![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 |
Junior Member
|
![]()
Super, że napisałaś, dzięki
![]() Z tą strasznością gronków, to wina mojego znajomego - dzień przed odbiorem malucha, koszmarnie mnie nastraszył. Teraz już wiem, że nie taki gronek straszny, jak go malują ![]() ![]() Poniżej link, gdzie można obejrzeć moje oba maluchy : http://media.lowiecki.pl/zdjecia/galerie.php?id=1642 bardzo serdecznie pozdrawiam Małgosia i reszta bandy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Junior Member
|
![]()
Hej !
Obejrzałam zdjęcia, fajny płowy dzieciak :-))) No ale Ci powiem, że jestem ciekawa, jak zamierzasz rozładowac jego ogromną potrzebę pracy, w przypadku tej rasy to naprawdę konkretnie pracy w zaprzęgu... Jak tego nie zrobisz, to rzeczywiście mozna sie spodziewać kłopotów niezaleznie od wszystkiego, ciężko z grenlanda zrobić "kanapowca", już nawet nie mówię o takim, w jakie ewoluują niektóre (własciwie wiele) husky. A napisz mi jeszcze proszę, ciągle zapominam, z jakiej hodowli go masz ? Interesuję się nieco polskimi hodowlami gronków i zastanawia mnie, która teraz miała miot... Mountain Stream to chyba nieco inny wiek, zresztą tam były ciemno-płowe. Żadna inna nic nie miała ? Chyba, że nie wiem, jak w Merkambertaner ? A może to on nie z Polski ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Junior Member
|
![]()
Mam nadzieję, że Margo i Przemek nas nie wyrzucą za te dyskusje o gronkach
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Napisałam, że to pies prosty, do konkretnego zajęcia ... Ale z moich obserwacji wynika coś zupełnie innego. Gronek, tak jak wilczak może robić wiele rzeczy - ostatnio okazało się, że aportuje co najmniej tak jak labek ![]() I, pomino, że jest jeszcze bardzo malutki - nauczył mnie jednej rzeczy, że wszelkie przeciwności, są po to, żeby je pokonywać ... Niczym się nie zraża... więc może uda mi się z tym jednogronkowym wózkiem ![]() pozdrowionka, całuski i uściski ![]() I jest z hodowli o nazwie nie do zapamiętania ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Junior Member
|
![]()
Czytam i czytam i sie pogubilam ... Na zdjeciach widze haszczaka (tak mi sie wydaje, chyba ze to malamucik), a piszesz ze masz gronka
![]() A moze piszesz o grenlandzie ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Junior Member
|
![]()
Pewnie Margo wkrótce wydzieli odpowiednio temat
![]() Twój gronek ma ok. 5 miesięcy, prawda ? To jemu jeszcze nie wolno niczego ciągnąć, w zasadzie może biegac tylko luzem. Nasze wprawdzie są drobnej budowy (przez to m.in. skubańce szybkie), ale i tak poważniejsze treningi zaczęły ok. 10 miesiąca. W tak młodym wieku treningi muszą być bez większego obciążenia, zbyt wiele można zaszkodzić. Niech masa mięśniowa buduje się na bazie w pełni rozwiniętego kośca i stawów. Nasze nie miały typowych treningów siłowych. No i biegały w zaprzęgu, początkowo 4-psim (uczyły się od doświadczonych i lżejsza praca), dopiero później w 2-psim, bo tak docelowo mają biegać (przynajmniej na razie). Typowe gronki o silniejszej budowie powinny w zasadzie jeszcze później zaczynać, a Twój taki jest. Nasze należą do jednych z lżejszych i drobniejszych w Polsce. W Twoim wypadku najlepiej, aby zaczynał biegać z Tobą na rowerze. Wózek absolutnie nie w chodzi w grę. Dać to on da dawał radę już niedługo, ambicja zrobi swoje, ale jakim kosztem ?? Zresztą ma to psu dawać radość, a takim sposobem może się zniechęcić. I nie dopinaj go na razie do żadnych zaprzęgów, za wczesnie. Dopięcie psa do obcego zaprzęgu zawsze generuje różne nietypowe sytuacje, kłopoty, stres - psychika małego psiaka jest bardzo podatna na złapanie nie tylko złych nawyków ale i jakichs urazów. A błędy na pewno były tam wtedy popełniane, bo skoro ktoś w ogóle zgodził sie dopiąc takiego młodziaka do zaprzęgu...? ![]() Co do roweru. Jak już zaczniesz, to dorze się zaopatrz i od razu staraj sie robić to przede wszystkim technicznie dobrze, a nie super szybko. Szelki zaprzęgowe (nie do uciąg, nie spacerowe, tylko typu sled vel szorki). Linka z amortyzatorem z mosiężnymi/brążowymi karabinkami na obu końcach ("srebrne" mogą pęknąć) - są do kupienia w Man-Macie i Rowerlandzie. Do roweru linka zamontowana po środku kierownicy lub nieco poniżej, jak wolisz - nigdy w ręku ani do pasa. Pies nawet jesli nie będzie ciągnął (a początkowo musisz tak pedałowac, aby ciągnął jak najmniej), to ma być zawsze przed rowerem w tej samej lini co rower. Pilnuj tego bardzo. Jak chce biec koło Ciebie, to zwalniaj i pilnuj, by był przed rowerem. Wypracujcie sobie już na spacerach jakąś komendę, na którą pies ma być równo przed Tobą, przyda się :-) Uważaj, aby na niego nie najechać, tu też w końcu trzeba uważać, aby nie nabawil się jakichś urazów. Aby linka nie wkręcała się w przednie koło, kiedy przestaje być napięta (łatwo wtedy o wywrotkę, ajk odpowiednio szybko sie nie zatrzymasz), są takie specjalne patenty. Jak będziesz zainteresowana, to podam Ci zdjęcia :-) No, to by było na tyle, jesli chodzi o krótki ![]() ![]() ![]() Pamiętaj, nigdy nie wiesz, czy Cie bakcyl nie złapie, czy nie zapragniesz mieć kiedys całego zaprzęgu do trenowania. Każdy kiedyś zaczynał od jednego zaprzęgowca ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Jeszcze jest określenie "grenek", "gren" - co kto woli... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Junior Member
|
![]()
No prosze - prznajmniej dowiedzialam sie czegos nowego
![]() ![]() Kiedys kolega przywiozl grenlandy ze Spitzbergenu - jak je pokazal w zaprzegu podczas wystawy w Sopocie, to wielu sedziow pytalo o nie. Nie zdazyly zmienic futra po przyjezdzie do Polski i sprawialy imponujace wrazenie - nie dosc, ze piekne futro, to przede wszystkich wspaniale miesnie. Potem byli jeszcze razem na Syberii, ale jakie byly dalsze ich losy szczerze mowiac nie wiem ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
maria i wufi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Junior Member
|
![]()
Poprawka - niejasno napisałam.
Maty robiłyby się w futrze belga. Ono ma podszerstek, ale jest jedwabiste i się plącze pod spodem. No i jeszcze - przy tej grubości futra, ciepłe łapy i robią się igły i kule lodowe, które kaleczą opuszki. maria i wufi |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Junior Member
|
![]()
Monikasz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Junior Member
|
![]()
Dzieki Mario. Na chwile odejde jeszcze od tematu. Kiedys mialam psa w typie husky - ktos sie pozbyl ok. 8-9 miesiecznego szczeniaka, prawdopodobnie ze wzgledu na padaczke (ataki na szczescie nie byly czeste, ale trzeba bylo uwazac). W tej chwili mam belga - nie wiem jak by wygladala siersc pod szelkami po ciagnieciu zaprzegu, ale pewnie nieciekawie
![]() ![]() Nie moge sobie przypomniec hodowli belgow, gdzie maja w galerii wiele zdjec belgowego zaprzegu ... Czy gdzies startuja - nie pamietam w tej chwili, ale mysle ze to bardziej jest zajecie rekreacyjne. W Skandynawii wiele osob uprawia narciarstwo biegowe - z ciekawosci pare zdjec mozna zobaczyc tutaj: http://www.sunpoint.net/~workgrofin/hiihto.htm Nemi - zycze Wam wszystkiego dobrego ! Smiesznie wyszlo - piszac post jakos nie dotarlo do mnie, ze sa jeszcze inne rasy, o ktorych w skrocie mowi sie tak samo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Junior Member
|
![]()
Monikasz - bardzo dziękujemy !
Straszna jest złośliwość rzeczy martwych ! Strasznie dużo się rozpisałam, zatwierdziłam, ale chyba mój post nie trafił na forum ! Ale poczekam do jutra, zanim go znów napiszę - kiedyś też tak miałam i pokazał się następnego dnia. Więc narazie tylko napiszę w skrócie o tym co najpilniej - Manu - BARDZO BARDZO wielkie dzięki. Strasznie mnie ucieszyły sprzętowe informacje - bo byłam trochę zagubiona w tej kwestii. Oczywiście bardzo proszę o patenty ! Baltek zasadniczo biega luzem i sam dawkuje sobie ruch - trochę ściga się z labkiem Drako, i już zaczyna wygrywać. Biegł z boku zaprzęgu - nie ciągnął - na dystansie nie większym, niż pokonuje w czasie codziennego spaceru. Zauważyłam też ciekawą rzecz, o której później przeczytałam w Moim Psie... że biega na pełnych obrotach - i później sobie na chwilkę przysiada, żeby odpocząć ![]() Gdzieś przeczytałam, że na początku należy uczyć się komend - więc na tym się skupiamy - naprzód, żeby biegł przede mną, lewo i prawo. Naprzód zdecydowanie wychodzi nam najlepiej ![]() Jeśli chodzi o mnie, nie jestem pasjonatką szybkości ![]() I podzielę się z śmieszną obserwacją - z labkiem w większości porozumiewamy się gestami, głos jest na drugim miejscu, Z Baltkiem - nie ma wyjścia - trzeba głosem ![]() ![]() ![]() bardzo, bardzo serdecznie pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Junior Member
|
![]()
Będzie szybko, bo mało czasu...
![]() My przy rowerze mamy cos takiego: http://img142.imageshack.us/img142/7...siegnikve0.jpg Przy wózku podobne. To wymaga akurat odpowednich materiałów i spawania, nam to znajomy robił. Większość ma "patent" niejakiego Grzesia: http://www.imageshock.eu/?img=1746774,Foto2.jpg http://img96.imageshack.us/img96/893...p200617wa9.jpg Jak to się robi, z doświadczenia nie wiem, ale ta dośc sztywna ale giętka rura PVC (czy jak to sie zwie) mocowana jest zasciskami do rogów kierownicy. Linka mu chodzić swobodnie nad pałąkiem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Junior Member
|
![]()
A te zdjęcia znasz? Zrobiła Manu
http://dogobserver.com/old/foto_szpice.htm jest tego 4 strony ![]() A szorki czyli uprząż z x-em na plecach pasowały dopiero trzecie - robiła je dla mojego Wufka pani Maria Kozik, z okolicy Katowic, z hodowli SIVUDELEK (Maria i Wojciech Kozik 44-240 Żory ul. Wolności 37, tel. (032) 435 91 7 ![]() maria i wufi |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Junior Member
|
![]()
435 91 7
![]() hihi, zrobiło znaczek z mojej ósemki! na końcu jest cyfra 8 ![]() maria i wufi |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Junior Member
|
![]()
Manu i Mario - bardzo dziękuję ! Czas rzecz straszna - pędzi zbyt szybko
![]() Manu - proszę napisz mi, kiedy mam zacząć z tym rowerem ![]() ![]() ![]() I jeszcze do linki - czy ma to być -> amortyzator (taki krótki) + coś co w Rowerlandzie nazywa się lina skandynawska z amortyzatorem do konkurencji biegowych ? Czy też wystarczy sama lina (amortyzator jest, jak rozumiem jest częścią składową tej liny). I troszkę zboczę ![]() ![]() pozdrowionka i uściski od nas wszystkich |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Junior Member
|
![]()
Manu wielkie gratki i uściski dla gronków
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Stopniowo dopiero zwiększasz odległości i coraz mniej pomagasz. Ale już teraz ucz go na spacerach komend ![]() Quote:
Wejdź na tę stronę: http://www.manmat.prv.pl/ --> Oferta --> Liny i linki --> i pierwszy artykuł w tabeli od góry "linka skijouring karabinki brąz" za 55 zł. Wszelkie akcesoria (poza szelkami, które lubimy kupowac w Rowerlandzie) kupujemy własnie u Maćka Tuszkiewicza. Nie ejst łatwo, strasznie zabiegany człowiek, ale zwykle dorywamy go na zawodach ![]() ![]() Ale z zakupem szelek musisz poczekać, aż Ci gronek osiągnie swoje właściwe rozmiary (dalsze umięśnienie już na ogół nie wpływa na rozmiar). U mnie Shantu ma rozmiar L szelek rowerlandowskich, Twój pewnie będzie miał XL. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Junior Member
|
![]()
Cholewcia, że też tu nie ma edycji...
|
![]() |
![]() |