Précédent   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Réponse

Outils de la discussion Modes d'affichage
Vieux 10/08/2007, 20h52   #1
wolfin
Moderator

Envoyer un message via ICQ à wolfin Envoyer un message via Skype™ à wolfin
Par défaut

Citation:
Envoyé par Przemek Voir le message
To powiedz mi, ile psow umarlo z powodu zjedzenia suchej karmy? Gdzie znajduja sie statystyki?
mnie wystarczy tego, co ja widze w pat.antomii na stolie w srodku nie zywego psa.

a choroby zeladka, rotatio na 180 albo 360 stopni (sory nie pamietam polskej nazwy) to sa wieksza iz za suchej karmy i jiescze duzo, duzo...

z drugej strony znam psow, ktore mieli duzo problem ze zdrowem kiedy byli karmione sucha (byli i na lecznicznej karme i zmieniono nie jieden raz) i wiem jak teras czuja sie kiedy maja naturalke. t.z. nie sa moje slowa tak z nieba

oczywis cie kazdy mami swoja racje i o tym gadac mozna dluugo, dluugo.

co do Aujeszky- nie karm nie sprawdzonym miesem i bedzie ok. bo u nas to teras ta chorob nie wystepuje bo jiest kontrola oraz szcziepianki przeczyw tej choroby.
Vieux 10/08/2007, 23h42   #2
z Peronówki
VIP Member

Envoyer un message via MSN à z Peronówki Envoyer un message via Skype™ à z Peronówki
Par défaut

Citation:
Envoyé par wolfin Voir le message
z drugej strony znam psow, ktore mieli duzo problem ze zdrowem kiedy byli karmione sucha (byli i na lecznicznej karme i zmieniono nie jieden raz) i wiem jak teras czuja sie kiedy maja naturalke. t.z. nie sa moje slowa tak z nieba
No to dla samego sportu prezentowania innej opini :

Ja za to znam wiele osob, ktore wlasnie przeszly na karme sucha. Chodzilo o psy chore, ktore otrzymuja karme lecznica generalnie ratujaca im zycie, bo w wielu przypadkach bardzo trudno jest przygotowac poprawne jedzenie w przypadku powaznych chorob...

Citation:
Envoyé par wolfin Voir le message
oczywis cie kazdy mami swoja racje i o tym gadac mozna dluugo, dluugo.
Oczywiscie. Bo to jak z ludzmi - mowi sie im ze powinni odzywiac sie zdrowo. A i tak masowo jada sie fast-foody i ludzie jakos zyja... Podobno niezdrowe sa slodycze, biala maka, sol itd itp... A dzieci to jedza i zwykle zdrowo rosna... Kto zwraca uwage, czy je ZDROWO, czy jedzenie jest ZBILANSOWANE? Zawsze znajdzie sie kto, kto powie "Pije, pale, jem tlusto, nie cwicze, a czuje sie doskonale i jestem zdrowy"...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Réponse avec citation
Vieux 11/08/2007, 00h22   #3
wolfin
Moderator

Envoyer un message via ICQ à wolfin Envoyer un message via Skype™ à wolfin
Par défaut

Citation:
Envoyé par Margo Voir le message
No to dla samego sportu prezentowania innej opini :

Ja za to znam wiele osob, ktore wlasnie przeszly na karme sucha. Chodzilo o psy chore, ktore otrzymuja karme lecznica generalnie ratujaca im zycie, bo w wielu przypadkach bardzo trudno jest przygotowac poprawne jedzenie w przypadku powaznych chorob...

Oczywiscie. Bo to jak z ludzmi - mowi sie im ze powinni odzywiac sie zdrowo. A i tak masowo jada sie fast-foody i ludzie jakos zyja... Podobno niezdrowe sa slodycze, biala maka, sol itd itp... A dzieci to jedza i zwykle zdrowo rosna... Kto zwraca uwage, czy je ZDROWO, czy jedzenie jest ZBILANSOWANE? Zawsze znajdzie sie kto, kto powie "Pije, pale, jem tlusto, nie cwicze, a czuje sie doskonale i jestem zdrowy"...
hm jakos zdrowych amerikanow nie za bardzo duzo, zobac ile problemow maja, oraz, jiesli ktos widzial film, jak czlowiek caly miesiac jadl tylko w MacDonald, co bylo poznej...minimum 1 rok reabilitacii i zycia na lekow oraz kroplowek.

apropo-sucha karme wymiszlila Amerika, ta sama Amerika juz zaczyna rozumiec jakie zlym ona jiest. trzeba tylko tam poczytac, wyniki wetow, badan i opinje hodowcow.

opowiem o sobie. karmilam psy sucha karma minimum 7 lat (nie tylko wilczakow) ale...z nie ktorymi mialam problemy zdrowotne (Harka, 1 miot szczieniakow, stary pies mix collie&ON'ek), potem zaczelam gadac z wetami i....zaczelam karmic RAW. i co...
Harka nie ma zapalenia chronicznego zeladka, 1 miot Harki teras jiest karmiony RAW-tez juz nie ma starych problemow z zeladkem, sierscia, biegunka.
drugi miot tez idzie na RAW od 3 tygodnia zycia i...nie mial tych problemow, ktorych mial 1 miot (zmienialam karmy przy nim ale zero, problemy byli i dalej).

jiednym slowem, ja jiestem zadowolona z swojej decizji, moje psy tez.
inne karma swoje psy sucha karma i tez sa zadowolone. Nie ktorzy z nich moze poznej tez zaczna karmic naturalka, a nie ktore powiedza "bzdura" i dalej beda na suchej. ale to osobista decizja KAZDEGO wlasciela psa.

na calym swiecie teras jiest 2 strony: jiedna za naturalna karme, o druga tylko mowi o karmienie sucha karma. i zawsze bedzie konflikty przy gadaniu o karmieniu.

dla tego, easy i tylko fakty

Outils de la discussion
Modes d'affichage

Règles de messages