Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-06-2011, 21:31   #1
DanielZ
Wilczasty : Foto

DanielZ's Avatar

Send a message via Skype™ to DanielZ Send Message via Gadu Gadu to DanielZ

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Holenderski zarzad klubu sam takie miksy robil Akurat u nich to nawet wyjdzie na plus - pula genetyczna Saarloosow juz jest mieszanka. A poniewaz cierpia na braki w populacji to bedzie to dla nich nowa zdrowa krew. My takich "ulepszen" nie potrzebujemy....
My na pewno nie . Tylko o zmianie rasy nie decydują poszczególne kraje wręcz jest to niemożliwe i zabronione tylko i wyłącznie Klub Holenderski jest w mocy na przepisanie tych miksów na Sarlosa i to też muszą dobrze umotywować .
Ja na pewno bym chciał wstrzymania uprawnień hodowlanych dla psów o podejrzanym pochodzeniu do czasu wyjaśnieni co z nimi zrobić, a jedynym realnym rozwiązaniem są badania genetyczne u podejrzanych psów i odpowiedni wpis w rodowodzie.
DanielZ jest offline   Reply With Quote
Old 01-06-2011, 21:45   #2
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

A co z PRA? Czy mi sie prawidlowo kojarzy ze jakis finski pies ma pra?

edit: to Waldo Crying Wolf-wnuk Galiby.

na Csv statistic nie pokazuje wiecej psow z pra a Margo pisala kiedys o kilku przypadkach... W jakis konkretnych liniach to bylo?

Last edited by jefta; 01-06-2011 at 21:56.
jefta jest offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 17:09   #3
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by DanielZ View Post
Ja na pewno bym chciał wstrzymania uprawnień hodowlanych dla psów o podejrzanym pochodzeniu do czasu wyjaśnieni co z nimi zrobić, a jedynym realnym rozwiązaniem są badania genetyczne u podejrzanych psów i odpowiedni wpis w rodowodzie.
Wiesz nad czym sie zastanawiam - czy jesli kiedys zostanie sprowadzony do Polski potomek takiego mieszanca (lub zrobione zostanie takie krycie), to czy nie daloby rady zrobic protestu u nas. Tzn zakwestionowac jego rodowod (rodowody) w naszym ZKwP - tam "lewa" jest matka, ktora pochodzi z czeskich linii, wiec daloby sie porownac czy dany pies ma wspolnych przodkow z czeskimi psami.

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 17:17   #4
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

UUUU rety, faktycznie masakra - tej fotki nie widziałam....

I najgorzej, że właściwie psy, które podobnie jak Gaga ja uważałam za jakieś wg mnie "piękne" nagle takie coś....

Czyli chyba należy się spodziewać, że tam gdzie będzie Galiba i Volos w rodowodzie, to kiedyś jakiemuś hodowcy może się "przytrafić" - jeje, dobrze, że mamy Margo

Smutne jest to, że takie rzeczy mają miejsce w tej rasie też. I smutne, że gdy cichnie jedna afera mieszania krwi csv, pojawia się za chwile druga i to tam, gdzie bym się tego najmniej spodziewała

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 17:35   #5
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by GRABA View Post
UUUU rety, faktycznie masakra - tej fotki nie widziałam....

I najgorzej, że właściwie psy, które podobnie jak Gaga ja uważałam za jakieś wg mnie "piękne" nagle takie coś....

Czyli chyba należy się spodziewać, że tam gdzie będzie Galiba i Volos w rodowodzie, to kiedyś jakiemuś hodowcy może się "przytrafić" - jeje, dobrze, że mamy Margo

Smutne jest to, że takie rzeczy mają miejsce w tej rasie też. I smutne, że gdy cichnie jedna afera mieszania krwi csv, pojawia się za chwile druga i to tam, gdzie bym się tego najmniej spodziewała
Szczerze? Wedlug mnie to nie jest wina Crying Wolfa. Tzn miot Sibira i Thalii wskazuje, ze byla u Edith wpadka z Saarloosem (i chyba nie tylko jedna). Teraz wyszedl kolor jednoznacznie na to wskazujacy, ale i wczesniej pojawialy sie szczeniaki z "okularami" (maska jak Saarloos).

Ale te nietypowe wilczaki do zasluga francuskich hodowcow... Kolega hodowcy z ktorego hodowli pochodza te psy ma czarnego amerykanskiego wolfdoga-suke (ktore oficjalnie sa krzyzowka amerykanskich wilkow i malamutow - a w rzeczywistosci sa zwykle mieszancami roznych ras, bo nikt tam sie nie bawi w rodowody i kontrolowanie, czy uzyty "malamut" czy "wilk" sa "czyste"). I te "ukrywane" szczeniaki pokazuja, ze namieszano tam roznych "cudow"...

Wedlug mnie sa dwa zrodla tych psow. Z jeden strony "Saarloos" od Edith. Z drugiej - powodujace o wiele wiekszy pogrom we Francuskiej populacji - czarne malamuto-wilki wprowadzone do rodowodow przez samych francuzow.

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules