![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#5 | |
Member
|
![]()
Witam,
Quote:
polecenia. Tylko wedlug mnie jest tam jedno "ale"... Przypuszczam, ze Fennel piszac te ksiazke (zreszta nie tylko ona) nie miala wczesniej kontaktu z zadnym czechoslowackim wilczakiem ![]() zweryfikowala by swoja ksiazke w bardzo duzym stopniu ![]() zasad pani Fennel mozna by wywnioskowac, ze kazdy wilczak jest urodzonym dominantem (osobnikiem "Alfa"). W takim wypadku moznaby dzielic wilczaki tylko na "superdominanty" i "dominanty" ![]() trzymali sie ksiazki pani Fennel lub J.Fishera. W rzeczywistosci niewiele wilczakow jest prawdziwymi "Alfami", wiekszosc sie nimi po prostu staje, poniewaz im na to pozwalamy lub wrecz pomagamy w uzyskaniu tej pozycji. Trudno mi powiedziec, czy rzeczywiscie Max jest Alfa, poniewaz nie mialem okazji go jeszcze spotkac (moze to sie kiedys zmieni ![]() prawdopodobne dla mnie jest, ze Max sie po prostu nudzi pod Wasza nieobecnosc. A wycieczka do sasiadow jest dla niego swietna rozrywka ![]() Oczywiscie to nie wyklucza tego, ze Max nie jest osobnikiem "Alfa", ale obnizenie jego pozycji w "stadzie", nie sadze, by rozwiazalo problem (pewnie, ze pies nie powinninen byc przewodnikiem) poniewaz tak, jak mowiliscie - Max ucieka tylko podczas Waszej nieobecnosci - a wtedy tak, czy tak staje sie swoim wlasnym panem. A co do hierarchi stada i itp. to polecam odwiedzic jutro wolfdoga i przeczytac pierwsza czesc artykulu "Hierarchia i dominacja czyli zly duch pana Fischera" napisany przez Margo (druga czesc pojawi sie za jakies 3-4 dni). Jesli chcielibyscie ksiazke, o ktorej pisala Milka lub tez druga czesc ("Zapomniany jezyk psow w praktyce. Jak w 30 dni zbudowac prawdziwa wiez ze swoim psem?") to mozecie sobie je w sklepie internetowym wydawcy: http://www.galaktyka.com.pl Pozdrawiam, Przemek |
|
![]() |
![]() |
|
|