Quote:
Ale to nie jest chyba to Maly sie do mnie przyzwyczail (tak mi sie wydaje) wziolem go na wycieczke do
lasu nie ma tam psow wiec zagrozenie parwowiroza itp zadne.
|
Mozna zalozyc , ze jesli psiak dostal komplet szczepien " po czesku " tp pierwsze zabezpieczenie juz ma i to jeszcze to od matczynego mleka. Postepujac dalej wg weta nie trzeba sie panicznie bac. Zagrozeniem moze byc spotkanie 1: 1 ze wsieklizna lub innym corobskiem w czystej postaci. A tak to mozna byc z psem wszedzie, by go socjalizowac : ) ( kilka lat temu byl jeszcze poglad o izolowaniu psiaka do kompletu szczepien i tak ofiara padl nasz doberman, ktory dlugo nie wychodzil poza swoj ogrodek , oj jakie byly efekty...; ( )
Quote:
Chodzil sobie za mna, gdy odszedlem i zawolalem to lecial jak wariat.
|
I b. dobrze. Warto chowac sie za kazde drzewo i wszystko inne, gdy tylko szczenie nie zwraca na nas uwagi. Bedzie bardziej czujne , gdy pare razy kontrolowanie sie zgubi.
Quote:
Jak wyjde z domu na chwile tak dla testow zeby go powoli przyzwyczajac na jakies 10min to po powrocie chce oszalec ogon prawie odpada.
|
Oj , bracie, bo mu serce peknie ! ; )) Powaznie , trzeba przyzwyczajac do nieobecnosci od malego, ( najlepij to chyba wie o tym Adam) ale powoli. Tu klateczka jest zbawieniem. My uczy(lis)my Fany najpierw zostawania w klatce, potem samej w pokoju , pozniej zamykalismy drzwi. Pozniej krotkie wyjscia z domu. Teraz wytrzymuje kilka godzin , czasem zadziwiajaco dlugo, a czasem krotko, na szczescie mamy zaprzyjazninych sasiadow, ktorzy zajzeliby, gdyby strasznie wyla, bo inni by tego nam nie darowali. chyba ze ma sie duzy ogrod na "koncu swiata" i pies moze wyc do woli : ))
Quote:
Spotkal sie rowniez z innym (oczywiscie pewnym) psem i nie czul do niego zadnego leku wrecz byl natarczywy.
|
No po prostu wilczak , taa..
Uwaga , nie przesocjalizowac! ( to niestety zrobilismy chyba z Fanuska i nic nie jest tak wazne jak drugi pies - czasem nawet ja : ((
Quote:
biega za nogawkami i strasznie gryzie <<<
|
Skad ja to znam, stracilam tak nowiutkie sztruksy Levi'sa ...
Quote:
wiec jego zachowanie jest jak najbardziej poprawne
|
temperowac! ograniczac! ...
Quote:
Tylko to straszne zawodzenie
|
Moze nie wiesz , ale wilczaki dziela sie na wyjace lub nie, ciekawe na jakiego trafiles ...
Quote:
nawet kiedy je to nie wiem jak to robi lecz je i jednoczesnie piszczy.
|
Fany wlasnie chodzi z olbrzymia koscia udowa od wolu w pysku i tez piszczy , bo nie wie gdzie ja schowac, wszedzie ten wscibski kot...
Quote:
A czasami idzie pod drzwi wejsciowe i jak juz pisalem zaczyna zachowywac sie jak wilk wyjacy do ksiezyca.
|
Ciagnie wilka do lasu! a wlasnie byla pelnia..
Quote:
A na rece o to nie mozliwe nie znosi siedziec na rekach natychmiast zaczyna wyc i wyrywac sie jak szalony.
|
No to do pracy. Kawalki kurczaczka np., bierzemy CSV na rece i pac do pyska kurczaczek i drugi i trzeci. Najpierw na krotko potem dluzej itd. Sami to przeszlismy , bo Fany trzeba bylo znoscic z pietra "na pole" (mieszkamy w kamienicy)> Uf, potrafila niezle kasac..Teraz nie ma problemow, czasem jej sie nawet podoba. Ale mam pare takich zdjec, az wstyd pokazac jak pies "lubil" pana , moge je Tobie podeslac ale na prv., bo na liste nie wchodza...
Quote:
A wogole to podczas wizyt u Pawla Hanuski to zaobserwowalem ze jest troche inny od pozostalych. Kiedy inne spia ten biega, inne zaczynaja zabawe te sie kladzie spac jast a wzasadzie bedzie wielka indywidualnoscia
|
niby jak kazdy wilczak, ale zbyt duzego indywiduum to nie zycze nikomu : )
Czasem moj kot byl bardziej psi od Fany.
Quote:
chadza jak kot wlasnymi drogami a kiedy sie z nim bawie (a robie to wzasadze 24h na dobe) to jak zaobserwowalem jego bardziej
cieszy zabawa z samym soba
|
Skads to znam ...Duzy dystans i wrazenie ze nie ma nic gorszego jak kochany pan. Ale to sie zmienia...dlugo...
Quote:
No to tyle jak ktos z Was bedzie mial jakies uwagi to bede wdzieczny
|
Mam nadzieje ze nie za duzo naradzilam : )
Ale jak to kiedys stwierdzilismy wychowywanie CSV to "wyzsza szkola jazdy" i to wyczynowej, Fisher by pewnie ysiadl i swierdzil ze napisze nowa ksiazke ...
Nie ma jak troche sobie powlewac , koncze, bo zaraz sie odezwa rasy pierwotne ; )
Pozdrawiamy, duzo zapalu i wytrwalosci zyczac
Kamila Bartek Fany &cot