|
|
|
|||||||
| Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Galicyjski Wilk
|
aflorian, piszesz że chcesz (zastanawiasz ) się nad posiadaniem wilczaka, pytasz czy wilczak może żyć z dziećmi. Odpowiedz jest : TAK
Powiedzmy sobie szczerze nie jest to rasa stworzona do opieki nad małymi dziećmi, i wymaga dużo pracy, uwagi, cierpliwości i dyscypliny, czy aż tak różni się pod tym wzgledem od innych psów? Chyba nie. Ale myślę że są inne rasy, które 100 x bardziej nadają się dla rodzin. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Psie zęby, to psie zęby - jak pies chce zrobić krzywdę, bo dziecko przegina lub nie jest nauczony zachowania w stosunku do dzieci, to zrobi krzywdę bez względu na rozmiar i renomę medialną. I nawet wybór rasy słynącej z łagodnego usposobienia może skończyć się rozczarowaniem. Wystarczy przeczytać książkę: Marley i ja, a mit super labradora upada.
|
|
|
#3 |
|
Junior Member
|
AngelsDream, przecież z tej książki wynika właśnie, że labrador jest super psem
Mój jest dokładnie taki sam Aflorian pisze o wspólnych spacerach. I tak się zastanawiam, czy łatwo Ci będzie kontrolować sytuację, to znaczy mieć oko i na dzieci, i na psa podczas tych spacerów. I psom i dzieciom przechodzą do głowy bardzo różne pomysły |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
Nemi hmmm... Dobre pytanie
Wiesz to wszystko wyjdzie w praniu A co do dzieci nie mam zastrzezen bo na spacerach jak na razie sa bardzo posłuszne (przynajmniej ten który chodzi ) A za ponad rok będą mądrzejsze i będzie troszke lżej.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Senior Member
|
Psom jak psom ale wilczakom to dopiero przychodzą głupie pomysły do głowy. Zresztą są bardziej zwinne i szybsze od większości psów. Mają doskonały czas reakcji. Czy spacer z dziećmi i wilczakiem razem no może tylko ktoś by się w tym gronie zbytnio nudził.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Junior Member
|
Angelsdream..... ale porównaj źęby latlerka a wilczura.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
Starsze dziecię przychodzi z przedszkola i woła: "mamo na jutlo musimy psynieść do psedskola ludki z kastanów". Siadasz więc i robisz z dzieckiem te ludki, w tym czasie młodsze dziecię i wilczak szaleją a Ty nie wiesz, czy się masz rozdwoić, a najlepiej roztroić. Oczywiście na wszystko jest rada, ale tak jak mówię, trzeba to wziąć pod uwagę, bo synek najpierw będzie musiał robić ludki, potem dojdzie pomoc w polskim i matmie, a w tzw. międzyczasie młodszy znowu będzie na etapie "ludków" itd., itd, itd, |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Senior Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
złośliwy krasnolud
|
Odnoszę wrażenie że nikt tutaj nie pomyślał o czymś takim jak pójście do szkoły na PT.
Przyłożyć się dobrze do pracy, zdać porządnie egzamin wewnętrzny i potem cały czas ćwiczyć. Dużo daje psu, ale przede wszystkim jego przewodnikowi i razem tworzą zgraną parę. Przede wszystkim jak się przyłożyło do pracy to się rozumie z psem. My ćwiczymy z Ciri jak się da, z dziećmi znajomych też, i jak na razie nie ma problemów. Zobaczymy jak będzie dalej. Na razie jest ok. Ostatnie spotkanie: http://flickr.com/photos/berserkr/se...7607298063396/ Bez nacisków, jak Ciri chciała przerwy to odchodziła, małą też przytrzymywaliśmy żeby za bardzo nie brykała :-)
|
|
|
#10 |
|
Galicyjski Wilk
|
Dla wprawionego 3-latka nawet 2 wilczaki to pestka (był czas że Tomek zajmował się i sześcioma wilczakami )http://www.wolfdog.org/drupal/pl/gallery/pic/64464/
ten post jest trochę by się uśmiechnąć |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Member
|
Quote:
![]() Ja mam męża ,2 dzieci ,3 psy i jakoś wszystko się ułożyło Ale ostrożności nigdy nie za dużo![]() |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Junior Member
|
|
|
|
|
|
|
#13 | ||
|
Wilkokłak
|
Quote:
Nie chodzi o to, że demonizuję sprawę i że jedno drugie wyklucza; wręcz przeciwnie, przecież sama napisałam: Quote:
Po prostu trzeba trzeźwo ocenić swoje własne siły, cierpliwość, czas i umiejętności. |
||
|
|
|
|
|
#14 |
|
Senior Member
|
Aneta ty to byś mogła z całym przedszkolem iść na spacer i przy okazji przypilnować sworę wilczaków. Jeszcze byś w miedzyczasie myślała co im wszystkim zaserwować na obiad. :d
|
|
|
|
![]() |
|
|