Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Thread Tools Display Modes
Old 10-01-2012, 17:32   #19
jaskier
Junior Member

jaskier's Avatar

Quote:
Originally Posted by Padre View Post
Jak myślicie - lepiej spać tuż przy klatce, czy nieco dalej? Obecnie mamy jakieś 2m od klatki do łóżka i 3-4 razy w nocy wstajemy uspokoić młodego. Rozum podpowiada: przysuńmy wyro. Psisko będzie nas czuć, w razie czego wpakuję rękę do klatki i dam się obwąchać. Ale czy to nie utrudni później nauki zostawania samemu? Nie wpłynie jakoś negatywnie na psa? Wiadomo, że te kilka rundek w nocy nas nie zabije, ale byłoby mi głupio, gdyby całe to dreptanie okazało się niepotrzebne
Mi się wydaje, że już samo uspokajanie psa, kiedy piszczy w klatce ma negatywny wpływ. Trzeba odciąć pępowinę, im wcześniej, tym lepiej. Piesek swoje wypiszczy i zaraz się przyzwyczai. Spokój będziesz miał i Ty i pies. Reagując na jego płacz, tylko wydłużasz cały proces, utrudniasz mu przyzwyczajenie się to sytuacji, w której przecież nie dzieje się żadna krzywda.

Wracając do pytania. Miałem ten sam problem, co Ty - pies nie dawał mi spać. Więc zaczął spać luzem, poza klatką. A ćwiczenia z klatkowania przerzuciliśmy na dzień, kiedy piszczenie było mniej uciążliwe. Dzisiaj nie ma większego problemu. Zostając w domu, Jaskier część dnia w klatce przesypia.

Pies: Absynt Wilk z Baśni (Jaskier)
jaskier jest offline   Reply With Quote

Posting Rules