![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Mamy z Basztylianinem pewien problem.
Od jakiegoś czasu zauważylismy, że się boczy na owczarki szwajcarskie. Nie wiadomo czemu, nigdy jej szwajcary nie pogryzły, nie miała negatywnych doświadczeń. Poznalismy jakiś czas temu na łące sunię 5cio miesięczną. Baszti spotkała ją pierwszy raz i od razu zaczęła glebować. Glebowanie innych psów zdarzało się juz wcześniej, ale tutaj była wyjątkowo zaciekła. Od tamtej pory musimy ją łapać na smycz jak szwajcar pojawia się na widnokręgu. Tolerowane sa jedynie duuuże samce ![]() Tą sunię spotykamy na spacerach dość często. Baszti jest niestety bezlitosna do tego stopnia, ze jak ją widzi z daleka się stroszy i zaczyna polowanie. Dzisiaj nie pomogła nawet wątróbka do odwrócenia jej uwagi. Właściciel szwajcara jest dość opanowany i jak nas widzi po prostu czeka aż odejdziemy, ale mnie ta sytuacja stresuje i po prostu denerwuje. Fakt, że nie panuję nad swoim psem, który znalazł sobie cel do gnębienia. Dodam, ze ten szczeniak jest całkiem sympatyczny i skory do zabawy. Nie cwaniakuje. Co mozna zrobić? Jak odczulić Baszti i sprawić, żeby zrezygnowała ze swoich "morderczych" zamiarów? Zastanawiałam sie nad puszczeniem jej w kagańcu, ale nie wiem czy to dobry pomysł no i czy właściciel też go zaaprobuje. Obawiam się, że nie (co mnie w zasadzie nie dziwi). Planuję skonsultować sie ze szkoleniowcem, ale będę wdzieczna za wszystkie rady i pomysły. |
![]() |
![]() |
|
|