Вернуться   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Ответ

Опции темы Опции просмотра
Старый 18.06.2013, 23:43   #1
z Peronówki
VIP Member

Отправить сообщение для z Peronówki с помощью MSN Отправить сообщение для z Peronówki с помощью Skype™

Цитата:
Сообщение от Gaga Посмотреть сообщение
99% hodowców sprzeda dziś szczeniaka człowiekowi po 1 rozmowie telefonicznej. Zamierzchłą historią jest czekanie, weryfikacje i 'testy'. Podaż jest taka, że grymaszenie to luksus.
Trudno sie nie zgodzic, ze obecnie grymaszenie to luksus... Miotow jest tyle, ze jesli stawia sie ludziom pewne wymagania, to czesto wola poleciec tam, gdzie nie ma zadnych... Ale to nie znaczy, ze trzeba sie uginac...

Poza tym moze wzrosla ilosc hodowli, ale sa to ludzie, ktorym zalezy. Roznia sie od siebie, ale tych w stylu "sprzedaj i zapomnij" u nas prawie sie nie widuje...
I to wlasnie powod dla jakiego nie ma czekania. Kiedys fajnych miotow bylo malo. Mialo sie wybor: albo kupic zaraz jakiegos kiepskiego psa, albo czekac dlugo na porzadnego. A teraz? Co jakis czas trafia sie taki, gdzie warto by kupic szczeniaka... To, ze obecnie wilczaka mozna kupic (prawie) "od reki" to nie jakas oznaka braku troski hodowcow, ale wrecz przeciwnie: tego, ze za hodowanie psow w PL wzieli sie sensowni ludzie...
Obecnie czekaja juz tylko ci, ktorzy upatrzyli sobie jakas konkretna suke/psa i chca szczeniaka tylko po nich...

Testy? Ja zawsze twierdzilam, ze nie maja sensu. Nigdy ich nie dawalam. Hodowca nie ma zadnej pewnosci co do tego, czy wpisane informacje sa prawdziwe... Wiem, ze przejechali sie na nich inni hodowcy, bo wlasnie ci najgorsi wlasciciele wypisywali czesto cuda-niewidy... Nie mowie, ze sa zle i nie powinno sie na nich bazowac, ale to jedynie dodatek obarczony sporym bledem...

Weryfikacja? Jest obecnie o wiele latwiejsza niz byla kiedys. System dziala o niebo lepiej niz kiedys, bo jest o niebo lepsza organizacja. Tematu z oczywistych powodow nie rozwine...

Mysle jednak, ze do tematu podchodzi sie od zlej strony.... Czekanie oczywiscie eliminowalo "oszolomow", ale testy i weryfikacje nie byly kluczem do sukcesu... Wedlug mnie sukcesem jaki osiagnelismy w tej rasie jest to, ze ludzie od innych ras mowia nam, ze udalo sie nam na maksa zniechecic ludzi do CzW. I ciagle czlowiek spotyka osoby, ktore opowiadaja, ze kochaja CzW, ale nigdy sobie zadnego nie kupia...

Wedlug mnie co jest najwazniejsze - co jest podstawa: ludzie musza wiedziec na co sie decyduja. To nie hodowca ma wybierac osobe "godna" posiadania wilczaka - bo nie ma schematu na dobrego wlasciciela CzW. To przyszlemu wlascicielowi trzeba zapewnic MAKSIMUM informacji o Burych - przede wszystkim tych zlych. Aby na spokojnie mogl pomyslec, pokalkulowac "za" i "przeciw" i uznac, czy to ON da rade, i czy to jest rasa dla NIEGO.
Kiedys trzeba bylo wymienic milion emaili z hodowcami - teraz wystarczy siedziec na forum czy FB i czytac. Informacje o CzW czlowiek znajduje na kazdym kroku. Na forum zadano juz chyba kazde pytanie, ktore pada z ust "nowych". A odpowiedz nie jest jedna, ale ma sie ich kilkanascie: od tcyh rozowych, do tych najczarniejszych...

Takiej osobie na serio nie ma problemu sprzedac szczeniaka po pierwszym telefonie...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Последний раз редактировалось z Peronówki; 19.06.2013 в 09:18
z Peronówki вне форума   Ответить с цитированием
Старый 19.06.2013, 19:15   #2
Gaga
VIP Member

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Цитата:
Сообщение от z Peronówki Посмотреть сообщение
Trudno sie nie zgodzic, ze obecnie grymaszenie to luksus... Miotow jest tyle, ze jesli stawia sie ludziom pewne wymagania, to czesto wola poleciec tam, gdzie nie ma zadnych... Ale to nie znaczy, ze trzeba sie uginac...
(...)

Takiej osobie na serio nie ma problemu sprzedac szczeniaka po pierwszym telefonie...
Margo, ja nie oceniam sytuacji, ja ją jedynie obserwuję i zapodaję do wiadomości. I tak-po wielu latach stwierdzam, że bycie "zielonym" w temacie wilczaków nie oznacza skazania na porażkę, obserwuję z ogromną radością, jak często ci "niewtajemniczeni", bez bagażu "niezbędnika do prowadzenia wilczaka" budują szczęśliwe rodziny ze swoimi burymi. I chyba po prostu przyszedł czas, kiedy tworzenie legendy o czekaniu, eliminacjach, konieczności przejścia Bóg-wi-jakich testów się zwyczajnie przegrzało? Zawsze, każdy hodowca (dowolnej rasy) liczył się z ryzykiem, że trafi na świetnego oszusta, to trafia każdego I żaden z hodowców czw nie ma na to sposobu (co najwyżej farta). Więc tez nie róbmy nowym wody z mózgu. W jednej hodowli dostaną odpowiedź, że nie ma wolnych szczeniaków, a w tym czasie dwóch innych hodowcó zaprosi go przez PW do zakupu u nich. Takie życie. I to wcale nie musi oznaczać, że taki przypadek będzie gorszy. Jasne, jak ktoś ma swój ulubiony typ psa, poszuka i znajdzie odpowiednie skojarzenie, może czasem poczeka. Ale to kilka %. Dochodzi do tego sprawa gustu (bo co my uważamy za zajebiste, innym może się nie podobać).Więc nie rozumiem trzymania się kurczowo opcji "fali" dla nowych. Bo dziś kupienie wilczaka jest tak samo mało skomplikowane, jak kupienie jakiegokolwiek innego psa. A odpowiedzialność za psa jest zawsze taka sama, bez względu na rasę. Dodam jeszcze, że spotkania w realu z wilczakami często są próbą prania mózgu , co jest fajne a co nie...wiele osób wychodzi z takiego spotkania w niezłym szoku

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga вне форума   Ответить с цитированием
Старый 19.06.2013, 20:17   #3
Duz
Junior Member

. A odpowiedzialność za psa jest zawsze taka sama, bez względu na rasę. Dodam jeszcze, że spotkania w realu z wilczakami często są próbą prania mózgu , co jest fajne a co nie...wiele osób wychodzi z takiego spotkania w niezłym szoku[/quote]

Fajnie, że ktoś to napisał. Tak było ze mną... Diesel jest moim pierwszym wilczakiem ale już 4 z kolei psem. Zgoda wilczaki różnią się od innych ras i to znacznie (dlatego tak mi się podobają) ale to nie znaczy (jak dla mnie), że mam ślepo kierować się tym co mówią inni właściciele, np. na moją informację, że Diesel chciał "pożreć" innego psa odpowiedź brzmiała: "co się dziwisz, masz przecież wilczaka - przyzwyczajaj się". A ja nie zamierzam i robię wszystko co potrafię aby mój pies jak najrzadziej reagował agresywnie, żeby był przyjaznym wilczakiem Jak też ktoś wcześniej napisał dobrze jest działać intuicyjnie, obserwować swojego wilka, wyciągać wnioski. Mam nadzieję, że uda mi się "wychować" zrównoważonego wilczaka, lub po prostu psa, czego życzę innym wkraczającym na te wilcze ścieżki I tak na koniec do "starych wilków" dajcie trochę luzu nowym i wspierajcie mądrym słowem a nie od razu za pysk i do gleby
Duz вне форума   Ответить с цитированием
Старый 19.06.2013, 20:35   #4
Puchatek
Senior Member

Цитата:
Сообщение от Duz Посмотреть сообщение
. I tak na koniec do "starych wilków" dajcie trochę luzu nowym i wspierajcie mądrym słowem a nie od razu za pysk i do gleby
Obserwuj dokładnie... ....tu jest tak wiele powiedzianego-nie powiedzianego....
...to nie "stare Wilki" zrobiły bezpardonową "glebę"....to /paralela!!!/ wilki jeszcze w okresie dojrzewania: mniej więcej końcówka drugiego roku życia -początek trzeciego...

Последний раз редактировалось Puchatek; 19.06.2013 в 21:00
Puchatek вне форума   Ответить с цитированием
Старый 19.06.2013, 20:42   #5
avgrunn
Senior Member

Urocze jest to ze postow ''naskakujacych'' bylo kilka, a postow komentujacych te jakze wielka niesprawiedliwosc cala masa i to niby my mlodzi jestesmy tacy zawzieci w osadach
Старый 19.06.2013, 20:50   #6
Puchatek
Senior Member

Avgrunn, Słońce Ty moje! Wrzuć na luz, bo tryby zatrzesz...
...
Bardzo lubię Ozzy'ego w okresie, gdy nie myśli mózgiem, ale /jak mi powiedziała Hodowczyni/ -jajami. To bardzo pouczający czas...
Старый 19.06.2013, 21:03   #7
avgrunn
Senior Member

Bura, alez ja nie mam co wrzucac na luz bo wyluzowana jestem moze wyglada ze sie przejmuje ale u mnie bardzo szybko wskakuje tryb tak zwanego ''wyjebania'' no bo koniec koncow kazdy robi co chce i sam sie zmierza z tego konsekwencjami stwierdzilam tylko fakt i dalej radosnie bede obserwowac dyskusje ''starszakow'' ciekawa jestem jak watek bedzie sie rozwijal

EDIT: dla nieswiadomych, tak by byla pewnosc ze nikogo nie obrazam tylko mowie o sobie- wytlumaczenie slowa ''wyjebane'' - miec cos gdzies, nie przejmowac sie.

z gory prosze o wybaczenia za uzyte slowo (by nikt sie nie czepial lub nie oburzal) ale siedzialam nad socjolingwistyka, konkretniej nad slangiem i tak mi sie udzielilo

Последний раз редактировалось avgrunn; 19.06.2013 в 21:57
avgrunn вне форума   Ответить с цитированием
Старый 21.01.2014, 00:15   #8
leski
Junior Member

Wink

Цитата:
Сообщение от Bura Посмотреть сообщение
Obserwuj dokładnie... ....tu jest tak wiele powiedzianego-nie powiedzianego....
...to nie "stare Wilki" zrobiły bezpardonową "glebę"....to /paralela!!!/ wilki jeszcze w okresie dojrzewania: mniej więcej końcówka drugiego roku życia -początek trzeciego...
bry wieczór
żyje tu ktoś ??
potrzebuje pomocy bo nie wiem jakiego chomika wybrać do Wilczaka tak co by pod kolor pasował no i do wakacji
pozdro dla wszystkich pozytywnie zakręconych
leski вне форума   Ответить с цитированием
Старый 21.01.2014, 00:56   #9
Puchatek
Senior Member

Цитата:
Сообщение от leski Посмотреть сообщение
bry wieczór
Bry, bry!
Цитата:
żyje tu ktoś ??
Funkcje życiowe spowolnione, ale są.
Цитата:
jakiego chomika wybrać do Wilczaka tak co by pod kolor pasował
Wilczakowi kolor będzie obojętny, grunt, by w miarę miękki był, co by się ładnie wklejał w wewnętrzną stronę paszczy... /z takim mlaśnięciem/.
i nie za duży.... szczeniak może się zadławić przy pierwszych próbach wklejania...
Цитата:
pozdro
Pozdro, pozdro!
Daj znać tak szybko, jak się da.
Старый 21.01.2014, 22:22   #10
anula
czuły barbarzyńca

Цитата:
bry wieczór
żyje tu ktoś ??
potrzebuje pomocy bo nie wiem jakiego chomika wybrać do Wilczaka tak co by pod kolor pasował no i do wakacji
pozdro dla wszystkich pozytywnie zakręconych
mandżurski bedzie w sam raz. Kolorystycznie sie spasują
anula вне форума   Ответить с цитированием
Старый 22.01.2014, 08:53   #11
netah
ngi dhla

Цитата:
Сообщение от anula Посмотреть сообщение
mandżurski bedzie w sam raz. Kolorystycznie sie spasują
Może khaki?
Na pewno musisz mu puścić film "Turbo", może nauczy się od ślimaka szybko spie....lać :-)

Опции темы
Опции просмотра
Комбинированный вид Комбинированный вид