![]() |
![]() |
|
Googlemap ME | Registrácia | FAQ | Zoznam členov | Kalendár | Vyhľadať | Dnešné príspevky | Označiť fóra ako prečítané |
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
|
Nástroje témy | Módy zobrazenia |
![]() |
#6 | |||
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
Dziecko wychowywane przez różne osoby też będzie inne. Pewne uwarunkowania psychiczne się nie zmieniają, ale poprzez prawidłowe podejście możemy zminimalizować lub zmaksymalizować pewne zachowania. No i wreszcie nawiązując do tych klocków lego to ja uważam, że każda psychika tak samo ludzka jak i psia to są właśnie takie klocki. Kwestia tylko jak je będziemy składać, bo każdemu z takich miliona klocków może wyjść zupełnie inna budowla i każdemu może zostać wiele elementów. Wtedy zaczynamy myśleć, co zrobiliśmy nie tak. Problem w tym, jeśli myślimy, ze tych klocków jest bardzo mało i szybko je sobie poskładamy wg własnego uznania. Tak jak pisałem wiele takich psiaków zostało wyprowadzonych do poziomu właściwej egzystencji i ja uważam, ze, jeśli taką pracę zacznie się wykonywać w miarę wcześnie i prawidłowo to można osiągnąć naprawdę wspaniałe efekty, które pozwolą psu przyjmować to z większym spokojem niż reagować panicznie. Kwestia tego czy psychika psa jest mnie czy bardziej wrażliwa odnosi się tylko do ilości pracy, jaką musimy włożyć w zamierzony cel i na jakim poziomie osiągniemy stopień zadowolenia dla naszego psa. To nie jest tak, ze te klocki sobie poskładamy i mamy super maszynkę, bo pracować należy dalej i dalej i dalej. Internet jest faktycznie dobry, bo można się w nim dzielić różnymi własnymi spostrzeżeniami, wypracowywać jakieś własne poglądy na dany temat, modyfikować je w miarę upływającego czasu jak i ciągle negować nie dopuszczając do siebie myśli ze przecież można inaczej. P.S. Wszystko należy poddać weryfikacji i starannie dopasować do siebie potem do psychiki psa. Nie z każdym psem da się pracować tak samo. Jednak do momentu jak nie pozna sie własnego psa i jest sie na poziomie zakłóconej komunikacji to nasz cel nie zostanie osiągnięty. Pies nie będzie wiedział co chcemy mu tak naprawdę przekazać, a my nie będziemy prawidłowo odbierać sygnałów jakie nam przekazuje. Last edited by wilczakrew : 16/05/09 at 14:50 |
|||
![]() |
![]() |