![]() |
![]() |
|
Różne O wszystkim co jest związane z CzW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Mag ja wszystko rozumiem, zdaje sobie sprawe ze czasem ciezko jest napisac o co nam chodzi, ale bys nie miala wilczaka gdybys sie nie odezwala do Gii, gdybys sama nie poszukala miotow, Rona dala bardzo dobry link, warto przeczytac a potem samemu poszukac odpowiedniej hodowli i tyle.
Jak Leskiemu bedzie zalezalo to popyta wlascicieli o to jakie sa ich psy jaki maja kontakt z hodowca, ja nie mam problemu z opowiedzeniem o Smrodziachu, jaki jest, jakie mielismy problemy, jakie mamy, z czymproblemu nigdy nie bylo, jak rozwiazywalismy pewne sprawy, jakie mamy plany itp.itd., ale hodowli polecac nie bede
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
zdaję sobie sprawę, że polecanie / odżegnywanie się od jakiejś hodowli na forum, to jest takie trochę towarzyskie strzelanie sobie w stopę.
poza tym faktem jest, że różni ludzie szukają i oczekują od hodowli - oraz od swoich psów - różnych rzeczy. to co jest dobre dla mnie czy dla leskiego, dla kogoś innego może być - np wybrakowane, zbyt owczarkowe (aż strach zapytać co to znaczy, tyle razy widziałam jak ktoś wspomina na forum o wilczaku w typie owczarka, a ja laik, nie mam pojęcia co to, ale to już poza tematem całkiem), zbyt wilcze, zbyt rude, zbyt zielone, za bardzo podobne do jamnika... jasne, że nikt nie podejmie takiego wyboru za mnie, czy za leskiego... ale też jasnym jest, że jak ktoś bardzo chce mieć wilczaka, to prędzej czy później go będzie miał, czy to z "fajnej" czy z niefajnej hodowli. życzyłabym leskiemu pieska ze sprawdzonej hodowli, po zdrowych rodzicach, z fajnym charakterkiem ... dopasowanym do jego potrzeb i oczekiwań. mam nadzieję, że dzięki informacjom na tym forum uda ci się takiego znaleźć ![]() ja na przykład bardzo się cieszę, że w porę tutaj trafiłam i dość szybko dotarło do mnie, by wilczaka kupić poza krajem w którym mieszkam, a po iluś tam wymienionych mailach z różnymi wilczakowcami, po przeczytanych różnych stronkach, obejrzeniu zdjęć - nadal traktuję to miejsce - forum wolfdoga, jako kopalnię wiedzy o tym, co mnie czeka ![]()
![]() |
#3 | ||||
Member
|
![]() Quote:
![]() Pewnie, że nawet w super odchowanego przez hodowcę szczeniaka trzeba potem i tak włożyć masę pracy w socjalizację, ale jednak ten wczesny okres nie pozostaje bez znaczenia, jest bardzo ważny i może bardzo ułatwić sprawę przyszłemu właścicielowi ![]() Quote:
![]() No i trzeba zastanowić się, czy pomimo pewnych wyrzeczeń (których nie da się uniknąć), chcesz spędzić najbliższe kilkanaście lat z takim psem ![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
Czekałam długo, mając okresy bardziej i mniej intensywne w zapoznawaniu się z rasą, ale za to po tylu latach szczeniaka wybrałam sama, nikt nic mi nie polecał, nie odradzał. To była moja i tylko moja decyzja podparta konkretnymi upodobaniami, obserwacjami i przekonaniami... i to była decyzja najsłuszniejsza z możliwych, bo teraz u moich stóp leży pies, o jakim marzyłam ![]() Pośpiech niesie ze sobą duże ryzyko, bo co jeśli ktoś kto planuje pokonać ze swoim wilczakiem Polskę na rowerze, nieświadomie kupi limfatycznego i ociężałego szczeniaka..? Pewnie, że takiego psa się kocha, ale skoro można mieć wpływ na wybór i na przyszłe szczęśliwe życie z psem, to dlaczego z tego nie skorzystać? Dlatego Leski polecam raz jeszcze - obserwuj, obserwuj i jeszcze raz obserwuj. Jak chcesz psa do szkolenia to zacznij śledzić wilczakowe poczynania na placach treningowych. Jak chcesz sportowca, to rozglądaj się za sportowcami, a jak misia na kolana to szukaj potulnych baranków. Nikt Ci nie doradzi, skąd masz wziąć szczeniaka, bo nikt nie wie, czego od psa oczekujesz ![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|