Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Reklama i prasa

Reklama i prasa Wilczaki w prasie, reklamie, teledyskach i telewizji (grające 'siebie' lub wilki). Artykuły i programy o rasie...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-03-2008, 00:21   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Acha, znakomita większość książek proponuje tak kosmiczne treści, że aby je sensownie przesiać, potrzebna jest jednak jakaś wiedza. Smutne to bo oczywiście po książki sie sięga w celu zdobycia/pogłębienia wiedzy, tymczasem można sobie narobić kłopotów. O ile wspomniane przez Daniela ksiązki baaardzo stare, pewnie traktowane będą przez czytelnika bardziej jako ciekawostka niz źródło wiedzy o tyle nowe wydawnictwa ciężko czytać z dystansem. Bo niby skąd wiadomo jaka jest rzeczywista wartość lektury?
Dzisiaj wydać można wszystko i jesli wydawnictwo się postara i edytorsko dotrzyma kroku nowej fali to nagle wszyscy mają okazję przeczytać dowolne wymysły autora.

O czym zaświadczyć może autor niniejszego postu, również współautor książki, której się wstydzi, choc dzięi zbiegowi okoliczności nie musi publicznie

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 12-03-2008, 00:52   #2
Asaurus
Junior Member

Asaurus's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Bo niby skąd wiadomo jaka jest rzeczywista wartość lektury?
I dlatego właśnie zaporoponowałem aby nie tylko podawać ciekawe tytuły ale też krótko opisać na co zwrócić uwagę a na co przymknąć oko czytając daną pozycję. Inna sprawa, że im więcej książek się przeczyta tym większy pogląd się ma na daną sprawę i można sprawniej cedzić informacje i brać z każdej książki to co jest sensowne i warte wykorzystania. Niestety dopóki nie przeczyta się danej bzdury to nie będzie się wiedziało że to jest bzdura i nie da się jej odróżnić od sensownych informacji. Chociaż komentarz doświadczonej osoby wiele może tutaj pomóc.

maria_i_wilk ale tutaj dyskusja jest na temat stworzenia biblioteki książek o psach i jej legalności a nie o cytowaniu wypowiedzi i zdjęć w sieci. Cytowanie fragmentów książek i dyskusje o nich są jak najbardziej legalne i wskazane bo propagują wiedzę w nich zawartą a chyba to jest główny cel przyświecający autorowi danej książki, a jeżeli się o to oburza i chce procesować to znaczy, że chodziło mu tylko o kasę :]
Asaurus jest offline   Reply With Quote
Old 12-03-2008, 08:53   #3
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Zawsze miałam bardzo surowe zdanie na temat udostępniania materiałów oryginalnych, ale ostatnio odbyłam rozmowę ze specjalistą - prawnikiem od praw autorskich i ku mojemu zdziwieniu okazało sie, ze mogę np. LEGALNIE powiesić na platformie Moodle artykuł dla moich studentów, a nawet fragment książki, a ile nie będzie to w celach komercyjnych, tylko edukacyjnych.

Wyjaśnił mi, że jest to kwestia dostępności: trudno oczekiwać od młódych ludzi, aby kupili książkę za 100 czy 200 dolarów aby przestudiować z niej kilkanaście stron. To samo dotyczy wyczerpanych nakładów książek, albo bardzo starych prac. Wtedy publikując dzieło działa się w interesie autora - możliwość udostępnienia zainteresowanym jego poglądów to jakby promocja/propagowanie jego koncepcji, co w rezultacie może zwiększyć sprzedaż jego książki gdyby została np. wznowiona, albo wydana w papierowej okładce - czyli wielokrotnie tańsza. Ekspert wyjaśnił mi, że wbrew powszechnym opiniom to jest główne kryterium legalności/nielegalności. (Choć muszę przyznać, że dla mnie nadal pełne 'odcieni szarości' )

Nie mowie to naturalnie o plagiacie (przypisywaniu sobie autorstwa) albo ordynarnej kradzieży książek które są dostępne w księgarniach i czasem niewiele droższe od "kserowek".
Rona jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules