Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 31-01-2011, 22:30   #1
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Ja mam na to dwie metody- gleba w momencie szarpnięcia mną- na szczęście nie muszę już stosować (no dobra przyznaję się- ostatnio musiałam bo mi się suczysko rozbestwiło). Druga jeśli mam czas i pies w ciągle w zasięgu wzroku (np. za płotem posesji) mocna komenda noga z obejściem i siad. Po paru powtórzeniach Asta przechodzi spokojnie. Ale Aszczur jest już nauczony, że komenda wydana to komenda wykonana i wystarczy, że "przebiję" się przez pierwszy amok gdy jest głucha i wtedy szubko wraca jej rozum.
Obecnie bardzo rzadko zdarza się, żeby Aszczur robił wyskoki- jak już to z zaskoczenia- jeśli ja dojrzę pierwsza psa i powiem, że nie wolno jest spokój.

Nie wiem jak u innych ale tak jak potrafię opanować Astarte przed zachowaniem agresywnym to jeśli widzi pieska, który chce się z nią bawić to jest ciężko... Ogólnie pozytywną ekscytację jest mi bardzo ciężko opanować
Old 31-01-2011, 23:14   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Nie wiem jak u innych ale tak jak potrafię opanować Astarte przed zachowaniem agresywnym to jeśli widzi pieska, który chce się z nią bawić to jest ciężko... Ogólnie pozytywną ekscytację jest mi bardzo ciężko opanować

Dlatego lubię oglądać "Zaklinacza..." bo znajduję tam nazwy na znane zjawiska Taki zryw, teoretycznie niegroźny, ale właśnie wynikający z wysokiego poziomu ekscytacji, jest niefajny w przypadku psów np. strachliwych, delikatnych, niepewnych. Bo ludzka wiedza "on mu nic nie zrobi" jest tutaj mało użyteczna, zwłaszcza jak podekscytowany wilczak rusza na psa znacznie mniejszego. My wdrożyliśmy podchodzenie na hamulcu, czyli zablokowanie zrywu (lub uprzedzenie go) i komenda "powoli, delikatnie". Hamuje na tyle, że podchodzimy a nie robimy pionowy start z lądowaniem na przerażonym psie Dużo łatwiej jest gdy Chey jest luzem, brak zewnętrznych (moich) bodźców nie zakłóca psiego porozumienia na odległość. Ale opanowanie chęci jak najszybszego dotarcia do psa (w celach pokojowo-zabawowych) było znacznie trudniejsze niż nauka pozostawania w miejscu na widok "wroga"
Obawiam się, że cała trudność wprowadzamy my-ludzie, bo z uwagi na stan serca właściciela drugiego psa, zatrzymujemy naszego/bierzemy na smycz i przez to zaburzamy naturalny proces zbliżania się psów do siebie. Sami plączemy więc sami musimy rozwikłać Ale w całej tej sytuacji tylko przeszkadzamy.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 31-01-2011, 23:22   #3
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Nie o coś takiego mi Gaga chodzi. Asta dobrze rozumie psią mowę ciała i reaguje takim podnieceniem i ekscytacją tylko na psy które pierwsze tak się zachowują. Takie co nie pokazują swoich zabawowych zamiarów Asta traktuje bardzo ostrożnie i z zachowaniem wszystkich elementów powitalnych.
Old 31-01-2011, 23:33   #4
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Więc w czym problem? Skoro oba aż kwiczą aby się pobawić?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 31-01-2011, 23:39   #5
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Więc w czym problem? Skoro oba aż kwiczą aby się pobawić?
W tym, że nie zawsze ja mam czas na ich zabawę Albo trzeba robić co innego a nie się bawić
Old 31-01-2011, 23:41   #6
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

A tak mi się właśnie przypomniało, może Radochnie zbliża się cieczka? Aszczu wyjątkowo polowała na inne suki jakiś miesiąc przed pierwszą cieczką (jak będzie przed drugą to się zobaczy )
Old 31-01-2011, 23:52   #7
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
W tym, że nie zawsze ja mam czas na ich zabawę Albo trzeba robić co innego a nie się bawić
oj tam, oj tam,,,,jakaś mało wyrozumiała jesteś dla Aszczurowych potrzeb

チェイタン。
Old 31-01-2011, 23:53   #8
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
oj tam, oj tam,,,,jakaś mało wyrozumiała jesteś dla Aszczurowych potrzeb
Wiem, wszyscy ciągle mówią, że jestem dla niej bardzo niedobra No ale cóż, ktoś musi być tym złym, żeby dobrym mógł być ktoś

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules