![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
ja na zmiane poczekam - bedzie lepej
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Temat: sędzia kynologiczny w kontekscie odwagi cywilnej i ..... prawdy !
Miałaś taką okazję przejechać się po polskim sędzim - albo po Bognarowej, Dorze i Rosiku. Może się nie powtórzyć! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() dzieki za dobry humor ![]() nie stety musze powiedziec - dziekuje ale nie bede tego robic ![]() bo mam osobe, ktora mnie szkoli i ja slucham sie co ta osoba mowi ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Ale też niczego innego się nie spodziewaliśmy - szczerość jak najbardziej doceniamy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Nie wiem czy istnieje rasa, w której byłaby większa jednomyslność sędziów w ocenach. Nie sądzę. Nie spodziewam sie tez żadnych konstruktywnych i jednocześnie wspólnych wniosków w tym temacie. Czy jestem skrajną pesymistką ?
![]() Od kilku lat toczone sa spory i wypowiadane różne opinie, zarówno na temat prawidłowego wyglądu wilczaka jak i werdyktów sędziowskich. I to nie tylko na naszym, polskim forum. Rozbierać tematu nie chcę bo choć wiemy wszyscy, że nie boję się mówić wprost i głośno wyrażać własnych poglądów to tym razem nie za bardzo widzę w tym sens ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fajnie jest, jesli w dyskusjach na temat urody poszczególnych psów możemy sie podeprzeć wynikami z wystaw ale ten argument to kapryśna panna bo któregoś dnia może być głupio jak naszego "mistrzunia" zrzuci ktoś z piedestału i staniemy na końcu stawki, nie daj Boże , za "maszkarami" . Nieco tracimy wtedy na wiarygodności, pozostaje nam tylko krzyczeć, że sędzia "kalosz"...tylko czy wtedy ktoś nas będzie słuchał ? Sędziowie są, jacy są możemy się z nimi zgadzać lub nie. Możemy się złościć na forum i tyle naszego. Nawet możemy zbojkotować takiego sędziego tylko co z tego? Przytaczane autorytety sędziowskie też nie są bez skazy, bywało, że dziwiłam sie niektórym ocenom (z bokui, sama nie stając w ringu)- więc świętych nie ma ![]() Ja bym podzieliła siłę komentarzy na te prztynależne hodowcom, bo ich praca podlega właśnie ocenom oraz na te "prywatne" - jak np. moje ![]() Ale jesli udałóby sie aby wszyscy razem spojrzeli na wzorzec a nie tylko na własnego niuniusia i spróbowali patrzec nieco dalej to ...znów kłania się klub ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Member
|
![]() Quote:
Przecież Ty dobrze wiesz, że kogo, jak kogo, ale Ciebie, ani my, ani nikt inny nie posądzał o koniunkturalizm, nawet jeśli nie zgadzał się z wyrażanymi przez Ciebie poglądami. Tylko - aluzju ponijali - nie możemy (nie potrafimy- tak jesteśmy zaprogramowani) nie zauważyć braku, w ramach tego "tematu", logicznego związku pomiędzy wyrażaną przez Ciebie akceptacją dla powoływania się na wyniki z wystaw (czas przeszły czyli dokonany) - a na co mielibyśmy się powoływać dyskutując o pracy sędziów - z wynikami jakie nasz pies (i inne !!!) będą osiągać w przyszlości (czas niedokonany). Jeśli uważasz, że rację ma ten, kto ma "najgrubszy portfel" i lepiej nie wychodzić z domu, bo każdego z nas może potrącić samochod, to faktycznie "...któregoś dnia może być głupio jak naszego "mistrzunia" zrzuci ktoś z piedestału i staniemy na końcu stawki, nie daj Boże , za "maszkarami" . Nieco tracimy wtedy na wiarygodności" Nie podzielamy tego poglądu i dla nas nie stracisz na wiarygodności, jeśli Chey nie będzie osiągał samych sukcesów, bo lubiąc Cheya, nie z nim, tylko z Tobą wymieniamy poglądy - i Twoja, a nie pieska, wiarygodność, siła argumentów itp, itp, ma znaczenie. My zawsze będziemy Ciebie sluchać z zainteresowaniem. Żyliśmy ponad .... lat bez "psich wystaw" i było dobrze; jeszcze troche pożyjemy, a jak nie wygra: drugie dobrze. Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Osobiście stoję na stanowisku, że wiedząc co mamy, nabieramy zdrowego dystansu zarówno do ocen sędziowskich jak i komentarzy innych i nie strzelamy focha jak ktos głośno powie, że nasz pies ma.. 4 łapy ![]() Quote:
Owszem, bywa że takie "racje" sie zdarzają, nawet sa tacy, dla których mają one wartość ![]() Powtarzam, że zdanie o podpieraniu się wystawami było nasączone ironią, wzięte n.b. z historii pewnej dyskusji, kiedy to właśnie w roli argumentu "a u Was Murzynów biją" zostały użyte oceny ![]() Aby nie odbiegać od tematu: racja "portfela" chadza po obu stronach stolika sędziowskiego i nie raz tak bywało, nie jest to zresztą jedyna skażona dziedzina.. Przyjm,ijmy jednak, że problem jest marginalny. częstszym problemem jest profesjonalizm sędziów. Kłopot w tym, że ja nie widzę ani jednego, nieskazitelnego wzoru, na którym mozna sie oprzec, pokazać palcem aby inni naśladowali. Uznałam zatem, że gra nie jest warta podejścia bardzo serio, należy ją przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza, z ryzykiem oceny wg gustu, humoru i upodobań sędziego ![]() ![]() Nikt nikogo nie zmusza do płacenia za wystawy, do wstawania skoro świt, jazdy setek kilometrów... jeśli chcemy - to wchodzimy ale nie płaczmy potem, że sędzia niedobry ![]() A rzeczywista jakość broni się i tak sama..co życie pokazuje ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Member
|
![]()
Macie rację mówiąc, że znów stoimy na moście i mamy zatoczone kółeczko, ale może nie będziemy pluć pod wiatr i mówić jedni o kiełbasie drudzy o maśle, czy tam jeszcze były jakieś kwiatki itd.
Nie dobrze się stało, że temat wywołały negatywne emocje. On mógł się urodzić w inny sposób, bo on zawsze był i będzie. Uważam, że zakończyliśmy temat w tej części, która go wywołała w sposób dla mnie dziwny, przykry z z absolutnie niepotrzebnie użytymi sformułowaniami, których dzięki zakończeniu pewnego etapu już nie odczuwam potrzeby aby tu wklejać. Gaga napisała że "kłopot jedynie w formie" w jaki sposób wyrażana jest krytyka oceny sędziego. Słusznie, bo sędzia raczej na pewno tego nie przeczyta. Natomiast pozostali tak, mało tego nawet fajnie nam wychodzi wówczas integracja wokół tematu, dużo nas na forum, jesteśmy aktywni, czytamy kolejne posty, czekamy czy wreszcie się tan ktoś kto powinien naszym zdaniem zabrać głos odezwie. Ja w życiu tyle nie napisałam na forum co teraz. Aż się boję, że tak mi zostanie. Praktyka niestety jest taka, że ten "zdrowy dystans", o którym pisze Gaga nawet nie do psa ale do tego w jakiej formie się o nim czy o nas mówi kuleje ale przede wszystkim wtedy kiedy wchodzą uruchomione gwałtownie przez kogoś emocje. Mam nadzieję, że dalsza dyskusja w temacie "atmosfery na wystawie, czy oceniania na polskich ale nie tylko ringach" nie zostanie zakończona i będzie trwać nadal ale bez "dokopywania" tak niby niechcący innym. Bo nawet najspokojniejszy człowiek wtedy chce oddać. A poza tym mam pytanie dotyczące doboru psa do krycia? Quote:
Pewnie najlepiej aby wszystko było jednocześnie? Ale pewnie tak nie jest No i właśnie "I cóż jest niby w tych championatach?" Więc może oprócz tematu atmosfery wystawowej wyjdą nam potrzebne i ważne tematy prowadzenia hodowli. I wówczas może to, co niektórzy określali mianem "targowiska próżności" na forum, będzie dla nich w strawnych proporcjach do całości. Aniu od Foraska! Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Twojego całuśnika. PS. Czy dzisiaj jest pełnia, że ja nie śpię??? Pozdrawiam Bożena
![]() |
![]() |
#9 | |||||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
A nie mówiłam? ![]() Słuchajcie, to naprawdę się NIE UDA. Zawsze próba krytyki oceny innego psa będzie odebrana jako przytyk do tego,, danego psa. Czynnik czysto ludzki- potrzeba akceptacji, jest tu tak silny, że uniemożliwia racjonalne oceny. Nie jest to przestępstwo, więc ciężko winić kogoś za eksponowanie tej potrzeby . Warto jednak zdać sobie sprawę z faktu, że to o czym tu klepiemy w kółko, jest nierealne a przyczyną tego jesteśmy my sami. I możemy sobie składać deklaracje obiektywizmu, ale będą one aktualne tylko do momentu, kiedy to nasz pies (lub/i potomstwo naszego psa) nie trafi na tę "gorszą" listę . Ja nie rozumiem, dlaczego ktoś, kto ośmieli się wprost powiedzieć o "moim" psie, że nooo..... "nie jest w jego typie", staje się natychmiast wrogiem nr 1 a informacja o tym obiega całe środowisko, podręcznikowo spełniając zasadę "głuchego telefonu"... Ale wszyscy wiemy, że tak to właśnie funkcjonuje, skąd więc oczekiwania racjonalnej wymiany argumentów tu, na forum??? Quote:
![]() Natomiast powody wyboru psów do hodowli u nas... cóż, to juz całkiem inna historia.... |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|