Czyli na razie można przyjąć że jest to jakiś punkt odniesienia i prawdopodobieństwo że stawy są zdrowe jest jak na razie duże A czy jest ktoś na forum kogo pies ma inną ocenę niż A Czy jego pies kładzie lub kład się na żabę

( tu mi się wyobraziło jak wilczak kładzie się na żywą żabę

ale nie o to mi chodzi )
Quote:
ale czy nigdy tak nie czynia... nie wiem, czy ktos to badal (amerykanscy naukowcy? )...
|
Co do badania to chyba nie ma zbytniego sensu ale tak z ciekawości.
Znam jeden domowy sposób na zbadanie stawów u 2 miesięcznego szczeniaka , tylko czy taki szczeniak ma już dysplazje ?
Można to badanie wykonać i starszym szczeniakom tak do ok 6 miesięcy tylko czy to ma sens.?
Dzisiaj doznałam olśnienia z zwrotu częściowej pamięci

Ten sam stary wet pokazał mi sposób po prostu położyć psiaka na plecach i rozciągnąć delikatnie nogi i obserwować reakcję to samo powtórzyć na brzuszku.
cytat Przemek
Quote:
Nie bez powodu jako oficjalne uznaje się prześwietlenia po 12 mc życia, a w niektórych rasach/krajach po 15,18 mc. Wcześniej mało co widać na zdjęciu, gdyż kości nadal się rozwijają, a w młodym wieku są jeszcze zbudowane z tkanki chrzęstnej, która nie jest tak widoczna na rtg. Więc jedyne co można ocenić na wcześniej wykonanych zdjęciach, to bardzo poważne zmiany zwyrodnieniowe.
|
może zdjęcia nie wykażą ale takie proste badanie ?