Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Z życia wzięte....

Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 31-07-2012, 11:02   #1
Szarszun
Junior Member

Szarszun's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Szarszun

Pamiętam Wilczaka o imieniu Diesel To ten strachliwy prawda ??

Jakież to szczęście że zastawę ,jedzenie i urządzenia elenktyczne są u nas na dużej wysokości Nie wyobrażam sobie że pies mógłby u nas zjeść kieliszek ...albo telefon ... operacja gwarantowana
Szarszun jest offline   Reply With Quote
Old 31-07-2012, 13:21   #2
Predator
Junior Member

Predator's Avatar

Quote:
Originally Posted by Szarszun View Post
Nie wyobrażam sobie że pies mógłby u nas zjeść kieliszek ...albo telefon ... operacja gwarantowana
Wilczak może zjeść wszystko a później świnia jeszcze beknie

A co do zniszczeń to bierz pod uwagę taką ewentualność ale się nie nastawiaj na to... tak jak Gia napisała trzeba pilnować i tyle. Wilczak to z pewnością nie psiak dla tych co chcą mieć "święty spokój". U nas WSZYSTKIE zniszczenia(mało ich było) powstały tak naprawdę na skutek mojego zaniedbania bo np wpadłem na "genialny inaczej" pomysł aby czorta zostawić na chwilę(no bo przecież już tak pięknie zostawał) i wyjść na 5 min... po powrocie moim oczom ukazał się stół po obróbce przez Wilczaka artystę . Innym razem wciągnął i przemielił firankę... heh moja wina bo była za blisko klatki . Ostatnim zniszczeniem jest obrobiona kier wielofunkcyjna (tempomat, radio itp) gdy trenowaliśmy zostawanie w aucie na kilka minut... podchodzę do auta zaglądam a tam mój ukochany wilczaczek leży sobie grzeczniutko... dumny szukam dziur w fotelach, drzwiach, podsufitce... nic... no to dałem smakołyka i pochwaliłem . Siadam za kierownicą i jakby ktoś mnie walnął... minę napewno miałem bezcenną . Reszta to wg mnie tylko pilnowanie no i pomoce dydaktyczne w postaci gorzkiego płynu...

ps. zabawek typu Kong i innych nie liczę bo to by było nie fair

Pozdrawiam
Old 31-07-2012, 13:44   #3
Szarszun
Junior Member

Szarszun's Avatar

Quote:
Originally Posted by Predator View Post
Wilczak może zjeść wszystko a później świnia jeszcze beknie

A co do zniszczeń to bierz pod uwagę taką ewentualność ale się nie nastawiaj na to... tak jak Gia napisała trzeba pilnować i tyle. Wilczak to z pewnością nie psiak dla tych co chcą mieć "święty spokój".

Ewentualność wiadomo że zawsze będzie Ale jest też 5 % szans że trafie na coś łagodnego ... Choć wole psy żywiołowe

Quote:
Reszta to wg mnie tylko pilnowanie no i pomoce dydaktyczne w postaci gorzkiego płynu...
Jaki gorzki płyn ?? Czy ja o czymś nie wiem ?

Quote:
ps. zabawek typu Kong i innych nie liczę bo to by było nie fair

Pozdrawiam
Wiadomo Po to między innymi są
Old 31-07-2012, 14:38   #4
Predator
Junior Member

Predator's Avatar

Quote:
Jaki gorzki płyn ?? Czy ja o czymś nie wiem ?
zobacz w zoologicznym płyn dr seidel - płyn przeciw obgryzaniu...
U mnie jak na początku młody łapał WSZYSTKO w zęby co 2s (tak też próbował wymuszać zabawy itp) to pryskałem tym płynem przedmiot który powinien pozostać w całości... po kilkudziesięciu razach potrafił odpuścić Teraz to grzeczny wilczaczek (heh pewnie nie długo dostanę danie główne ale co tam co mnie nie zabije to mnie wzmocni a jak zabije to już żadnych problemów nie będę miał więc widać, ze każde wyjście nie jest złe )

Quote:
Originally Posted by makota View Post
Forum przeglądam już od kilku lat i jeszcze nie zauważyłam, żeby w takim wypadku doceniona została praca i umiejętności właściciela - zawsze to pies jest "inny niż reszta"
tak jest i tego nie zmienisz... tyczy się to również "grzecznych" dzieci...zgodnie z tym co ciągle mam okazję słuchać to dzieci RODZĄ się grzeczne...

Pozdrawiam

Last edited by Predator; 31-07-2012 at 14:45.
Predator jest offline   Reply With Quote
Old 31-07-2012, 15:57   #5
Szarszun
Junior Member

Szarszun's Avatar

Quote:
zobacz w zoologicznym płyn dr seidel - płyn przeciw obgryzaniu...
U mnie jak na początku młody łapał WSZYSTKO w zęby co 2s (tak też próbował wymuszać zabawy itp) to pryskałem tym płynem przedmiot który powinien pozostać w całości... po kilkudziesięciu razach potrafił odpuścić Teraz to grzeczny wilczaczek (heh pewnie nie długo dostanę danie główne ale co tam co mnie nie zabije to mnie wzmocni a jak zabije to już żadnych problemów nie będę miał więc widać, ze każde wyjście nie jest złe )

tak jest i tego nie zmienisz... tyczy się to również "grzecznych" dzieci...zgodnie z tym co ciągle mam okazję słuchać to dzieci RODZĄ się grzeczne...

Pozdrawiam
Ten płyn może się naprawdę przydać Moja niewiedza wynikała z tego że nie stosowałem czegoś takiego jeszcze U mnie wypracowane "zostaw"/"nie rusz" zawsze działa ale kto wie płyn się przydać może
Old 31-07-2012, 17:19   #6
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Ten płyn może się naprawdę przydać Moja niewiedza wynikała z tego że nie stosowałem czegoś takiego jeszcze U mnie wypracowane "zostaw"/"nie rusz" zawsze działa ale kto wie płyn się przydać może
Z płynami, jak z ostrymi przyprawami, bywa, że znajdują wśród psów amatorów I wtedy zagwostka

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 01-08-2012, 00:34   #7
Predator
Junior Member

Predator's Avatar

Quote:
U mnie wypracowane "zostaw"/"nie rusz" zawsze działa ale kto wie płyn się przydać może
u nas też działa i to świetnie (młody przy tej komendzie obchodzi rzeczy/jedzenie...nawet mięso jakby miały go ugryźć) ALE do takiego stanu trochę dochodziliśmy Wiesz nie będzie tak, że weźmiesz szczeniaka i on od początku będzie znał wszystkie komendy i tu właśnie tak jak piszesz gorzki płyn może się przydać... a jak nie gorzki to... każdy znajdzie na pewno coś na swojego diabełka

Pozdrawiam
Old 01-08-2012, 16:22   #8
Szarszun
Junior Member

Szarszun's Avatar

Quote:
u nas też działa i to świetnie (młody przy tej komendzie obchodzi rzeczy/jedzenie...nawet mięso jakby miały go ugryźć) ALE do takiego stanu trochę dochodziliśmy Wiesz nie będzie tak, że weźmiesz szczeniaka i on od początku będzie znał wszystkie komendy i tu właśnie tak jak piszesz gorzki płyn może się przydać... a jak nie gorzki to... każdy znajdzie na pewno coś na swojego diabełka

Pozdrawiam
a ja też zaczynałem od szczeniaka bez płynu i mi się udało wypracować komendę Lecz Wilczaki są troszkę inne i bardziej emm ... "nienasycone" wiec płyn się jakiś może przydać

Last edited by Szarszun; 01-08-2012 at 16:32.
Old 05-08-2012, 15:45   #9
Duna
Junior Member

Duna's Avatar

Quote:
Daniel Ty nie masz WILCZAKA ...nie porównuj swoich doświadczeń z psami i komend do psiaczków z zachowaniami WILCZAKA piszesz tak jakbyś miał WILCZAKA i z Twoich wypowiedzi można wywnioskować ze pewne rzeczy działają a tak nie jest.
Old 06-08-2012, 08:16   #10
Szarszun
Junior Member

Szarszun's Avatar

Na razie nie mam Wilczaka i już dawno to napisałem .Pisałem o tym jak mam ze swoimi psami . Co do rad dh.Marcina to są dobre i mam zamiar z nich skorzystać .

Last edited by Szarszun; 06-08-2012 at 10:04.
Old 31-07-2012, 17:33   #11
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Ale jest też 5 % szans że trafie na coś łagodnego ...
No, zycze Ci takiego egzemplarza, jak Bies (chociaz i on miewal swoje 5 minut, jak sie litowalam nad nim i wychodzilam z domu nie wyganiajac go na zewnatrz na mróz - straty wtedy mielismy glownie w ksiazkach)
anula jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules