Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Výchova & charakter

Výchova & charakter Jak se postarat o štěně, jak ho socializovat, nejčastější problémy s ČSV a jak je řešit...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-02-2008, 17:23   #1
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel

Jano, vůbec se nepřu o tom, že nějaká ohlávka funguje. Stejně jako např. Hanka i já mám 3 psy a nikdy jsem na procházce žádnou jinou pomůcku než obojek a popř. košík nepotřeboval. Nediskutuji o účinnosti ohlávky, ale jen o tom, že kdo není schopen zvládnout bez takových pomůcek psa v běžném životě, ten by si ho asi neměl pořizovat. To, že přibývá nezvládnutých psů, je fakt a tak firmy vymýšlejí různé pomůcky pro lidi, kteří své psy nezvládají. A tak zatímco dříve byly podobné prostředky používané k výcviku (především tam, kde cvik jde proti přirozenosti psa), dnes se používají bohužel i v normálním životě. Je zajímavé, že jsem nikdy ohlávku neviděl u lidí, kteří se psem cvičí (a cvičí i mladé křehké dívky s těžkými psy - např. rotweilery). Nechci dále dokola opakovat to stejné. A tak jen na úplný závěr úplně nejzákladnější pravidlo, které by měl dodržovat každý majitel psa :
Pro psa je smečkou rodina a pes by měl vždy stát v hierarchii až za všemi lidskými členy téhle smečky. Pokud tomu tak je, všechny je poslouchá a také se nechá všemi ovládat. Pak je úplně jedno, zda jde s 80 kg psem na procházku 30 kg dítě, protože dítěti stačí při nechtěnné činnosti psa (např. táhnutí) říci povel a pes toho zanechá. Nepotřebuje stahovák, ostnáč, elektriku, ohlávku nebo podobné pomůcky. Vystačí si s obojkem, vodítkem a především svou autoritou vůči psovi. A autoritu nenahradí žádný donucovací prostředek, kterým ohlávka je stejně, jako osoatní výše jmenované.
Pavel jest offline   Reply With Quote
Old 25-02-2008, 17:38   #2
Cingene
Junior Member

Pavle, pokud staci povel, tak nepotrebujes ani voditko a obojek. Nezlob se na me, ale voditko a obojek jsou taky donucovaci prostredky, a pokud mas psa zvladnuteho na 100%, tak nepotrebujes ani je.
Jana
Cingene jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules