Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Sport i szkolenie

Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-04-2008, 22:34   #1
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Nigdy nie próbowałam i szczerze powiem, ze się boję, że Vargowi jednak odbije i tak szarpnie, że zacznę udawać orzełka. Choć na ogól on bardzo spokojnie biegnie przy rowerze, a jeździmy raczej po miejscach, gdzie psów nie ma .
Agnieszka jest offline   Reply With Quote
Old 09-04-2008, 23:02   #2
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Aga, to przeciwstawienie sił, jeśłi wróg jest po Twojej prawej z przodu a Varg po lewej to probuje (Varg) wyprzedzicrower i przejsc na prawa strone - przyspieszajac uniemozliwiasz mu ten manewr
Jesli wrog jest po tej samej stronie co Varg to trzymasz mocno smycz i tez przyspieszasz.. tu jest ciut trudniej bo musisz balansowac i utz\rzymac psa ale nadajac mu tempo sobie ulatwiasz Poza tym pamietaj cozwykle powtarza maria- stres sie gubi w ruchu Taka szybka przebiezka pozwala spuscic pare

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 10-04-2008, 00:19   #3
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

kup cie ... springer bedzie koniec problemow z lataniem a i pies wyuczy ze sarp nie sarp i tak nic nie zrobis, bedzie potem biegac piekne
Old 10-04-2008, 06:26   #4
aneta1
Member

aneta1's Avatar

Send a message via Skype™ to aneta1 Send Message via Gadu Gadu to aneta1

Gaga święta racja ja tylko raz przeleciałam przez kierownice na betonik a z moją masą to było dosyć komiczne i bolesne ale od tamtej pory robie tak jak piszesz i już nie mogę się doczekać kiedy wyjedziemy w trase

aneta1 jest offline   Reply With Quote
Old 10-04-2008, 08:29   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Anetka- a bo to trzeba przecwiczyc takie sytuacje na poczatku , przy wolnym tempie Przeciez obie strony musza sie nauczyc, najlepiej bez szkod na ciele

Daiva- ja osobiscie nie jestem za springerem bo jak wtedy pozwolic psu dejsc na bok i sie zalatwic? Wole smycz w reku bo wtedy "czuje" psa.. widze czy wszystko gra czy cos jest nie tak.. w kazdej chwili moge puscic smycz itp. No ale smycz wymaga jednak zgrania rowerzysty i psa - wtedy nie utrudnia a pomaga

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 10-04-2008, 10:30   #6
joke
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Anetka- a bo to trzeba przecwiczyc takie sytuacje na poczatku , przy wolnym tempie Przeciez obie strony musza sie nauczyc, najlepiej bez szkod na ciele
Ja z Ają 2 (słownie:dwa) razy wybrałam się na rowerek. W momencie jak zaczęłam unosić się na rowerze jak samolot do startu , dałam po hamulcach i tak trzymaaaałam (moje oponki ). Nasza przejażdzka tak wyglądała, że dziewczyna zasuwa, ciągnie mnie z rowerkiem, a ja nie nadążam z hamowaniem
Jak na widoku znajdzie sie jakiś ciekawy obiekt - następuje moja gwałtowna ewakuacja z roweru, wyćwiczona postawa zaparcia w ziemię ...lub puszczenie smyczy
joke jest offline   Reply With Quote
Old 10-04-2008, 11:10   #7
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

ja uczyłam Księciunia "wolniej", "bliżej" itp.. bo przejezdżając przez chodniki czasem trzeba było sie jakos przeorganizowac Chey szybko załapał poruszanie sie z rowerem i wokół niego. Jedyny raz, gdy była jazda bez trzymanki to gdy postanowił dogonic grupe na Liwtie- grupę, która wystartowała wczesniej..
A tak to sobie truchta az dojezdzamy do terenów, gzie moge go puscic. Wtedy juz jego sparwa czy sie gdzies zawacha i potem musi dogonic czy trzyma staly dystans
Jak widze, ze go energia rozpiera to dajemy gazu

チェイタン。
Reply

Posting Rules