![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Kilka refleksji.
1. Przebywajac dluzej w domu mam okazje obserwowac jak Max (11 miesiac)obejmuje przywodztwo w mini stadzie. Do tej pory Rauko ze wzgledu na wiek dominowala. Obecnie sytuacja ulegla calkowitej zmianie i nastapilo to dosyc szybko. Max wszedzie jest pierwszy, do jedzenia, do glaskania, do drzwi, do zabawy, do rozruby. W trakcie naszych spotkan niedopuszcza Rauko do nas, podgryza ja, odpycha. A, ze jest juz silniejszy to przychodzi mu to z latwoscia. 2. Zauwazymel, ze uzywajac kolczatki Max nie jest soba. Wywoluje ona stres, okazywany slinieniem sie oraz mala pewnoscia siebie. Gdy zmienilismy na zwykla obroze, Max chetniej cwiczy jest bardzo pewny siebie i robi szybsze postepy. Ponadto przy probach pozbycia sie jej zranil sobie opuszke w lewej tylne lapie. Konieczna byla interwencja weta. Zakonczyla sie ona dla lekarza nizbyt milo.Przy drugim zastrzyku Max ostrzegl weta, ze jest niezadowolony i mimo naszych rowniez ostrzezen, wet. zlekcewazyl oznaki za co zostal skarcony dosyc silnym ugryzieniem w przedramie. 3. Jeszcze do niedawna Max i Rauko nie mialy prawa wkraczania w nasze strefe tz. do czesci mieszkalnej naszego domku (kuchni, sypialni). Od pewnego czasu moga wieczorami przebywac w tych pomieszceniach z nami, a nawet zostac na noc. Max korzysta bardzo chetnie natomiast Rauko idzie do swojej sypialni. Odnosze wrazenie jakby ten fak zblizyl emocjonalnie Maxa z nami. Pozdrawiam Mariusz z Maxem |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Jakos pies+lozko do siebie nie pasowaly. Zmiany nadeszly, gdy zaczelismy jezdzic na rozne wypady: spalismy kolo siebie w namiotach, a samochodzie, a czasem i hotelach (tu Bolo mial swoj kocyk, zeby nie brudzic). Potem psom trudno bylo wytlumaczyc, ze na wyjezdzie wolno, a w domu nie i tak juz zostalo..... Prawde mowiac dzien, gdy Jolly dobrowolnie sie z nami polozyla byl dniem jej przelamania - do tego czasu zyla troszeczke sama dla siebie. Jednak, tak jak teraz z Belka, dorastanie i nasze zabiegi przyniosly skutek i nastapila zmiana.... Pozdrawiam, Margo
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
pytanie nr 1 kto wie że kolczatka to tzw obroża treningowa????
![]() ![]()
![]() |
#4 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
To moze ja? WIem ze to taka obroza i widzialam jak to-to sie zaklada...tuz za uszami, na scisk, nie przez glowe tylko zapinajac..kontra na tak zalozonej kolczatce daje psu popalic....ale wiem tez , ze i do tak noszonych kolcow pies przywyka...ma rany na skorze ale potrafi ciagnac jak szatan ![]() Quote:
![]() ![]() pozdrawiam Gaga odwazna |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
kolczatke stosujemy do korekty zachowania , czynności ktorą chcemy wyeliminowa i tylko do tego. Dopasowana do psa. Trzeba wiedziec tez w ktorym momencie zrobic ten krotki impuls. Myslę że niewiele z nas wie czy tez nauczylo sie z jakim timingiem i jak prawidłowo stosowac kolce. Czyli lepiej wroci do miekkiej lub skórzanej obrozy.
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() OK - nie jest tak zle ale pierwsze minuty tak wlasnie wygladaly.... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|