Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Thread Tools Display Modes
Old 24-02-2010, 09:48   #12
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Tytułem wyjaśnienia - domowe smakołyki to własnoręcznie pieczone ciasteczka mięsne jako nagrody za ćwiczenia, a nie 'ludzkie' słodycze, słone kiełbasy czy pełne konserwatów i barwników kupne smaczki

Jeśli chodzi o podawanie mięsa - powinno być urozmaicone i nie za dużo (15-25 dkg) jeśli pies dostaje dodatkowo karmę i inne produkty. Nasi weci radzili nie podawać surowego kupnego drobiu ze względu na salomnellę (co innego drób własnego chowu albo z 'pewnego' źródła).

Nam najbardziej spasowała Purina Pro Plan Athletic Breeds (jagnięcina lub łosoś) Staramy się unikać drobiu w karmach bo i tak dostaje często indyka)

Ostatnio na Błoniach wciąż słyszymy komentarze, że młoda bardzo wyrosła Tymczasem tak jak Unka - nabrała tylko troszkę masy i futra

Quote:
Rona ja pamiętam komentarz pewnej Pani do swojej córeczki... "nie dotykaj pieska bo taki chudy, pewnie jest bardzo chory i się jeszcze czymś zarazisz..."
Tak, tak... dokładnie też to braliśmy... ja nauczyłam się wzruszać ramionami, ale Leszek starannie tłumaczył, że młoda jest w sam raz na swój wiek i że ma więcej energii niż inne psy!

Last edited by Rona; 24-02-2010 at 09:52.
Rona jest offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules