![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Preventic albo Frontline wypuscil tez swego czasu obroze typu "Puppy", ale dawno juz tego nie widzialem wiec mozliwe ze sie poprostu z tego wycofali. Magriszon - zdecydowanie lepiej, od rana molestuje kota wiec jest poprawa nastroju ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Senior Member
|
![]()
No to super!!!!
Niech mała wraca do zdrowia!!!
![]() |
#43 |
Licho nie śpi...
|
![]() ![]() Super. Pozdrowienia od baaardzo kulawego Licha. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
K-Lee Family
|
![]()
Uff, super, że Magri zaczyna rozrabiać
![]() No to ładnie... widać kiedyś zobaczyłam jakąś obrożę albo od 6 miesiąca życia, albo pomieszałam miesiące z tygodniami... ![]() No to muszę pojechać gdzieś po obróżkę... Ktoś mi doradzi czy lepsza Preventic czy Bayer?? I która ile działa?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Licho nie śpi...
|
![]()
W kiltixie subst. czynne to propoksur i flumetryna a w preventicu to amitraza. Bayer działa do 7 miesiecy na kleszce i pchły, preventic do 4 miesięcy na kleszcze. Tyle ja się dowiedziałam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Opis i skład obroży Preventic:
Quote:
Quote:
![]() |
![]() |
#47 | ||
Junior Member
|
![]()
tak jak pisalem wczesniej, nic nie daje 100% ochrony niestety :/ My mamy obroze Preventic i efekt jest taki jak napisała Zaneta - kleszcze zaraz obok obrozy
![]() W formie dodatkowego zabezpieczenia znalazlem jeszcze cos takiego: Quote:
KILTIX dla małych psów Skład: Obroża o masie 12,5 g (dł. 35 cm) zawiera 1,25 g propoksuru oraz 0,28 g flumetryny KILTIX dla średnich psów Obroża o długości 48 cm i masie 30,2 g zawiera 3, 02 g propoksuru oraz 0,68 g flumetryny KILTIX dla dużych psów Obroża o długości 66 cm i masie 45 g zawiera 4,5 g propoksuru oraz 1,013 g flumetryny. w opisie jest jedna bardzo dobra/wazna informacja: Quote:
i szybki P.S ![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Na Baaja ten zestaw na razie działa. I oby działał jak najdłużej.
Za Magri mocno kciukamy, żeby szybko doszła do formy.
![]() |
#49 |
Licho nie śpi...
|
![]()
Dlatego właśnie, ze nic nie daje 100% to my stosujemy dwa zabezpieczenia - fiprex (spray) i obróżkę kiltix. Póki zdaje egzamin bo od tego czasu nawet jednego krwiopijcy nie znalazłam na futrzakach.
Na sabunol uwaga bo rok temu o mało mi się Baskil nie udusił (tak zapuchła mu "twarz") po tym specyfiku. W odp na szybki P. S. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Member
|
![]()
Preparat, którym opryskaliśmy krzaczki i drzewa to Talstar. Nic na opakowaniu nie pisze że jest na kleszcze ale na np. owady ssące. Ale również nie zaszkodził drzewkom owocowym.
Z polecanych nam preparatów do oprysków terenów zakrzaczonych czy drzewek był taki, którego opis znalazłam w internecie niestety nie był on dostępny w sklepach w naszej okolicy chyba można go kupiś w jakimś sklepie internetowym. Szczególnie że wydaje się być bezpieczny dla zwierząt i ludzi. Nie wiem tylko jak z pszczołami przy drzewkach owocowych i w ogóle ze stosowaniem ich w sadach. Chociaż pisze, że w ogrodach może być stosowany. 707 do wykonywania oprysków, przeciw insektom występującym w domu i ogrodzie Bezzapachowy preparat o formule osadowej działający do 60 dni. Zabija przez kontakt i żołądkowo mrówki, pchły, kleszcze, pająki, karaluchy, prusaki, mszyce, gąsienice, przędziorki oraz insekty latające. Do stosowania w mieszkaniach, pomieszczeniach użytecznoœci publicznej (szpitalach, na stołówkach), miejscach przebywania zwierząt domowych (kotów, psów) oraz w ogrodach i altankach. Jedno opakowanie wystarcza na zawilgocenie 120 m2 lub zamgławianie 10-krotnie większej powierzchni.
![]() |
#51 |
Tmave Zlo
|
![]()
Życzymy Magri szybkiego powrotu do zdrowia!
My - zamieszkałe pod Kampinosem - kleszcze mamy ciągle. Generalnie na psie łażą stadami, ale od 2 lat żadnego wbitego nie znalazłam. Regularnie co miesiąc fiprex (przedawkowany, bo dostaje XL) + obroża Bayer BOLFO wymieniana co 2 miesiące. Kiltix/preventic (ta żółta) nam tak nie działała. Przy Bolfo - jak już ma kleszcza na sierści - "obce" zaraz są niemrawe, "ususzone" i zmiatam je z podłogi / pościeli. Po i na spacerach patrzę, zbieram, morduję.
![]() |
#52 |
Wilcza Saga
|
![]()
No Corka ma już obróżkę
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
K-Lee Family
|
![]()
Poczytałam i zgłupiałam jeszcze bardziej... nie wiem którą kupić Kiltix, Bolfo, czy Preventic. Fiprexem mała jest spryskana. No i jaki rozmiar?? Dziecko mi waży 16 kg, a ma niecałe 4 miesiące... więc jakąś wielkość z jaką dawką?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Tylko ostrożnie - tymi obrożami pies może się zatruć.
![]() |
#55 |
Wilcza Saga
|
![]()
O to się martwić nie muszę
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Wiewiórka Wredna
|
![]()
Baaj swoją też ignoruje, ale on w sumie od początku lubił obrożę, więc nie powinnam się dziwić.
![]() |
#57 |
Galicyjski Wilk
|
![]()
Dzieki Bożena, wiem już czym dranie truć
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
K-Lee Family
|
![]()
Mam teraz do Was prośbę. Postanowiłam kupić jednak kiltixa, ale... jaki rozmiar? K-lee ma 4 miesiące, waży 16 kg, ale rośnie jak na drożdżach... kupić dla średniego, czy dużego psa??
|
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|