|
|
|
|||||||
| Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
VIP Member
|
Wyznaczanie granic to szkolenie, wychowanie
Psy z grupy ras pracujących powinny cos robić- bo do tego zostały stworzone a szkolenie pozwala m.in pójśc z psem na spacer i spokojnie puścic go ze smyczy. Pozwala tez dośc szybko dogadać sie z psem w zaskakującej sytuacji. No i poza wszystkim szkolenie to super zabawa, męcząca dla psa Shaluka- kazdy, normalny psychicznie pies wybierze otoczenie a nie chowanie sie za nogami wlasciciela lub dreptanie tuz przy nich i nerwowe zerkanie |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wilczy Duch
|
Gaga, a czy ja powiedziałam ze bedzie przylepionym slepo? Nie, napisalam jedynie ze bedzie wpatrzony, a tu tez mam na mysli chocby tak popularne u wilczaków, chodzenie za właścicielem krok w krok, chocby po domu. A to ze pies bedzie zainteresowany otoczeniem i wogole, to chyba oczywiste.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
VIP Member
|
ja po prostu nie stawiałabym znaku równości pomiędzy "szkoleniem" a "wykonywaniem ślepo po setkę razy tych samych poleceń'...
I nie chodzxi o chodzenie krok w krok za człowiekiem po domu, zupelnie nie... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wilczy Duch
|
A czy ja postawiłam. Ok, nie mam takiej wiedz jak wy na temat szkolenia, bo w mojej okolicy nie ma ośrodków szkoleniowych i ucze psy tylko sama. Ale piszac tamten post przypomnial mi sie zeszloroczny oboz w Lazne i widok maliniaka, ktory na sekunde nie odrywal wzroku od wlasciciela i robil wszystko jak wrecz maszyna , nawet enty raz z rzedu i poprostu zauwazyc chcialam, ze watpie by u wilczaka dalo sie cos takiego wytrenowac, bo sa z byt wielkimi indywidualistami, co nie znaczy ze zle sie je szkoli czy cos, w tym stylu. Bo chocby przyklad Jabba, z ktory nie majac nawet roku zrobnil egzamin PT.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Gorthan's WeReWoLf
|
Z tego co zaobserwowalam z wilczakiem da sie trenowac praktycznie wszystko, pod dwoma warunkami - pies nie moze sie nudzic i musi robic cos co mu sie podoba. Najlepiej pracuje, gdy cały czas jest w ruchu i laczy sie prace z zabawa. Nigdy nie da sie go skupic tylko na sobie, bo to wilczak. Ale nie oznacza to, ze bedzie pracowal gorzej. Na Jabberze widze, ze nawet jesli patrzy w inna strone, to czeka na sygnal ode mnie i jak go dostanie natychmiast "wraca" i cwiczy. Ma dobre i zle dni jak kazdy pies. Potrafi mnie czasami doprowadzic do furii i nawzajem, ale po prostu lubi trenowac, wiec sie dogadujemy. Przechodzilismy przez przedszkole, PT, OB i teraz trenujemy agility. Z checia sprobowalabym frisbee, bo Jab nauczyl sie lapac rozne rzeczy w powietrzu i widac, ze to bardzo lubi.
Od poczatku treningow zaobserwowalam kilka rzeczy: - Jabber zastanawia sie czy mu sie oplaca - kiedys chodzilo o smak czy inna nagrode, a teraz o zabawe i ciekawe zajecie - czesto robi rozne rzeczy wolniej, ale dokladniej - ciezko go nakonic do czegos co uwaza za idiotyzm - jesli da sie przekonac to cwiczy swietnie Bez wzgledu na to co i jak robi, zawsze jestesmy szczesliwi, ze w ogole mu sie chcialo Quote:
|
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|