![]() |
![]() |
|
Mimo téma O všem a o ničem - aneb jak příjemně strávit volný čas... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Mňa výcvik baví. A preto sa tomu venujem. Aj pri mojich 2 rtw a aj pri čsv. Ale nie každý sa chce tomu venovať. čo myslíš pod pojmom základný výcvik?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Tak si nemá pořizovat pracovní plemeno. Asi si taky nekoupíš náklaďák jen proto, že se Ti líbí, ale přitom na něj nemáš řidičák a ani pro něj nemáš jiné použití.
Tady asi někteří budou polemizovat, co je a co není základní výcvik. Já po majitelích mých štěňat požaduji výcvik na úrovni BH, ZOP nebo ZZO s tím, že samozřejmě nemusí mít tyhle zkoušky složené, ale pes by měl umět přibližně vše, co jej jejich obsahem. Prostě základní ovladatelost. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Ten náklaďák asi nie je najlepšie prirovnanie. Predsa len pri psoch je to iné. Keď požaduješ základnú ovládateľnosť, tak to je super. Ale to zvládne skoro každý pes, ktorému sa venujú. Na to nemusí byť pracovné plemeno... Nie?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Zdravím všechny,
tak nejdřív teda k tématu... na podzim mi bude třicet a doma máme čtyřletého psa a roční fenku čsv, k tomu teda ještě pětiletý ovčoun, abych na něj nezapomněla... A k tomu pracovnímu plemeni... Pavle, musím nesouhlasit. Poslušnost na úrovni zop, zzo a bh by měl podle mně zvládat každý pes bez ohledu na to, jestli je to pracovní plemeno nebo ne. Pracovní plemeno by mělo mít cíle kapku vyšší, např. ZVV1, IPO1 nebo nějakou speciálku, např. ZPS1. Ale upřímně, kolik majitelů čsv je dneska schopno se svými miláčky tyto zkoušky udělat? Myslím, že by šli skoro sečíst i na prstech ![]()
![]() |
#5 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
A proč všichni touží jen po všestranné zkoušce ? Přece pracovní pes není jen ten, který je všestranný. Podívej se do praxe, kolik je skutečně všestranných psů. Dneska už minimálně a psi se specializují. Pokud pes nekouše a dobře čuchá, tak proč ho do kousání nutit a vymýšlet všemožné triky, jak ho to naučit ? Proč s takovým psem nedělat pachové práce ? |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Pavle, potom jsem špatně pochopila, co píšeš. Asi holt nejsem dostatečně chápající jedinec
![]() Jinak u té všestranné zkoušky to píšu čistě osobně, jen aby bylo jasno, že patřím k těm, kteří na to taky nemají... I když doufám, že s fenkou to aspoň na ZM dotáhnem. Vyšší zkouška nemusí být jen všestranná, proto tam mám taky uvedenou ZPS1. Mně šlo čistě jen o povzdech nad tím, kolik majitelů dneska je schopných jít výš než ty zmiňované základy. I když samozřejmě klobouk dolů před každým, kdo zvládne i ten základ, protože co si budeme povídat, ono udělat BH s ČSV je výkon vcelku úctyhodný ![]()
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Tak já mám doma roční fenku čsv a čínského chocholatého (nahatého) psa a když jsem si je pořídila bylo mi 18 let, takže teď mi je 19 a táhne na 20
![]() kam se psem vlezu jsem nejmladší ![]() ![]() a k ostatnímu, Affi zná většinu povelů poslušnosti, zvládá stopy i obranu, teĎ jsme dlouho dlouho necvičili krom poslušnosti nic a na zkoušky mám málo času a nevím o žádném dobrém cvičáku v brně a okolí. POkud někdo víte kam bych mohla zajít dejte vědět, děkuju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Pes není výtvor přírody, ale člověka. A ten si vytvořil různá plemena k různým účelům stejně tak, jako si vytvořil různé nástroje pro různé činnosti. A stejně tak, jako nebudeš stříbrnou konvici používat jako šoufek k vybírání žumpy, tak i každé plemeno by také mělo být používáno k tomu, k čemu bylo vytvořeno. Pokud už ta činnost potřeba není, pak k účelu podobnému-náhradnímu. Tím, že v našich psech nebudeme rozvíjet pracovní vlohy, pliveme na práci panů Hartla a Rosíka a všech, kteří jim plemeno pomáhali vytvořit a udržet. Pro úlohu společníka byla vytvořena zcela jiná plemena, která byla s tímto ohledem selektována a šlechtěna. Říká se jim společenská plemena. To, že dnešní zvrácené hodnoty některých lidí se na to dívají jinak a vybírají si psy jen podle katalogu, a pořizují si toho, který se jim líbí, neznamená, že je to tak správně. Pokud si pořádně přečteš, co jsem před více jak 3 lety napsal zjistíš, že jsem nic takového nikdy neřekl. Pracovní pes neznamená jen kombinaci stopy-obrana-poslušnost. Ale poslušnost je základem všeho (tedy i života se společenským plemenem) a pak už je spousta možností, jak se psem pracovat. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#11 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
A o "zdeformovanosti" atd. ruznym "preslechtovanim" se bavit prece nemusime. Puvodni zvire, z ktereho "vznikal(i)" dnesni pes (psi) si snad nikdo z prstu nevycucal, ale jiz se v prirode nachazelo ne? ![]()
![]() |
![]() |
|
|