|
|
|
|||||||
| Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Moderator
|
Quote:
Mieszanka Saarloosa i CzW nie jest wilczakiem: Czechoslowacki wilczak to WYLACZNIE pies, ktory jest potomkiem psow zarejestrowanych przy zatwierdzeniu klubu... Ale Saarloosem taka mieszanka moze byc... Sam Saarloos mieszal wszystko ze wszystkim Wlasnie dlatego namawia sie wlascicieli takich mieszanek (jak Mutary z Passo del Lupo czy Foresty Incantata), aby przerejestrowywali psy jako Saarlooosy, ktorymi w sumie te psy sa... |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wilczasty : Foto
|
Czy Holenderski klub wyraża zgodę na przerejestrowanie takowych miksów na Sarlos ?
|
|
|
#3 | |
|
VIP Member
|
Quote:
|
|
|
|
#4 | |
|
Wilczasty : Foto
|
Quote:
Ja na pewno bym chciał wstrzymania uprawnień hodowlanych dla psów o podejrzanym pochodzeniu do czasu wyjaśnieni co z nimi zrobić, a jedynym realnym rozwiązaniem są badania genetyczne u podejrzanych psów i odpowiedni wpis w rodowodzie.
|
|
|
|
#5 |
|
Call Me Sexy Srdcervac
|
A co z PRA? Czy mi sie prawidlowo kojarzy ze jakis finski pies ma pra?
edit: to Waldo Crying Wolf-wnuk Galiby. na Csv statistic nie pokazuje wiecej psow z pra a Margo pisala kiedys o kilku przypadkach... W jakis konkretnych liniach to bylo? Last edited by jefta; 01-06-2011 at 21:56. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
VIP Member
|
Wiesz nad czym sie zastanawiam - czy jesli kiedys zostanie sprowadzony do Polski potomek takiego mieszanca (lub zrobione zostanie takie krycie), to czy nie daloby rady zrobic protestu u nas. Tzn zakwestionowac jego rodowod (rodowody) w naszym ZKwP - tam "lewa" jest matka, ktora pochodzi z czeskich linii, wiec daloby sie porownac czy dany pies ma wspolnych przodkow z czeskimi psami.
|
|
|
#7 |
|
Senior Member
|
UUUU rety, faktycznie masakra - tej fotki nie widziałam....
I najgorzej, że właściwie psy, które podobnie jak Gaga ja uważałam za jakieś wg mnie "piękne" nagle takie coś.... Czyli chyba należy się spodziewać, że tam gdzie będzie Galiba i Volos w rodowodzie, to kiedyś jakiemuś hodowcy może się "przytrafić" - jeje, dobrze, że mamy Margo Smutne jest to, że takie rzeczy mają miejsce w tej rasie też. I smutne, że gdy cichnie jedna afera mieszania krwi csv, pojawia się za chwile druga i to tam, gdzie bym się tego najmniej spodziewała |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Ale te nietypowe wilczaki do zasluga francuskich hodowcow... Kolega hodowcy z ktorego hodowli pochodza te psy ma czarnego amerykanskiego wolfdoga-suke (ktore oficjalnie sa krzyzowka amerykanskich wilkow i malamutow - a w rzeczywistosci sa zwykle mieszancami roznych ras, bo nikt tam sie nie bawi w rodowody i kontrolowanie, czy uzyty "malamut" czy "wilk" sa "czyste"). I te "ukrywane" szczeniaki pokazuja, ze namieszano tam roznych "cudow"... Wedlug mnie sa dwa zrodla tych psow. Z jeden strony "Saarloos" od Edith. Z drugiej - powodujace o wiele wiekszy pogrom we Francuskiej populacji - czarne malamuto-wilki wprowadzone do rodowodow przez samych francuzow.
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|