![]() |
![]() |
|
Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Tak a propos słowackich hodowli... Ja Zmore z takiej hodowli pzywiozlam. Szczeniaki zyly w kojcu, pzylegajacym do domu, a w przerwach w siedzeniu z mama czas spedzaly tak:
Chyba nie wyglada to tak strasznie ![]() Dla chetnych wiecej zdjec: http://www.wilczyomen.pl/galeria/mai...2_itemId=12082 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
no co ty , to TORTURY
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
No nie tortury ale temat, jaki poruszyła Margo istnieje i nie udawajmy, że jest inaczej.
Nie ruszam tematu jakie są psy z tych hodowli, czy faktycznie fajne czy nie. Ale widziałam zdjęcia owych "hodowli" i powiem szczerze, że włos się na głowie jeży ![]() I trochę się dziwię, że taki stan rzeczy jest tolerowany...dla mnie to absolutne przekroczenie granic. I bez względu na to, jak dobre psy taki ktoś wypuszcza - to trzymanie zwierząt w warunkach ciasnych klatek, z syfem po kolana jest zwyczajnie skandaliczne. Później mamy takiego Hrona- który być może, byłby fantastycznym repem ale nim nie będzie...i może właśnie ta dyskwalifikująca ocena z bonitacji miała być takim sygnałem,że tacy hiodowcy nie będą mieli łatwo?? Oby... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Zdjecie obrazuje, ze sa rozne hodowle na Slowacji. Sa hodowle i Hodowle. Tak samo jak w Polsce, Niemczech, Czechach i innych krajach. Nikt nie udaje, ze problem nie istnieje - przeciez o tym juz nie jeden raz sie rozmawialo. Ale co wiecej mozemy zrobic na Slowacji, jesli w Polsce w wielu sprawach nie mozemy zrobic nic. Mozna tylko jak zwykle gadac.
Co do Radov Dvor nie wypowiadam sie. Powiem tylko tyle: bylam, widzialam i nie podobalo mi sie to. Bardzo. Ale co niby mamy zrobic, zeby w tej hodowli czy jednej z innych warunki dla zwierzat byly lepsze? To tak jakby jezdzic od wsi do wsi i pouczac rolnikow jak maja traktowac krowy. Moze nawet posluchaja, zanim poszczuja nas widlami, ale i tak nic to nie da. To przeciez tylko zwierzeta, a najwazniejszy jest zarobek. I takie podejscie ma niestety bardzo duzo ludzi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Ja to najpierw powiedzialam by- ze najpierw trzeba zobaczyc samemu, a potem gadac o sifu do kolana. jesli juz gadac o zlech hodowlach to mysle ze ich jest wieciej niz ten Radov dvor. moze najpierw liste zrobimi?
Moze najpierw trzeba ustalic co jest dobro dla psa a co nie? moze komus smiesne wygliada trzymanie psa w domu i spanie z nim, innym trzymanie psa w kojcu czy na lancuchu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Owszem dla wielu osob trzymanie psa w domu, czy spanie z nim jest smieszne, a hodowla jest traktowana jak hodowla kazdego innego zwierzaka. To kwestia swiadomosci ludzi, ale tez wychowania i mentalnosci, a to bardzo ciezko zmienic czy ukierunkowac w inna strone.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Jest tam jeszcze jedna hodowla, ktora swoja prace zakonczyla - wlasnie w wyniku dzialan klubu. Ale takich problemow nikt nie ukrywa. Normalnie sie o tym rozmawia - kazdy wie jak jest. Jest jednak cos o wiele gorszego. To co jest UKRYWANE. Hodowle, gdzie odchodzi polowa szczeniat, a te oddawane sa zarobaczone i chore. Rozmnazalnie, ktore maja piekna przykrywke - ba, sa nawet "znane i cenione". Bo hodowcy dbaja aby NIKT nie dowiedzial sie jak psy zyja, a jakakolwiek forma krytyki kwitowana jest "gnebieniem konkurencji"... Na niemieckim forum byl kiedys post wlasciciela, ktory wybral sobie wlasnie taka 'ceniona i utytulowana hodowle' - okazalo sie, ze szczeniaki sa trzymane w klatkach dla krolikow, zero socjalizacji. A przypadek z Polski rodem - wlasciciele przy kupnie szczeniaka (wtedy byla to polecana czeska hodowla) dowiedzieli sie, ze szczeniat jest mniej, bo czesc "niestety zamarzla". Malucha wyciagnieto z rozwalajacego sie chlewika.... Osobiscie jestem wielkim zwolennikiem hodowli domowych - w zyciu bym nie dala szczeniakow do budy czy kojca. I pod kazdym wzgledem (jesli chodzi o rozwoj szczeniat) dobra hodowla domowa bedzie lepsza niz dobra hodowla kojcowa. ALE nic nie jest czarno-biale. Widzialam szczczeniaki z hodowli kojcowych i jednak o wiekszosc hodowcy sie staraja. Sczeniaki sa zadbane, czyste i zdrowe. Ale przeciez nie tylko ja slyszalam opowiesci wlascicieli szczeniat (i to polskich) z "dobrej hodowli domowej" i wlos na glowie staje, gdy sie slyszy w jakis stanie zostal oddany szczeniak... Nie - nie jest problemem "Radov dvor", bo kto tam jedzie ten wie co dostanie. Problemem sa takie ciche reklamowane fabryczki - bo oczekuje sie wychuchanego szczeniaka, a dostaje zarobaczone, zabiedzone biedactwo... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Galicyjski Wilk
|
![]()
Chciałam tylko dodac małe sprostowanie, dla tych którzy są nowi. To że hodowca posiada na swoim terenie kojec, nie oznacza że jest hodowcą kojcowym. Nie ma w Polsce hodowcy który kojca by nie miał. Dlaczego to pisze....? Bo czasami mylnie osoby niedoświadczone pojmują te dwie różne sprawy. Kojec a hodowla kojcowa. U mnie kojec powstał kiedy robiłam remont domu i obawiałam się ze robotnicy niechcący trafią psa dachówką, kojec sprawdził sie tez wtedy kiedy po kryciu Dona nie tolerowała Penny, trwało to może tydzień , ale suki musiały byc osobno.Szczeniaki zawsze u mnie są w domu z moją rodziną,bo trakruje psy jak jej członków. Pisze na swoim przykładzie, bo nie wiem jak jest gdzieś indziej. Hodowla kojcowa to taka gdzie psy zyją w kojcach. Te 4m2 , 5 m2są ich całym światem i nigdy tego kojca nie opuszczają. Tam tez przychodzą na świat szczeniaki i tam są trzymane. To było tylko takie moje wytłumaczenie terminów którymi tutaj operujemy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() Jak dla mnie to wlasnie SEDNO hodowli kojcowej. Ze zycie i "dziecinstwo" szczeniaki spedzaja w kojcu.... Jeszcze jedno "ale" - uwazajcie na fotki... Znam hodowcow kojcowych, ktorzy doskonale wiedza, ze nie jest to reklama dla ich hodowli dlatego sesje fotograficzne szczeniat robione sa w domu... Tak wiec zamiast oceniac po zdjeciach lepiej popytac... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |