Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-11-2011, 08:19   #1
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Quote:
Originally Posted by Puchatek View Post
Może taki... gdy dojrzeje... da jednej i drugiej "po piórach" i ustawi w dwuszeregu...
Albo obie zbałamuci i w sobie rozkocha I wtedy będzie punkt c: o faceta

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 23-11-2011, 10:11   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Ja bym porzuciła założenie, który będzie beta - oczywiście wybierając hodowlę, rodziców, szczeniaka, możesz stawiać na taki czy inny charakter, ale to trochę wróżenie z fusów. Psy same ustala, który jest który. To co nam się wydaje-czasem tylko wprowadza niepotrzebne napięcia w psich relacjach. One wiedzą lepiej

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 23-11-2011, 14:03   #3
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

My wzielismy pierwszego wilczaka do starszego psa w typie ON-ka.
Jabber generalnie stawial sie innym psom, ale Sabata traktowal nie tyle jak szefa, ale kogos kto jest i bedzie - i nie stanowi zagrozenia. Nawet w czasie cieczek nie bylo awantur - jedyna roznica to chodzil zjezony i burczal. Sabat to olewal, wiec nic sie nie dzialo.
W tej chwili mamy mlodziaka, Falkora, ktory jest wiekszy od Jabba, ale robi za absolutnego maniuniego szczeniaczka. Jabber burknie, a on juz lezy. Na czas cieczek zazwyczaj Jabber jest osobno albo na wyjezdzie, ale nawet jesli ma kontakt z Falkorem to konczy sie na burczeniu i straszeniu. Robi pokaz sily.
Jabber ma najwyzsza pozycje w stadzie. Cala reszta respektuje wszystko co od niego wychodzi. Przydaje sie to, bo on potrafi rozdzielic suki i zachowac porzadek.

U suk najwyzej w hierarchii jest Zmora. Strzyga probowala to zmienic usilnie w zeszlym roku, ale odpuscila. W tej chwili ustawia Bruxe, ktorej troche odbila palma i zaczela sie rzadzic. Nigdy nie mielismy sytuacji, ze trzeba bylo psy szyc czy opatrywac. Zazwyczaj jest to bezkrwawe tarmoszenie - jak kolezanki przeginaja, to do nich wychodze i od razu jest cisza i patrzenie w niebo

Co by sie nie dzialo musza sie dogadywac, bo maja jedno podworko i wszyscy spia z nami razem w domu. A w domu maja zakaz tluczenia sie i jakos daja rade Oprocz Bruxy, ktora jest nawiedzona przez wiewiora z epoki lodowcowej i chyba nigdy nie dorosnie...

Wydaje mi sie, ze wilczak wychowany od szczeniaka ze starszym psem, da rade. Trzeba tylko dla obu stron ustawic zasady nie do przekroczenia i respektowac je. Trzeba byc tez przygotowanym na to, ze to my jestesmy przewodnikiem i czasami bedzie trzeba dac to psom do zrozumienia, zeby same nie podejmowaly durnych decyzji

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 23-11-2011, 17:27   #4
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

ja jeszcze dopytam co jesli ten starszy tez jest awanturny, twardy i takiego zachowania olewal nie bedzie? bo Balu i Sabat to jednak lagodne psy, a wiem, ze pies evel planowany jest w `innym typie`
Czy jest ktos kto ma 2 samce wilczaka czechoslowackiego, dorosle, zyjace w zgodzie?
Old 23-11-2011, 18:00   #5
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Nie wiem jak razem żyją Botis i Eliś, był jeszcze Balrog, a swego czasu Iran.

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 23-11-2011, 23:46   #6
evel
Junior Member

Dziękuję za wszystkie opinie I oczywiście czekam na więcej, także proszę się nie krępować

Nie wiem, jak taka postawa jak moja odnośnie rozmnażania jest na tym forum widziana, i czy ma to jakieś znaczenie, ale w stosunku do ewentualnego przyszłego hipotetycznego () wilczaka raczej nie posiadam planów wystawowo-hodowlanych, więc pewnie prędzej czy później jajka polecą Czy owczar będzie repem? Jeśli spełni moje (raczej wygórowane) wymagania, być może. Jednak nie jest to moim głównym celem, założenie jest generalnie takie, że owczar ma być do roboty a później się zobaczy czy jest na tyle wartościowy, żeby go powielać

Wiem, że trzeba się liczyć ze wszystkimi ewentualnościami, nawet z koniecznością stałego rozdzielenia samców. Wiem, że w przypadku (dorastających zwłaszcza) pieseczków trzeba im czasem dobitnie przypomnieć to i owo. Zapytanie ma charakter bardzo ogólny i hipotetyczny Być może jeszcze mi się "sto razy" odmieni, może jednak się zdecyduję na sukę, może w ogóle uznam, że moja miłość do csv pozostanie jedynie platoniczna? Trudno mi teraz się określić, ale chciałam się trochę dokształcić w temacie relacji stadnych burych i nie tylko

Last edited by evel; 23-11-2011 at 23:49.
evel jest offline   Reply With Quote
Old 24-11-2011, 00:05   #7
spadzista
the Bright Side of Wild

spadzista's Avatar

Send a message via Skype™ to spadzista

u mnie spory zaczęły się nie dawno - tak na 2-gie urodziny ... pomiędzy psami są 4 lata różnicy - starszy jest od dwóch lat bez jaj
i kochali się do czasu - aż przestali - na smyczy mogę chodzić z obydwoma na raz - ale w domu samych razem nie zostawię.
no i jest suka która jest bojowa i prowokuje walki - jak się pojawia - rządzi chaos... a dla ludzi jest słodziutka i taka mądra ...
spadzista jest offline   Reply With Quote
Old 01-12-2011, 17:16   #8
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Nie wiem jak razem żyją Botis i Eliś, był jeszcze Balrog, a swego czasu Iran.
to nigdy nie byla tajemnica-nie zyja razem ja uwazam ze skoro Margo sie nie udalo to szanse innych sa minimalne by nie powiedziec zerowe tym bardziej ze z wiekszoscia suk sie udalo.

nie wiem natomiast jak bylo z Boltonem vs bracia B, chlopcy mieli 3 lata jak odszedl Bolton...

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules