Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Thread Tools Display Modes
Old 23-04-2007, 22:31   #1
monikasz
Junior Member

monikasz's Avatar

Default Od kiedy pies jest "uzytkowy"?

Quote:
Originally Posted by Przemek
zdecydowaliśmy się na opublikowanie listy CzW z OFICJALNIE zdanymi egzaminami uzytkowości.
Sorki, ze sie czepiam slowek, ale dla mnie zaliczenie niektorych egzaminow czy zawodow, np. zawodow obedience na poziomie 0 chyba nie bardzo swiadczy o uzytkowosci, a jedynie o poziomie wyszkolenia psa Moze lepiej watek brzmialby jako 'Poziom wyszkolenia polskich CzW' ?
Dla mnie pies, ktory zalicza egzaminy uzytkowe na odpowiednim poziomie jest wystawiany w klasie uzytkowej, a psy z powyzszej listy nie sa Przy czym egzaminy uzytkowe zezwalajace na wystawianie psa w klasie uzytkowej roznia sie miedzy panstwami - dla przykladu w Polsce zaden pies, ktory zda egzaminy ratownicze na odpowiedniem poziomie nie jest wystawiany w klasie uzytkowej, natomiast w Czechach taki egzamin jest rownoznaczny z zaliczeniem egzaminow naszego odpowiednika IPO. Przy okazji jakie egzaminy dopuszczaja do wystawiania CzW w klasie uzytkowej w Polsce (i czy ona istnieje, bo szczerze mowiac nawet nie wiem), a jakie w Czechach, bo do nich mamy najblizej ?
Na temat uzytkowosci tez mozna dyskutowac dlugo ...
monikasz jest offline   Reply With Quote

Posting Rules