Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-08-2008, 13:36   #21
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

Jednak, gdy jest drugi pies, to często [nie zawsze] ten starszy ma dzięki temu misję - zająć się maluchem, ma kawałek stada i już nie przeżywa tak bardzo, że został sam. Jednak to kwestia samego psa i podejścia. Niektórzy twierdzą, że psy w stada się nie łączą.
AngelsDream jest offline   Reply With Quote
Old 26-08-2008, 21:47   #22
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Old 27-08-2008, 00:27   #23
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Send a message via ICQ to shaluka Send a message via Skype™ to shaluka

Jesli chodzi o pozostawianie psiaka samego to uwazam za prawde fakt, ze jak sa dwa psiaki to czuja się pewniej i mniej niszcza.. Oczywiscie jesli są z sobą zgrane i zżyte. Ja np. ostatnio jak byłam na Słowacji musiałam gagadki zostawiac na dworzu na noc, jednak ze pogoda byla doslownie gradobijaca, postanowilam zostawic je w aucie( bo w domu u znajomych nie bylo o tym mowy). Troche się tego obawialam, bo nie mialam zadnej klatki( nigdy jej nie stosowalam), a auto dopiero co sprowadzone, wiec do konca nie przesiąkło jeszcze naszymi zapachami,a burki nie mialy okazji sie do niego przyzwyczaic.. Poza tym to bylo pierwsze pozostawienie Kali beze mnie na tak dlugo ( a dodam, ze nawet rano jak mala mnie budzi kolo 6 by ja wypuscic na poranna toalete, nie mija pol godziny jak doslownie zaczyna sie dobijac spowrotem do domu-w cieple dni sa pozostawione uchylone- by dalej przy mnie spac i czuwac), pioruny i odglosy burzy tez nie pomagaly. Ogolnie szlam spac z dusza na ramieniu, rano sie okazalo ze jedyne uszkodzenie samochodu polega na ... siersci w kazdym zakamarku. Następnego wieczoru podpatrzylam, ze Ish od razu po moim wejsciu do domu lokowala sie na przednim siedzeniu pasazera, po czym zwijala sie w klebek i szla spac, natomiast Kala rozciągała się w calej swojej okazalosci na trzech tylnych fotelach i rowniez odplywala w kraine snow.
Jednak fakt ze jest drugi kompan, starszy/mlodszy, ktory sie jak cos toba zajmie/albo ty nim.. Duzo pomoglo Mam samochod w calosci

A jesli chodzi o dom.. Cóż wszelkie okna i drzwi musza byc porzadnie zamkniete, a klucze podwojnie w zamku przekrecone, bo jesli nie ma mnie dluzej to mozna je znalesc na dachu lub podworku Jedyne co wowczas niszcza to to co straca podczas szukania wyjscia, potem sie uspokajaja i czekaja spokojnie. No.. Kala jedynie się załatwia wtedy na znak strajku. Ale to by bylo na tyle..

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
shaluka jest offline   Reply With Quote
Old 27-08-2008, 00:28   #24
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Send a message via ICQ to shaluka Send a message via Skype™ to shaluka

Zauwazylam tez ze sa spokojniejsze jak maja pootwierane drzwi do innych pokoi, zamykania w przedpokojach lub czyms podobnym moze sie skonczyc sladami pazorow na dole drzwi..

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
shaluka jest offline   Reply With Quote
Old 27-08-2008, 08:32   #25
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Tak obejrzałam ten test.. i chyba młody nie kaman tej zabawy jeszcze ? Spięty taki... i później ten dołek...

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 27-08-2008, 10:10   #26
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Młody pierwszy raz bawił się w ten sposób z kimś innym, niż z nami. A dołek kopał, bo coś niósł w pyszczku i chciał zakopać, tylko parę sekund wcześniej to zgubił i zapomniał, że już tego nie ma. Gdyby był spięty schowałby się za mną i cofał, aon szedł do przodu, a potem czego już na tym filmiku nie ma chętnie pracował z Kubą i Beatą, więc czasami zanim wyciągnie sie wnioski warto zapytać, jak było dokladnie
Old 27-08-2008, 10:45   #27
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Nie wnioski a obserwacje i ze znakiem zapytania na koncu. I juz tłumaczę dlaczego:
0:07 - Baaj biegnie ale stopuje nagle (za chwilę dowiemy sie dlaczego)
0:09 - ktos robi "pad" na psa, pies jest przeturlany
do 0:14 widać ,że pies jest spięty dwie sekundy później ucieka, zaznaczając swoja postawę chwytem za przedramię . Czyli ja widzę zdecydowane "nie"
nastepne 3 sekundy widac gdzie jest ogon i uszy...ogon ewidentnie w pozycji dolnej ( podczas zabawy spodziewałabym się kity uniesionej w górę a kładace sie uszy tylko przy bezposredniej bliskości.. u oddalającego sie psa jedno poszloby do tyłu drugie do przodu)
0;20 - cs jak stąd do afryki pięęęękny łuk
0:24 lustracja otoczenia i juz widoczne "zagrożenie"
0:25 w nogiiiii
0;32... czynnośc zastepcza - kopanie dołka.. dośc czeste w sytuacjach lekkiej "bezradności"

napisałam to co widzę. Nie pisałam nic o checi pracy z kimkolwiek. Nie pisze, że jest tu coś złego... tylko, że młody zrobil wrazenie, nie do końca uchachanego.
Taka zabawa jest super, na ogół jest dośc brutalna (głownie dla człowieka - siniaki. Sama sie w to czesto bawię, choc moze bez elementow odcinania psu drogi.. może bardziej ja ustawiam sie w roli "ofiary"
Ale skoro to nie Wy jesteście na filmie to w sumie nie ma zdziwienia... takie zabawy najlepiej udają się we własnym stadzie. To jak z rekawem : założe ja- jest full ubaw, załozy ktos innny - zaczyna byc serio.
Stąd może wrażenie "spiętości" Baaja ?
Żeby było jeszcze jasniej: widzisz różnice pomiedzy tzw"głupawką" a tym co jest tu? Bo o to własnie mi chodzi...czysta luźna obserwacja.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 27-08-2008, 11:17   #28
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Głupawka jest wtedy, gdy pies na totalnym luzie. Tu nie był, to fakt. Ale też bym nie przesadzała, że się strasznie spiął - po prostu był ostrożny. Bo co innego my, a co innego ktoś. Kubę ukochał sobie szczególnie - może dlatego, że to pierwszy mężczyzna po Miśku, który nie bał się ubrudzić, żeby poganiać psa. Inna sprawa, że BB ładnie nas zaganiał, ale tego niestety też nie ma pokazanego. Ogólnie uważam, że test zdali oboje - pies chciał z nimi pracować, nie wycofywał się, chociaż cały czas bacznie obserwował, czy jest nasza aprobata, a i Baajowi to dobrze zrobiło, bo wreszcie nikt się przed nim nie cofał z krzykiem, gdzie to coś ma kaganiec Pomijam, że wg mnie taka zabawa zawsze w psie włącza pewien rodzaj spięcia - w końcu wiadomo, że ktoś goni, a ktoś musi być goniony. A co do ogona, to Baaj rzadko go unosi do góry - nawet podczas głupawki. W końcu każdy pies jest trochę inny.
Old 27-08-2008, 11:36   #29
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by AngelsDream View Post
Głupawka jest wtedy, gdy pies na totalnym luzie. Tu nie był, to fakt.
I o to mi chyba chodziło, gdy pisałam : "i chyba młody nie kaman tej zabawy jeszcze ? Spięty taki... "

[quote]Ale też bym nie przesadzała, że się strasznie spiął {/quote]
I dlatego nie napisałam "strasznie" ???

Quote:
Ogólnie uważam, że test zdali oboje
A jesli wolno spytac to na czym dokładnie polega taki test? I jak go zdawali wymienieni? ( pytam, bo na filmie tego testu chyba nie ma a jestem ciekawa)

チェイタン。
Old 27-08-2008, 11:43   #30
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Ja nie trener, behawiorysta, ani hodowca, żeby komus robić poważne testy Ale tak jak kiedyś ty pozwoliłaś Cheyowi wskoczyć mi na ramiona, tak ja dałam im pracować i bawić się z Baajem, pokazałam jak zachowuje się w domu, gdy jest zamieszanie, jak reaguje na dotyk podczas jedzenia, jak się nakręca, jak się wycisza, żeby sami ocenili, czy dadzą radę. Moim zdaniem "test" zdali, ponieważ myślą i o psie i o sobie. Zdają sobie sprawę, że nie jest to zabawka do odłożenia na półkę, ani udomowiony wilk do popisywania się na dzielnicy. Podobało mi się to, jak nawiązywali z Baajem kontakt i było widać, że mały wziął ich sobie do serca, a to chyba najważniejsze.
Old 27-08-2008, 11:43   #31
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
A co do ogona, to Baaj rzadko go unosi do góry - nawet podczas głupawki. W końcu każdy pies jest trochę inny.
cholerny brak edycji.. no nic.. bedzie nowy post..
Wydaje mi sie, że nie rozmawiamy o osobowości czy charakterze psa bo tu faktycznie- kazdy jest inny. Ale upierałabym się, że pewne 'elementy" sa współne. czyli : nie uwierze, że istnieje pies, który w chwili podniecenia, radości - chowa ogon. Przykład ekstremalny: przychodze do domu, pies mnie wita, cieszy sie, więc ogon laduje pod brzuchem??
Chetnie przywołam do tablicy Marie bo ona nam to potrafi opisać tak, jak należy I pewnie zaraz odesle do bogato ilustrowanej encyklopedii na dogobserver.com

チェイタン。
Old 27-08-2008, 11:48   #32
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Baaj naprawdę rzadko unosi ogon, ale też rzadko opuszcza go niżej, niż tylne łapy - widać ten sygnał albo dopiero sobie wyrobi, albo nie jest dla niego tak istotny, jak inne. Wiadomo, że każdy psiak inny - dlatego warto przez zdecydowaniem się na wilczaka poznać różne. Baaj ma cechy typowe dla CzW i pewnie też nietypowe - sama nie wiem. Np. bardzo lubi pracować, ma juz prawie 7 miesięcy i nadal mu nie przeszło, a podobno powinno więc czasami nie warto mówić, że coś na pewno sie stanie... To żywy organizm, ma zmienne.
Old 27-08-2008, 12:29   #33
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Baaj ma cechy typowe dla CzW .
noo tak zakładam (a własciwie nie zakładam, że moze być inaczej), jakoś nie przyszło mi do głowy analizować Baaja pod tym wzgledem ( i wogóle pod żadnym)
Przede wszystkim, jak sadzę, jest on psem. I ma ogon. I o ile faktycznie, młody pies nie musi nosic ogona "na choragiew" bo to już częściej widzimy u dorosłych samców, o tyle pewne ułożenia ogona są takie same i znaczą to samo dla wszystkich psów (czyli ogon w dole nie bywa raczej oznaką radości). I mówie tu juz o ogonie a nie Baaju

チェイタン。
Old 27-08-2008, 12:38   #34
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Baaj teraz je wielką kość - cały się cieszy, a ogon mu dynda totalnie luzem i nawet na podejście go nie chowa, co czasem mu się zdarza, jak je coś super smacznego, więc widac Baaj jest dziwny. Mi tam to nie przeszkadza. umiem czytać jego wzrok, uszy, ułożenie względem mnie, więc jakoś tam poznam, co mu po czerpie szura, ale i tak biorę poprawkę, bo wiem, że niektóre sygnały psa mogą być bardzo mylące.
Old 27-08-2008, 13:30   #35
Melba
Junior Member

0:24 lustracja otoczenia i juz widoczne "zagrożenie"
0:25 w nogiiiii

przypominam, że byłam tam jeszcze ja!

słuchajcie - nam chodziło o to, na ile pozwoli nam "obcy" wilczak i jesteśmy pod wielkim wrażeniem pracy Baaja z nami.
dotychczas widywałam wycofane psy (co mi się w stosunku do całkiem obcych podoba) a Baaj po krótkiej wizycie w ich domu nas tolerował i tym zrobił na mnie ogromne wrażenie

i jeszcze do tego się z nami bawił

Melba jest offline   Reply With Quote
Old 27-08-2008, 13:34   #36
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Baaj jest cały, zdrowy i szczęśliwy - tylko, że teraz odrobinę pękaty. Ale widzieliście wczoraj kość, to wiecie czemu
Old 27-08-2008, 13:44   #37
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

No i nie poznałam Was na filmiku
Fajnie, że decyzja o wilczaku już zapadła.
Ja znam Kubę i Melbę osobiście od kilku lat, tak więc wiem, że już dawno się interesowali, czytali, tylko odkładali 'na później' Dobrze będzie miał ten Wasz psiak

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 27-08-2008, 13:56   #38
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

No ja przyznam, że byłam w szoku, że komuś tak się chce brudzić z cudzym psem
Old 27-08-2008, 14:08   #39
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Quote:
No ja przyznam, że byłam w szoku, że komuś tak się chce brudzić z cudzym psem
Uwierz Żaneta, że to jeszcze nie wszystko co mogłaś zobaczyć

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 27-08-2008, 14:08   #40
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Ja wiem Liczę na kolejne wizyty, oni się wczoraj nie obejrzeli, a Baaj wskoczył na balustradę i za nimi patrzył
Reply

Posting Rules