Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Chov

Chov Informace o chovu, výběru, odchovech....

Thread Tools Display Modes
Old 06-03-2009, 11:54   #2
alexa
Junior Member

Rád bych se zeptal CHK a zejména slečny Novoveské na pár věcí ohledně DKK.

Sice nejsem člen CHK, ale dovolte abych se k tomu také vyjádřil.

Dle informací, které jsem získal od Jindry Jedličky v podobě statistických čísel ohledně DKK jsem dospěl k názoru, že Šterc rozhodně nevyřazoval z chovu o tolik více psů než kolik bylo před tím. Pokud si myslíte, že ano, rád bych se zeptal, kde jste přišla na to, že došlo ke skokovému zhoršení výsledků? Vzhledem k tomu, že v letech 1985-1998 byl průměr 31,6% psů, kteří do chovu nešli, v letech 1999 - 2001 to bylo 36%. To není přece skok, ale poměrně plynulý růst, který nesouvisí se změnou posuzovatele. Dle nařízení KVL a zejména komise posuzovatelů DKK a DLK je možné, aby posuzovatel se lišl od druhého ve výsledku o 1 stupeň. Tzn. 0/0 se může lišit na 1/1, atd. Co by se však stávat nemělo, tak je aby byly rozdíly mezi 2/2 a 3/3, pokud si není veterinář jistý má se vždy přiklinit k horšímu výsledku v důsledku selekce.

Nedošlo k významnému nárůstu psů vyřazených z chovu (stupně D, E), ale došlo k významnému nárůstu hodnocení C "na úkor" hodnocení A (příp. B).

Druhý dotaz se týká možnosti změny systému posuzování. Vím, že současný systém posuzování formou rtg je již dávno zastaralý a nevypovídá o laxitě kloubů, která je průvodním jevem DKK. DKK není o úhlech, ale o pevnosti. Z těchto důvodů by mne zajímalo, zda neuvažuje CHK o mnohem průkazenějším hodnocení v podobě PENN-Hipu, který sice je dražší (stojí cca 3500 Kč) a dělá ho jediné pracoviště v ČR, a to přímo prof. MVDr. Alois Nečas, PhD., což je světová kapacita na tuto problematiku, ale má i tu výhodu, že již v 16 týdnech dokáže analyzovat, zda zvíře bude zdravé, nebo zda bude mít s kyčlemi problém. A nebo zda bude využívat služeb moderní genetiky, která již z krve dokáže zjistit, zda zvíře je pouze nemocné DKK nebo zda je jejím přenašečem.
Myslím si, že toto stojí za úvahu, v boji proti DKK by to pomohlo. FCI obě tyto možnosti uznává a navíc by byl KCHČSV první v republice, kdo by tyto progresivní metody využíval.

Zde si odpovídáte prakticky sám – cena za vyšetření PENN-HIP je vysoká, provádí ho jak píšete pouze jedno pracoviště. Já vím ještě minimálně o jednom dalším špičkovém pracovišti, kde ho dělají pro diagnostické účely, ale nevím jestli mají povolení nebo atestaci, aby ho mohli provádět za účelem „oficiálního“ vyhodnocování DKK. S tím je to údajně složitější, protože tato metoda je patentována v USA a aby ji mohl někdo „oficiálně“ používat, musí mít (a zaplatit si) potřebná povolení a osvědčení. Také je údajně složitější z hlediska nároků na provádějící personál (expozice RTG záření). Jistě, tato metoda prokáže laxitu KK, u níž je prokazatelná dědičnost – nicméně ani laxní kloub neznamená, že pes nutně bude mít v dospělosti projevenou DKK – záleží totiž i na vnějších vlivech. A to je právě problém současné metody, která zkoumá následek a ne příčinu. Tzn. i nulový pes může být nositelem DKK, protože pokud bude pes i s výraznou genetickou dispozicí k tomuto onemocnění v dospívání držen „vhodným“ způsobem (vhodným je v uvozovkách záměrně), DKK se u něj neprojeví., ale bude ji předávat. Bohužel při současném stavu se obávám, že toto řešení je neprůchodné. Ale můžete dát návrh na tuto změnu prostřednictvím některého z delegátů, kteří budou zvoleni, příští konferenci. Za zkoušku to stojí.
Co se týká druhého způsobu, o kterém píšete (genetické testy) – můžete uvést více? Tzn. zdroje kde se dá o této metodě získat více informací, zda ji v ČR někdo provádí, přibližná cena (pokud ji znáte), příp. další kontakty a informace. Přiznám se že osobně jsem do dnešního dne všude našel jen tolik, že z hlediska „genetického založení“ není DKK dosud dopodrobna prozkoumána. O "krevních testech na DKK" slyším opravdu poprvé. Případné informace můžete vložit zde do diskuze, pokud by jich bylo více můžete mi je zaslat e-mailem: [email protected]

Díky, Karel Skoupý
alexa jest offline   Reply With Quote

Posting Rules