryz i....- rewelacyjny charakter ![]() Poza tym z linii ojca niesie w sobie badzo silny genom co nie jest bez znaczenia przy planowaniu krycia. Nie mówie tu o tym "co się komuś podoba", mówię o konkretnych opisach specjalistów od rasy (karta przegladu młodych, wystawy). Jakie więc może mieć znaczenie "wada" sierści? ![]() Jak widać każdy pies coś tam ma, jedne niedostatki są większe inne mniejsze.Być może kiedyś oberwiemy od jakiegoś sędziego "bdb" za tę sierść ( na osłodę wtedy dostanę obiecane od Mirka ( hod. WzPD) - ptasie mleczko wygrane w honorowym zakładzie) ![]() Daleko nam jednak do pokonania rekordu ocen "bdb" wsród wilczaków - 45 % - obrywanych za fatalny charakter :P No, to mam nadzieję, ze wyjaśniłam "Cheyowego fryzjera" - ale gdyby nie dość dokładnie to prosze o pytania ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Licho nie śpi...
|
![]()
Co to znaczy "otwarta" sierść?
Gaga, a w jaki domowy sposób radzisz sobie z falowaną sierścią? ![]() Bo doczytałam, że po Krakowie zwolniłaś fryzjera więc pewnie go nie polecasz a Alemu się na zadzie trochę faluje ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Otwarta znaczy tyle, że włosy nie lezą na skórze tylko sa jakby na sztorc. Jakby się pies zjeżył ![]() Jak ja sobie radzę? W ogóle ![]() ![]() A na Alego teraz nie patrz- nic co teraz widzisz nie bedzie miało miejsca w przyszłości ![]() ![]() Ja do tej pory widzę jak Chey się zmienia (2,5 roku) więc przypatrywanie się szczeniakowi niewiele daje- poza wrażeniami estetycznymi, rzecz jasna ![]() W Warszawie bedziesz miała okazję przyjrzeć się mojemu sierściuchowi w realu , zobaczysz o czym mowa ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Licho nie śpi...
|
![]() Quote:
Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Distinguished Member
|
![]() ![]() "Ale nuda...." ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
Nie wiem czemu ale zdjęcie jest zapisane w formacie .gif więc go nie widac
![]() Jest pod adresem: http://dewi.zperonowki.com/galeria/album67/PICT3155 a jakby nie bylo nic widac to nalezy kliknac w miejsce gdzie powinno byc ![]() ew. moze tak: http://dewi.zperonowki.com/galeria/a...ICT3155?full=1 a pies jest włoski ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
VIP Member
|
![]()
Cale podsumowanie dalam na Peronowce, ale ta narazie lezy. Mniejsza wersja jest na koncu tego topiku:
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=3563
![]() |
|
|