![]() |
![]() |
|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
love and terror
|
![]()
Mam (byc moze glupie) pytanie:
czy jest cos takiego jaklinia uzytkowa u wilczakow? Wiem ze one ogolnie sie zaliczaja w FCI do I grupy ale mi chodzi o linie zapewne wiecie o co mi chodzi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
W przypadku belgow masz linie, gdzie rodowody skladaja sie z samych psow IPO3, itp. A w przypadku wilczakow, jak to okreslic? Ze jest tam jeden pies IPO3. Ze matka czy ojciec maja ZOP? ![]() ![]() Owszem sa lepsze i gorsze pary hodowlane. W niektorych kryciach masz szanse na lepszy charakter. Ale ciezko powiedziec jak daleko jestes w stanie zajsc z tymi psami. Bo zaliczonych egzaminow sie nie dziedziczy - jesli ktos nie cwiczy, to nawet z super psem nic nie osiagnie. Z drugiej strony znam super strachliwe psy, ktore bez problemu zaliczyly kilka egzaminow (co prawda, ani jednego z obrona, ale lista wyglada ladnie). Ale tez pozostaje pytanie: co jest uzytkowoscia, ktorej potrzebujesz? Czy chodzi ci o obrone sportowa (a wiec szybkiego, zwrotnego psa), czy o uzytkowa (czyli o jeszcze mocniejszym charakterze). A moze strozujacego (wiec lepiej w typie kaukaza - duzego, ciezkiego i dominujacego). A moze o posluszenstwo (wiec psa o slabszym charakterze i bardzo uleglego). Itd... ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Ale zeby nie rozmywac, to jeszcze jedno:
Belgi sa psami sportowo-obronczymi. I takie psy sa u nich uwazane za "uzytkowe". Wilczaki sa psami tropiacymi. Takie powinny byc uwazane za uzytkowe. Ale tropienie traktowane jest u nas po macoszemu i pewnie sa jakies linie, ktore "nosem" bija nie tylko inne rasy, ale i tez wiekszosc wilczakow (czyli psy, u ktorych zmyls ten jest lepiej rozwiniety), ale poniewaz nikt tego nie testuje "na wyzszym poziomie" to diabli wiedza... ![]() Moze kiedys doczekamy sie zawodow wilczakow w tropieniu. Moze malo to widowiskowe, ale na pewno najbardziej zgodne z charakterem i mozliwosciami tej rasy....
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Oj Margo wjechałaś mi na ambicję. Co prawda nas relegowali ale poćwiczymy sobie amatorsko.
![]() |
#5 | |
love and terror
|
![]() Quote:
glownie sport i posluszenstwo. Zalezy mi na szybkosci i zwrotnosci ale tez na posluszenstwie (agility) ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
love and terror
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() W skrocie IPO-FH to dwudniowe tropienie: Dwa obce slady (kazdy innego dnia). Oba po 1800 krokow, 7 zalaman (min 2 ostre), 7 przedmiotow (roznych). Slad ma wiec 8 elementow, w tym jest tez np. luk. Slad lezy okolo 3 godzin. Czas na jego wypracowanie to 45 min. ![]() Czyli nie ma miejsce na nude ...dla przewodnikow... ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
love and terror
|
![]()
no to faktycznie
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
love and terror
|
![]()
hmm
jesli wilczak lubi tropienie i jest w tym dobry to moze zapisac sie do STORAT-u? albo inej podobnej organizacji |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Member
|
![]()
Hm zapisać to sie mozna do partii a do Storatu to nie tak łatwo sie dostać. Psa i przyszłego przewodnika czeka troche testów przed czyli zanim Cię i psa przyjma. Poza tym tam nie patrzy sie tylko na tropienie ale na chęć zabawy psa , skupienie na przewodniku , temperament psa , zdolność i chęć człowieka do pomocy innym. To nie tylko ładny kombinezon i splendor to niestety dużo wiecej niż tylko niby zwykle tropienie.
![]() |
#12 |
VIP Member
|
![]()
...oraz kupa wlasnej forsy, czasu i kondycji - czyli przestawienie zycia na STORAT , a nie zajecia w STORACIE jako sposob na czas wolny z psem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
![]()
o tych zawodach-poczekajcze kilku lat-i bede to zrobione oficialne.
(bo ja na to tylko i pracuje ![]() a pozatym moze tak za tri tygodne bede w Litwe zrobione I zavody dla psow tropajancych, kturych bede organizowal IWSC-to jest ja ![]() ![]() to jeszly wszystko bede Ok-napisze jak tam bylo |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wilczasty : Foto
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#16 | |
|
![]() Quote:
Bo ja odpadlem nawet nie podchodzac do zadnego testu ![]() Stwierdzilize suki to sie nie nadaja ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
![]()
prszepraszam bardzo chlopaki no mam pytane-jake testy?to jest jake testy musa prszejszcz psy?
moze jest www, tej kompanii-chcalam zobaczicz i powedzlalam ile moich psow s strazi granicznej meli zdane te testy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
|
![]()
Ja nie wiem bo do tego nie doszedlem na rozmowie wstepnej mi podziekowali
![]() |
#19 | |
Member
|
![]() Quote:
Jeśli potrzebujesz więcej informacji to wyśle na priva bo to duży opis. Naszego mordercę wykluczyli za nienawiść do innych samców..... ![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
love and terror
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
|