Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-12-2008, 01:32   #1
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok
Default Warunki w hodowlach

Tak a propos słowackich hodowli... Ja Zmore z takiej hodowli pzywiozlam. Szczeniaki zyly w kojcu, pzylegajacym do domu, a w przerwach w siedzeniu z mama czas spedzaly tak:

Chyba nie wyglada to tak strasznie

Dla chetnych wiecej zdjec: http://www.wilczyomen.pl/galeria/mai...2_itemId=12082

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 09-12-2008, 02:01   #2
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

no co ty , to TORTURY
Old 09-12-2008, 10:07   #3
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

No nie tortury ale temat, jaki poruszyła Margo istnieje i nie udawajmy, że jest inaczej.
Nie ruszam tematu jakie są psy z tych hodowli, czy faktycznie fajne czy nie. Ale widziałam zdjęcia owych "hodowli" i powiem szczerze, że włos się na głowie jeży
I trochę się dziwię, że taki stan rzeczy jest tolerowany...dla mnie to absolutne przekroczenie granic. I bez względu na to, jak dobre psy taki ktoś wypuszcza - to trzymanie zwierząt w warunkach ciasnych klatek, z syfem po kolana jest zwyczajnie skandaliczne.
Później mamy takiego Hrona- który być może, byłby fantastycznym repem ale nim nie będzie...i może właśnie ta dyskwalifikująca ocena z bonitacji miała być takim sygnałem,że tacy hiodowcy nie będą mieli łatwo?? Oby...

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 09-12-2008, 12:34   #4
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Zdjecie obrazuje, ze sa rozne hodowle na Slowacji. Sa hodowle i Hodowle. Tak samo jak w Polsce, Niemczech, Czechach i innych krajach. Nikt nie udaje, ze problem nie istnieje - przeciez o tym juz nie jeden raz sie rozmawialo. Ale co wiecej mozemy zrobic na Slowacji, jesli w Polsce w wielu sprawach nie mozemy zrobic nic. Mozna tylko jak zwykle gadac.
Co do Radov Dvor nie wypowiadam sie. Powiem tylko tyle: bylam, widzialam i nie podobalo mi sie to. Bardzo. Ale co niby mamy zrobic, zeby w tej hodowli czy jednej z innych warunki dla zwierzat byly lepsze? To tak jakby jezdzic od wsi do wsi i pouczac rolnikow jak maja traktowac krowy. Moze nawet posluchaja, zanim poszczuja nas widlami, ale i tak nic to nie da. To przeciez tylko zwierzeta, a najwazniejszy jest zarobek. I takie podejscie ma niestety bardzo duzo ludzi.

Old 09-12-2008, 12:50   #5
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Ja to najpierw powiedzialam by- ze najpierw trzeba zobaczyc samemu, a potem gadac o sifu do kolana. jesli juz gadac o zlech hodowlach to mysle ze ich jest wieciej niz ten Radov dvor. moze najpierw liste zrobimi?
Moze najpierw trzeba ustalic co jest dobro dla psa a co nie? moze komus smiesne wygliada trzymanie psa w domu i spanie z nim, innym trzymanie psa w kojcu czy na lancuchu.
Old 09-12-2008, 13:03   #6
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
Moze najpierw trzeba ustalic co jest dobro dla psa a co nie? moze komus smiesne wygliada trzymanie psa w domu i spanie z nim, innym trzymanie psa w kojcu czy na lancuchu.
Owszem dla wielu osob trzymanie psa w domu, czy spanie z nim jest smieszne, a hodowla jest traktowana jak hodowla kazdego innego zwierzaka. To kwestia swiadomosci ludzi, ale tez wychowania i mentalnosci, a to bardzo ciezko zmienic czy ukierunkowac w inna strone.

Old 09-12-2008, 13:08   #7
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
Ja to najpierw powiedzialam by- ze najpierw trzeba zobaczyc samemu, a potem gadac o sifu do kolana. jesli juz gadac o zlech hodowlach to mysle ze ich jest wieciej niz ten Radov dvor. moze najpierw liste zrobimi?
Daiva co Ty z tymi listami? Nie wszystko da sie ując w punkty.. zreszta..po co?

Quote:
To taki ponury żart, tak?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 09-12-2008, 14:06   #8
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Ale widziałam zdjęcia owych "hodowli" i powiem szczerze, że włos się na głowie jeży
I trochę się dziwię, że taki stan rzeczy jest tolerowany...dla mnie to absolutne przekroczenie granic.
NIE JEST tolerowany. W Slowacji sam klub o to dba - Radov dvor mial przez jakis czas zakaz hodowli, ale po inspekcji weterynaryjnej ponownie moze hodowac, bo spelnil WARUNKI.
Jest tam jeszcze jedna hodowla, ktora swoja prace zakonczyla - wlasnie w wyniku dzialan klubu.

Ale takich problemow nikt nie ukrywa. Normalnie sie o tym rozmawia - kazdy wie jak jest.

Jest jednak cos o wiele gorszego. To co jest UKRYWANE. Hodowle, gdzie odchodzi polowa szczeniat, a te oddawane sa zarobaczone i chore. Rozmnazalnie, ktore maja piekna przykrywke - ba, sa nawet "znane i cenione". Bo hodowcy dbaja aby NIKT nie dowiedzial sie jak psy zyja, a jakakolwiek forma krytyki kwitowana jest "gnebieniem konkurencji"...
Na niemieckim forum byl kiedys post wlasciciela, ktory wybral sobie wlasnie taka 'ceniona i utytulowana hodowle' - okazalo sie, ze szczeniaki sa trzymane w klatkach dla krolikow, zero socjalizacji.
A przypadek z Polski rodem - wlasciciele przy kupnie szczeniaka (wtedy byla to polecana czeska hodowla) dowiedzieli sie, ze szczeniat jest mniej, bo czesc "niestety zamarzla". Malucha wyciagnieto z rozwalajacego sie chlewika....

Osobiscie jestem wielkim zwolennikiem hodowli domowych - w zyciu bym nie dala szczeniakow do budy czy kojca. I pod kazdym wzgledem (jesli chodzi o rozwoj szczeniat) dobra hodowla domowa bedzie lepsza niz dobra hodowla kojcowa.
ALE nic nie jest czarno-biale. Widzialam szczczeniaki z hodowli kojcowych i jednak o wiekszosc hodowcy sie staraja. Sczeniaki sa zadbane, czyste i zdrowe. Ale przeciez nie tylko ja slyszalam opowiesci wlascicieli szczeniat (i to polskich) z "dobrej hodowli domowej" i wlos na glowie staje, gdy sie slyszy w jakis stanie zostal oddany szczeniak...

Nie - nie jest problemem "Radov dvor", bo kto tam jedzie ten wie co dostanie. Problemem sa takie ciche reklamowane fabryczki - bo oczekuje sie wychuchanego szczeniaka, a dostaje zarobaczone, zabiedzone biedactwo...

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 09-12-2008, 14:34   #9
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Chciałam tylko dodac małe sprostowanie, dla tych którzy są nowi. To że hodowca posiada na swoim terenie kojec, nie oznacza że jest hodowcą kojcowym. Nie ma w Polsce hodowcy który kojca by nie miał. Dlaczego to pisze....? Bo czasami mylnie osoby niedoświadczone pojmują te dwie różne sprawy. Kojec a hodowla kojcowa. U mnie kojec powstał kiedy robiłam remont domu i obawiałam się ze robotnicy niechcący trafią psa dachówką, kojec sprawdził sie tez wtedy kiedy po kryciu Dona nie tolerowała Penny, trwało to może tydzień , ale suki musiały byc osobno.Szczeniaki zawsze u mnie są w domu z moją rodziną,bo trakruje psy jak jej członków. Pisze na swoim przykładzie, bo nie wiem jak jest gdzieś indziej. Hodowla kojcowa to taka gdzie psy zyją w kojcach. Te 4m2 , 5 m2są ich całym światem i nigdy tego kojca nie opuszczają. Tam tez przychodzą na świat szczeniaki i tam są trzymane. To było tylko takie moje wytłumaczenie terminów którymi tutaj operujemy.
Old 09-12-2008, 14:45   #10
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by magdalena View Post
Hodowla kojcowa to taka gdzie psy zyją w kojcach. Te 4m2 , 5 m2są ich całym światem i nigdy tego kojca nie opuszczają..
Tzn opuszczaja, chocby do fotek... Albo aby sie wybieagac... To takie wtraceniem, ale bardzo dobrze, ze o tym napisalas, bo rzeczywiscie ponownie do jednego worka mogla wpasc czesc hodowli domowych...

Quote:
Tam tez przychodzą na świat szczeniaki i tam są trzymane.
Jak dla mnie to wlasnie SEDNO hodowli kojcowej. Ze zycie i "dziecinstwo" szczeniaki spedzaja w kojcu....

Jeszcze jedno "ale" - uwazajcie na fotki... Znam hodowcow kojcowych, ktorzy doskonale wiedza, ze nie jest to reklama dla ich hodowli dlatego sesje fotograficzne szczeniat robione sa w domu... Tak wiec zamiast oceniac po zdjeciach lepiej popytac...

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote
Old 09-12-2008, 15:06   #11
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Quote:
Chciałam tylko dodac małe sprostowanie, dla tych którzy są nowi. To że hodowca posiada na swoim terenie kojec, nie oznacza że jest hodowcą kojcowym. Nie ma w Polsce hodowcy który kojca by nie miał. Dlaczego to pisze....? Bo czasami mylnie osoby niedoświadczone pojmują te dwie różne sprawy. Kojec a hodowla kojcowa...
U nas tez jest kojec, a nawet dwa. Psy spedzaja w nich czesc czasu, bo nie mamy na razie ogrodzenia, a trwa remont. Co nie zmienia faktu, ze spia w domu i chodza na normalne spacery. Szczeniaki na pewno beda sie rodzic i wychowywac w domu Najsmieszniej jak ktos przyszywa komus latke hodowli kojcowej, bo kojec w ogole stoi. Rownie dobrze mozemy sie znecac nad psem, bo mamy w domu klatke

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules