![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
To forum, porozumiewamy się za pomocą tekstu, jak napiszę "TAK" to i tak nie będzie to miało większej wartości niż koszt energii zużyty na wyświetlenie tego słowa na Waszych monitorach. Ale co mi szkodzi... TAK, chcę być odpowiedzialnym właścicielem, i uważam się za człowieka odpowiedzialnego, który zawsze ponosi pełne konsekwencje swoich własnych decyzji.
Ja nie mówię że klamka już zapadła, że już podjąłem decyzję ostateczną. Jak widzę przede mną długa droga do chociażby zobaczenia na żywo czystej krwi CSV, więc mam sporo czasu na przemyślenie tego wzdłuż i wszerz. Ale widzę też mnóstwo problemów kompletnie nie mających nic wspólnego z naturą wilczaków (stosunek kontynentalnych hodowców do UK, przewiezienia 6 tygodniowego szczenięcia tu), na które wolę szukać rozwiązań już teraz. edit 1. Ok, mały trick. Znalazłem grupę CSV na facebook.com. https://www.facebook.com/group.php?g...closeTheater=1 Może Wy, z wyrobionym okiem, potraficie rozpoznać psy które chociaż wyglądają na czyste CSV. Ja mógłbym wtedy nawiązać kontakt z właścicielami, może to by było jakimś punktem zaczepienia... Ale to pewnie Crying Wolf etc ![]() Last edited by hedeon; 18-07-2011 at 16:50. Reason: uzupełnienie |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Przykro mi to pisac ale zdobycie szczeniaka csv musi pozostac w sferze marzen i to pewnie na lata.
To nie jest tylko kwestia zgody hodowcy, bo mozesz go kupic jako Polak, ale przepisow weterynaryjnych ktore uniemozliwiaja wwiezienia psa przed 9 miesiacem zycia. czemu nie bierze sie dwoch szczeniat naraz? Bo oswojenie i wychowanie jednego zabierze calej rodzinie caly wolny i zajety czas na wiele miesiecy. W ktorej czesci UK mieszkasz? Co powiedza sasiedzi na wielogodzinne potepiencze wycie? Mieszkanie/dom jest Twoje czy wynajmujesz? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Mieszkam w dość dużym domu, ze sporym jak na Anglię ogrodem. Dom jest wolno stojący, potrzeba naprawdę nie lada hałasu żeby coś doszło do sąsiadów (nie uwierzę, że pies tak głośno wyje). Wynajmuję ten dom, ale sprawę psa mam już ugadaną z landlordem (właścicielem), po prostu w razie zniszczeń mam je naprawić. W następnym roku mamy nadzieje zamieszkać już na własnym, w chwili obecnej jesteśmy na etapie załatwiania kredytu. Szukamy czegoś bardziej na uboczu (marzy mi się chata na wsi). Mieszkamy w Centralnej części Anglii, Milton Keynes. Jest to specyficzne miasto, bo utworzone sztucznie. Bardzo dużo przestrzeni i zieleni. Parki, i jeziora praktycznie dwa kroki od domu. Tak, wziąłem te czynniki pod rozwagę. Ja na prawdę nie jestem lekkoduchem i debilem. Choć rozumiem, że Wy tego nie wiecie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Bosz... jak tam pięknie... dlaczego nie ma takich zielonych, "uporządkowanych" miasteczek w Polsce... (przeprszam, ale potrzebowałam ten żal przeżucić na forum).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
1. Wilczaki, w przecwieństwie do wielu innych, powiedzmy starszych ras, nie rodzą się z wdrukowaną potrzebą towarzyszenie człowiekowi. Trudno to dobrze przekazać, zwłaszcza via posty, ale dość częste stwierdzenie na temat ONków, BC czy innych pracujących ras: "żyje aby sprawiać przyjemność przewodnikowi", u wilczaków nie ma zastosowania. A jeśli ma, to znaczy, że jest dobrze wypracowane. Człowiek musi się napracować aby zostać ważną częścią wszechświata wilczakowego. Zatem dwa psy w jednym wieku będą zawsze ważniejsze dla siebie nawzajem, a człowiek będzie na drugim miejscu. Oczywiście "stadność" tej rasy nam pomaga, ale jeśli chcemy być przewodnikiem, oparciem, liderem dla naszego wilczaka- musimy mieć okazję stworzyć z nim więź sam na sam. A ciężko podzielić czas między dwójkę np. rodzeństwa. Poza tym dwa wilczaki to już współpracujące stado i ich nieme porozumienie zawsze będzie silniejsze niż nasze z nimi. Zamiast radości-zafundujemy sobie kłopoty. Albo zostaną dozywotni więźniami podwórka ze specjalnie podwyższanym i zabezpieczanym ogrodzeniem. 2. Dorosłe wilczaki tej samej płci kiedyś mogą zechcieć się ustawić, widziałam kilka "ustawek" miedzy braćmi i były bardzo serio ![]() Wydaje mi się, że jeden wilczak - odchowanie go, doczekanie do momentu, gdy już zna zasady i wie jak się do nich stosować i dopiero drugi wilczak - jest lepszym rozwiązaniem. Dla Waszego komfortu i spokoju ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Quote:
Lepiej sprawdzić się z jednym, a wtedy zawsze będzie czas na podjęcie decyzji o ewentualnym dodaniu mu towarzystwa (jeśli jeszcze będziemy tego chcieli. ![]() Last edited by Grin; 18-07-2011 at 19:58. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Junior Member
|
![]()
No to jeden problem z głowy
![]() ![]() ![]() ![]() Quote:
![]() Teraz tylko przekonać Was, szanownych hodowców że można mi powierzyć Wilczaka... I że nie jestem Tajnym Agentem Brytoli. Swoją drogą jak tak poczytałem co się tu działo i być może jeśli chodzi o CsV to się nie dziwię że taka jest reakcja kontynentalnych hodowców. Podobno jest jakieś spotkanie w ostatni weekend sierpnia w Późnej. Zanim tak na bank postanowię, chciałbym móc zobaczyć CsV "na żywo". Myślicie że mógłbym się tam wraz z partnerką zjawić? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
love and terror
|
![]()
Mysle, ze jesli dasz rade dotrzec na spotkanie do Poznej - byloby super
![]() Zjawic sie moze kazdy! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Musisz też wziąć po uwagę czy psy w hodowli która cię zainteresuje są badane na dysplazję, DM i inne... jeśli nie są to serdecznie odradzam! No ale jeśli nie mają udokumetowanej przeszłości tak jak należy to w ogóle nie ma o czym mówić.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|